(Ja lisäys: korjaan jaarituksen otsikon, jos tietooni tulee, että jonkun suomalaisen levykaupan hyllyltä löytyy. :D)
En pidä itseäni kummoisena tai erityisenä musiikkidiggarina. Vain satunnaisesti diggaan tai fanitan jotain yksittäistä teosta, kokoonpanoa tai tekijää tai esittäjää ja niin edelleen. Olen tyyppi, joka kuitenkin mielellään maksaa kaipaamastaan tavarasta ja siis myös diggailemastaan musiikista.
Animaatioharrastajana kiinnostukseni musiikkiin liittyy arvatenkin jossain määrin musiikkiin, jota kuullaan erityisesti animaatioissa. Tästä voidaan päätellä, että mielelläni hamuan "animaatiomusiikkia" (epäilen että tämä on mikään varsinainen genre, kun animaatioiden musiikki voi olla periaatteessa mitä vain, kuten animaatiot itsekin :D). Erityisen mielelläni ostan tykkäämieni animaatiosarjojen ja -elokuvien soundtrackit, edellyttäen, että soundtrackit ylipäätään ovat olemassa ja julkisesti saatavilla.
Muumilaakson tarinoita on mainio japanilainen animaatiosarja, joka nauttii suosiota Suomessa edelleenkin. Minäkin pidän siitä kokonaisvaltaisesti, toisin sanoen on melko vähän asioita, joista en sarjassa pidä tai joita jopa inhoan. Täten myös sarjan musiikit (eli oikeastaan muumianime-musiikit) kuuluvat siihen listaan animaatioista, joiden soundtrackit ostaisin, jos ne vain olisivat julkisesti saatavilla. Muumilaakson tarinoiden osalta soundtrackia ei kuitenkaan sellaisenaan ole olemassa, ainakaan Suomessa (sarjan ja Pyrstötähti-elokuvan täkäläisiä tunnuskappaleita lukuunottamatta). (Mainitaan tässä välissä vielä, että muumifanituksen osalta pidän myös yleisesti musiikista, joka on saanut inspiraationsa muumeista. Ehkä joskus kirjoitan aiheesta erikseen jotain, toisella kerralla.) Minähän en toki ole ainoa, joka hamuaa muumianime-musiikkia. Netti on täynnään porukkaa, joka kaipaa.
Tiedossa on, että Japanissa on julkaistu joitakin sarjan sikäläisversioon liittyviä musiikkilevyjä, ja spekuloitavaksi jää, onko enempää julkaistu sielläkään, koska kyllähän tänä internet-aikana lähes mitä tahansa on vähintäänkin tiedossa, ja jopa jakelussa - joko laillisesti tai laittomasti.
Yksi näistä tiedossa olevista muumianime-musiikkilevyistä on Moomin Selection, joka on alunperin julkaistu Japanissa vuonna 1992. Ja tästä se omakohtainen hauskuus alkaakin!
Muistelen, että joskus viime vuosikymmenellä netissä harhaillessani löysin jonkin aasialaisen nettikaupan, joka oli itselleni edistyksellinen siinä mielessä, että sivulla oli hintalaskuri eri valuutoille. Taloudellisesti varovaisena ja arkana ihmisenä en ollut siihenastisen elämäni aikana tilannut ulkomaisista kaupoista mitään, enkä tilannut tuolloinkaan ja jätin kaupan tonkimisen sikseen ja unohdin sen.
Vasta tämän vuosikymmenen alussa etsiessäni muuta (myöskin animaatio/animemusiikkiin liittyvää) löysin tämän verkkokaupan, nimeltä CDJapan, uudelleen. Koska olen tyyppi, joka mielellään maksaa tavarasta, jonka haluaa omistaa (ja minähän vanhana jääränä ostan musiikkini mieluiten levymuodossa), ja löytäessäni tavaraa, jota halusin ostaa, selvittelin miten kaikki toimii, ulkomaisista verkkokaupoista tilaamisen sun muut (voisin kai mainita että Aniki-foorumin 'CDJapan ja Visa Electron'-ketju oli erittäin hyödyllistä luettavaa). Olen siis ostanut kaupasta, enkä ole pettynyt, joten välillä palailen tekemään tuotehakuja ihan vain ajankuluksenikin, nähdäkseni mitä löytyy, vai löytyykö mitään. Kerran mieleen sitten juolahti, että mitähän muumiroinaa siellä Aasian suunnalla myydäänkään, ja mitä tuotehaku toi silmieni eteen? Saatavilla olevaa muumimusiikkia!
Moomin Selection - levykansi. |
Moomin Selection on siis kokoelmalevy Muumilaakson tarinoihin (tai japanilaisittain Tanoshii Moomin ikkaan) tehdyistä musiikeista. Levy sisältää 20 kappaletta joissa tv-sarjan ja Pyrstötähti-elokuvan sikäläiset lauletut tunnuskappaleet, sekä joitakin sarjan taustamusiikkeja. Sekä levy että sen kansivihkonen ovat laadukkaat ja muumifania miellyttävät. Levyn laulut ja kansivihon tekstisisällöt ovat tietenkin japaniksi, eikä kieltä osaamaton niistä tällöin saa paljoakaan irti.
