torstai 18. marraskuuta 2021

Ilkikurinen jänis Vemmelsääri

Muistan nähneeni Jänis Vemmelsäären seikkailut-sarjan (1987) Pikku kakkosessa lapsuudessani, aikana kun en ole vielä osannut lukea.

Myöhemmin lapsuudessani ja tutustuessani kirjaston videokasettitarjontaan löysin Ylen tallennepalvelun julkaisun Jänistarinoita, jolla olivat sekä Jänis Vemmelsäären seikkailut, että lisäksi teemaan liittyen pari muuta lyhytanimaatiota, Kalle kaniinin kesäpäivä (1988) ja Jänis ja pakkanen (1989). 

Näitä piirrettyjä jänistarinoita yhdisti se, että ne kaikki ovat Mikko Kunnaksen animaatioita.

Jänis Vemmelsäären seikkailut-sarja perustuu Anni Swanin sovittamaan suomennokseen (julkaistu ensimmäisen kerran 1911) yhdysvaltalaisen J.C. Harrisin 1880-luvun ja 1900-luvun alkupuolen välillä koostamista Uncle Remus-kertomuksista, joissa seikkailee ilkikurinen jänishahmo (eng. Brer Rabbit).

Jänis Vemmelsääri on tarinoiden keskeinen hahmo ja usein päähenkilö, mutta ei suinkaan aina hyväntekijä ja sankari. Jänis joko itse joutuu kiipeliin, monesti oman (välillä röyhkeäksikin äityvän) uteliaisuutensa takia, tai sitten pilailee muiden kustannuksella hankaluuksia järjestämällä. Toisaalta jänö auttaa ystäviään ja onnistuu pääsemään pälkähästä nokkeluudellaan (tai ehkäpä se on niin että jäniksen vastustajat eivät ole ihan niitä penaalin terävimpiä kyniä...). Ristiriitainen mutta inhimillinen hahmo, siis.

Jänis Vemmelsääri tonkimassa karhu Mesikämmenen asuntoa(!).

Vemmelsäären arkkivihollisia ovat kettu Repolainen ja susi Hukkanen. Muita tarinoiden hahmoja ovat mm. setä Kilpikonna ja karhu Mesikämmen.

Repolainen ja Hukkanen.

 

Tunnari ja animaatiokomiikka

Näin myöhemmin ja animaatiofanina huomio kiinnittyy sarjan alkutunnariin erityisellä tavalla. 

Alkutunnarissa ruudulla näkyy ensiksi sarjan otsikko, Jänis Vemmelsäären seikkailut, jossa l-kirjaimen tilalla on porkkana. Jänis Vemmelsääri hiljaa sipsuttaa näkyviin ruutuun oikeasta reunasta, ottaa porkkanan ja alkaa natustaa sitä. Sivulle kuikuiltuaan jänö heittää järsityn porkkanan paikalleen ja lähtee reippaasti loikkimaan eteenpäin ruudun vasempaan reunaan. Hahmon ilkikurisuus tulee yksinkertaisella mutta hauskalla tavalla ilmi, ja musiikkikin tuo vähäsen mieleen vanhat Merrie Melodies/Looney Tunes-piirretyt ja Väiski Vemmelsääri-fiiliksen. Epäsuora tai suora viittaus tai takaisinviittaus, kunnianosoitus? :) (Sarjan musiikki rullailee muutenkin varsin kivasti.)

Väiskihän on täällä Suomessa saanut "sukunimensä" nimenomaan jänis Vemmelsäären hahmolta, mikä lienee aika luontevaa; meinaan, että sillä henkilöllä, joka on aikoinaan keksinyt tuon nimen, on varmasti pyörähtänyt klassinen tarinoiden jänöhahmo ja Anni Swanin tekstit mielessä.

Pölypilvet kettu Repolaisen ja susi Hukkasen jäljiltä.

Jänis Vemmelsäären seikkailuissa onkin fyysistä ja liioiteltua komiikkaa perinteisen animaation hengessä, esimerkiksi hahmojen juostessa näistä jää usein jälkeen pieni tai isompikin pölypilvi. 

Mikko Kunnaksen animaatioissa tuntuu olevan aina omaleimainen, pikkuisen liioiteltu tyyli ja hahmojen ulkonäölliset piirteet (joissa korostetaan jotain tiettyä fyysistä ominaisuutta tai toiminnallisuutta) ovat hyvinkin tunnistettavia. Jänis Vemmelsääressä esimerkiksi useimmilla hahmoilla on muhkeat jalkaterät ja "lötkeät" raajat joista eivät polvet tai kyynärpäät juuri erotu. :-) (Kolme ässää-sarjasta taasen puolestaan monelle katsojalle ovat tiedettävästi jääneet mieleen hahmojen notkeilla niskoilla "keikkuvat" päät.)