Mutta musiikkiahan voi hyvinkin fiilistellä yli kielimuurinkin, ja toisaalta levyn takakannessa levyn kappaleiden nimet ja tekijät/esittäjät on kirjoitettu meikäläisillä aakkosilla, samaten aakkostusta on kansivihkosen taustagrafiikoissa. Ja vaikkei kansivihkosen japaninkielisiä tekstejä osaisikaan lukea, vihkosta selailee ja sen kuvia katselee osaamatonkin ihan ilokseen. Joidenkin laulujen lyriikat on aseteltu luovasti hauskoihin graafisiin muotoihin. :D
Ja aivan erityislaatuisena bonuksena on levyn kansivihkosen välissä oleva erillinen paperi, jolle on painettu kuuden muumilaulun nuotit! On vähän harmi, etten tajua nuoteista hölkäsen pöläystä, enkä voi itse soitella. Mutta tästä huolimatta nuottipaperista on ollut iloa jopa minullekin, sillä siinä laulujen sanat on kirjoitettu yksinkertaisilla hiragana-tavukirjoitusmerkeillä, joita jonkin verran osaan lueskella (vaikeampia kanji-merkkejä taas en). Mikä siis tarkoittaa, että jotenkuten pystyn nuottipaperista lukemaan japanilaisten laulujen japaninkieliset sanat. (Laiskoissa aikeissani on ollut jopa romanisoida japanimuumi-lyriikat [eli muuntaa ne aakkosittain luettavaksi] ja laittaa ne nettiin jakoon, en ainakaan muista, että niitä paljoa löytyisi esim. Animelyrics.comista tai YouTube-videoista. Tosin siitä on taas jo mennyt aikaa, kun viimeksi olen yrittänyt etsiä ja tutkia japanimuumi-biisien lyriikoita netissä.) (Jälkikäteinen lisäys: sain tämän romanisointiurakkani viimein valmiiksi keväällä 2017.)
Tooi akogaren (muumien japanilaisen lopputunnarin) nuotteja. |
Mikäs sitten on syynä tämän jaarituksen lievään ajankohtaisuuteen? Se, että satuinpa tässä loppukesästä taas vaihteeksi tekemään ajankulukseni tuotehakua CDJapanissa (josta en olekaan vähään aikaan ostanut mitään, osittaisena syynä on ollut epävarmuus siitä mitenkäs mahtaa olla kun eikö tullinkin systeemit muuttuneet tässä jossain välissä, ynnä muuta ja niin edelleen). Ja huvikseni kokeilin myös jälleen, mitä muumi-aiheisilla hakusanoilla löytyy, ja löytyikin "uusvanhaa"!
Sattuipa näin, että nyt viime syyskuun loppupuolella (tarkka päivämäärä 24.9.2014) Japanissa julkaistiin uusi Moomin Best Selection-kokoelmalevy. CDJapanin sivulla (ja ilmeisesti levyn selkämys-käärepaperilappusessakin) oletettavasti kerrotaan, että levy omalta osaltaan juhlistaa Tove Janssonin 100-vuotissyntymän juhlavuotta. Miten mukavasti satuinkaan juuri sopivaan aikaan selailemaan tuotehakua ja huomaamaan tämän. :D
Sinänsä levy ei muuten vaikuta kovin erikoiselta; biisilistaa tutkimalla huomaa helposti, että levy sisältää kaikki ne aiemmalla Moomin Selection-lätyllä julkaistut laulut ja musiikit. Mutta kuitenkin levyllä on näiden lisäksi vielä 13 muuta raitaa. (Tässä vaiheessa en ole vielä jaksanut tonkia ja tarkistaa, olisiko kyseessä kappaleita, jotka on julkaistu niillä muilla harvoilla muumilevyillä vai ei; voisin olettaa näin olevan, mutta vain oletan, varmasti en voi sanoa mitään.) Yhteensä tällä uudella kokoelmalevyllä on siis 33 kappaletta muumianime-musiikkia.
En uskonut, että Moomin Best Selection olisi täysin turha hankinta, vaikka reilusti yli puolet sen sisällöstä onkin ennestään tuttua. Olin silti ehkä vähän väsynyt ja ostopöhnäinen kun päädyin ennakkotilaamaan kyseisen levyn. :D Eikä muuten maksanut paljon, tuonhetkisen valuuttakurssin mukaan levy tuli toimituskuluineen maksamaan vähän alle 25 euroa (silloin aiemmin kolme vuotta sitten Moomin Selectionin tilatessani loppusummaksi tuli vähän päälle 30 euroa).
Moomin Best Selection - levykansi. Ja tuolloin levy oli vielä muovikääreessään. |
Levyn ainoana "puutteena" näen sen, että lisäraidoista huolimatta sillä ei ole Moomindani Fuyu-kappaletta, jonka olisin mielelläni kuullut osana juhlakokoelmalevyä. Noin yleensäkin pidän vähän omituisena sitä, miten rajallisesti, jopa nihkeästi, muumianimen musiikkia on julkaistu ylipäätään Japanissakin; luulisi että siellä olisi useamman levyn bokseja ja ties kuinka monen kuunnelma-cd:n sarjoja... mutta kaipa siihen on jokin syy, ettei mitään tällaisia taida olla olemassakaan, ainakaan tietoisuutta olemassaolosta ei ole. Mutta tähänkin vähään sopinee olla tyytyväinen.