Jaksot

Valitettavasti en muista kaikkien Vemmelsääri-jaksojen nimiä ja järjestystä ulkoa, kirjaston kasetti on poistunut keskuudestamme, ja omat 1990-luvun nauhoituksetkin on nauhoitettu hajanaisesti mille sattuu kaseteille (enkä ole varma onko kaikkia jaksoja edes nauhoitettu talteen aikoinaan, tähän hätään olen löytänyt vain yhden). 

Tarkistin kuitenkin että sarjassa olisi kahdeksan jaksoa, ja (kirjan avustuksella) palautin jaksot mieleeni. Alla listattuna, epäjärjestyksessä, siis (korjaan tulevaisuudessa jos oikea järjestys tulee tietooni):

  • Setä Kilpikonna säkissä
  • Setä Kilpikonna tuomarina
  • Tervapöpö (ladattu YouTubeen)
  • Kettu Repolainen on kuollut (ladattu YouTubeen, osana pidempää videota)
  • Susi Hukkanen rukoilee
  • Miksi veli Pussirotan häntä on karvaton (ladattu YouTubeen)
  • "Jänis Vemmelsääri saa paistin" (lainausmerkeissä siksi etten ole satavarma jakson nimestä)
  • Jänis Vemmelsääri kujeilee  (oma lataukseni YouTubeen)

 Muistelua

Jänis Vemmelsäären seikkailut olivat pidettyjä perhepiirissäni. Animaatio toimii, mutta tässäkin tapauksessa vieläkin mieleenpainuvampaa on Maija-Liisa Majanlahden kerronta ja eläytyminen, joka on ratkiriemukkaan sukkelaa ja suorastaan mehevää. Sen ansiosta sarjasta on jäänyt joitakin lennokkaita lausahduksia elämään oman perhepiirini kesken. Ja kun joskus lueskelin Anni Swanin kirjaa, niin huomasin että teksti ja animaatio olivat lähes täysin yksi yhteen; lukiessani aloin kuulla animaation kertojan äänen mielessäni. :-) 

"... ja ellet sinä silloin nappaa häntä niin kissankellona kadotkoon Hukkanen!"
(Tämä on yksi harvoja hieman muutettuja repliikkejä.)
 

Mieleni tekisikin koostaa sitaatteja, mutta pelkkä teksti ja muutama ruutukaappaus eivät tee oikeutta kertojan äänenpainolle tässäkään tapauksessa. Ennemmin kannattaa kuulostella itse. Ylläolevaan jaksolistaan olen linkittänyt muutaman sarjan jakson joita ihmiset ovat YouTubeen ystävällisesti ladanneet, kiitokset niistä! (Tämän jaarituksen kuvitukset ovat myös noista tubevideoista peräisin.)

"Jollet heti paikalla päästä minua irti, annan sinulle TOISEN korvapuustin!"
(Antaa aihetta epäillä onko jänis itsekään niin kovin fiksu kun ensimmäinen käpälä
on jo kiinni Tervapöpön poskessa... :-) vai onko tässä kaikessa kyse vain kunnon trollaajan showsta!)

(Perheemme suosikkijaksoja taisivat olla Tervapöpö, Kettu Repolainen on kuollut ja Susi Hukkanen rukoilee. Ainakin muistan että nuo kyseiset jaksot tuottivat suurinta hupia.)

Lopuksi

Mikko Kunnas on vuosikymmenien varrella luonut lukuisia animaatiolyhäreitä ja sarjojakin jotka Yleisradio on tuottanut, ja nykypäivänkin televisiosta lapset (ja lapsenmieliset aikuiset) tuntevat - niin ikään Pikku kakkosessa nähdyt - Noksun (2011) ja Albi Lumiukon (2013), joista jälkimmäinen on Kunnaksen ja Markus Majaluoman yhteisluomus. 

Kunnaksen vanhemmasta tuotannosta DVD:llä on julkaistu kuitenkin vain Kolme ässää (1994-1998) ja melko hiljattain, viime vuonna, on julkaistu Tontun joulu ja muita klassikkosatuja-niminen koostelevy jolta löytyvät kokonaisuudessaan 14-osainen Kansansatuja-sarja (1984-1986) ja viisi muuta yksittäistä lyhäriä aikahaitarilta 1982-1991 (yksi niistä on muuten jaaritukseni alussa mainittu Jänis ja pakkanen, jota en ole reippaasti yli kahteen vuosikymmeneen nähnyt, mutta jota olen välillä yrittänyt muistella ja jota olen kaivannut ehkä melkein enemmän kuin Vemmelsäären seikkailuja - kyseinen lyhäri oli oikeastaan pääsyy, miksi päätin tuon DVD:n taannoin hankkia [tätä kirjoittaessani en ole sitä vielä ehtinyt katsoa, kun syksyn muut askareet ovat pitäneet kiireisinä, mutta odotan kyllä mielenkiinnolla levyn läpikäymistä!]). 

Jänis Vemmelsäären seikkailut olisi luonnollisesti hauska saada noiden julkaisujen jatkoksi, puhumattakaan muista Kunnaksen sarjoista joista muistikuvani ovat huomattavan paljon hatarampia...