keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Moomin (Best) Selection - muumimusiikkia, jota ei suomalaisen levykaupan hyllyltä löydä

Tässä jaarituksessa käsitellään tuotteita ja saatetaan mennä vähän mainostuksen puolelle. :D Varsinaisesta tuotesijoittelusta ei ole kyse, mutta tiedoksi kaikille kaupallisten tuotteiden paheksujille. Pahoittelut huonolaatuisista kuvista, en välittänyt käyttää skanneria tällä kertaa.
(Ja lisäys: korjaan jaarituksen otsikon, jos tietooni tulee, että jonkun suomalaisen levykaupan hyllyltä löytyy. :D)

En pidä itseäni kummoisena tai erityisenä musiikkidiggarina. Vain satunnaisesti diggaan tai fanitan jotain yksittäistä teosta, kokoonpanoa tai tekijää tai esittäjää ja niin edelleen. Olen tyyppi, joka kuitenkin mielellään maksaa kaipaamastaan tavarasta ja siis myös diggailemastaan musiikista.

Animaatioharrastajana kiinnostukseni musiikkiin liittyy arvatenkin jossain määrin musiikkiin, jota kuullaan erityisesti animaatioissa. Tästä voidaan päätellä, että mielelläni hamuan "animaatiomusiikkia" (epäilen että tämä on mikään varsinainen genre, kun animaatioiden musiikki voi olla periaatteessa mitä vain, kuten animaatiot itsekin :D). Erityisen mielelläni ostan tykkäämieni animaatiosarjojen ja -elokuvien soundtrackit, edellyttäen, että soundtrackit ylipäätään ovat olemassa ja julkisesti saatavilla.

Muumilaakson tarinoita on mainio japanilainen animaatiosarja, joka nauttii suosiota Suomessa edelleenkin. Minäkin pidän siitä kokonaisvaltaisesti, toisin sanoen on melko vähän asioita, joista en sarjassa pidä tai joita jopa inhoan. Täten myös sarjan musiikit (eli oikeastaan muumianime-musiikit) kuuluvat siihen listaan animaatioista, joiden soundtrackit ostaisin, jos ne vain olisivat julkisesti saatavilla. Muumilaakson tarinoiden osalta soundtrackia ei kuitenkaan sellaisenaan ole olemassa, ainakaan Suomessa (sarjan ja Pyrstötähti-elokuvan täkäläisiä tunnuskappaleita lukuunottamatta). (Mainitaan tässä välissä vielä, että muumifanituksen osalta pidän myös yleisesti musiikista, joka on saanut inspiraationsa muumeista. Ehkä joskus kirjoitan aiheesta erikseen jotain, toisella kerralla.) Minähän en toki ole ainoa, joka hamuaa muumianime-musiikkia. Netti on täynnään porukkaa, joka kaipaa.

Tiedossa on, että Japanissa on julkaistu joitakin sarjan sikäläisversioon liittyviä musiikkilevyjä, ja spekuloitavaksi jää, onko enempää julkaistu sielläkään, koska kyllähän tänä internet-aikana lähes mitä tahansa on vähintäänkin tiedossa, ja jopa jakelussa - joko laillisesti tai laittomasti.

Yksi näistä tiedossa olevista muumianime-musiikkilevyistä on Moomin Selection, joka on alunperin julkaistu Japanissa vuonna 1992. Ja tästä se omakohtainen hauskuus alkaakin!

Muistelen, että joskus viime vuosikymmenellä netissä harhaillessani löysin jonkin aasialaisen nettikaupan, joka oli itselleni edistyksellinen siinä mielessä, että sivulla oli hintalaskuri eri valuutoille. Taloudellisesti varovaisena ja arkana ihmisenä en ollut siihenastisen elämäni aikana tilannut ulkomaisista kaupoista mitään, enkä tilannut tuolloinkaan ja jätin kaupan tonkimisen sikseen ja unohdin sen.

Vasta tämän vuosikymmenen alussa etsiessäni muuta (myöskin animaatio/animemusiikkiin liittyvää) löysin tämän verkkokaupan, nimeltä CDJapan, uudelleen. Koska olen tyyppi, joka mielellään maksaa tavarasta, jonka haluaa omistaa (ja minähän vanhana jääränä ostan musiikkini mieluiten levymuodossa), ja löytäessäni tavaraa, jota halusin ostaa, selvittelin miten kaikki toimii, ulkomaisista verkkokaupoista tilaamisen sun muut (voisin kai mainita että Aniki-foorumin 'CDJapan ja Visa Electron'-ketju oli erittäin hyödyllistä luettavaa). Olen siis ostanut kaupasta, enkä ole pettynyt, joten välillä palailen tekemään tuotehakuja ihan vain ajankuluksenikin, nähdäkseni mitä löytyy, vai löytyykö mitään. Kerran mieleen sitten juolahti, että mitähän muumiroinaa siellä Aasian suunnalla myydäänkään, ja mitä tuotehaku toi silmieni eteen? Saatavilla olevaa muumimusiikkia!

Moomin Selection - levykansi.
Kun muumianime-musiikkia kerran oli saatavilla laillisesti, olisihan sitä mukavaa hankkia! Joten kesällä 2011 lähti tädille tilaukseen Moomin Selectionin vuoden 2008 uusintapainos-lätty. :D Hyvin harvoin olen pettynyt ostostekoihini (joita vielä usein harkitsen ennakkoon tarkasti ja pitkään), enkä pettynyt tälläkään kerralla. (Toisaalta tiesin kyllä etukäteen mitä levy tulisi sisältämään, koska laittomassa jaossahan ne harvat muumimusiikit internetissä ovat... toisaalta CDJapanin sivullakin on kuuntelunäytteet, niiden perusteella muistelen lyöneeni ostopäätöksen lopullisesti lukkoon aikoinaan.)

Moomin Selection on siis kokoelmalevy Muumilaakson tarinoihin (tai japanilaisittain Tanoshii Moomin ikkaan) tehdyistä musiikeista. Levy sisältää 20 kappaletta joissa tv-sarjan ja Pyrstötähti-elokuvan sikäläiset lauletut tunnuskappaleet, sekä joitakin sarjan taustamusiikkeja. Sekä levy että sen kansivihkonen ovat laadukkaat ja muumifania miellyttävät. Levyn laulut ja kansivihon tekstisisällöt ovat tietenkin japaniksi, eikä kieltä osaamaton niistä tällöin saa paljoakaan irti.


Mutta musiikkiahan voi hyvinkin fiilistellä yli kielimuurinkin, ja toisaalta levyn takakannessa levyn kappaleiden nimet ja tekijät/esittäjät on kirjoitettu meikäläisillä aakkosilla, samaten aakkostusta on kansivihkosen taustagrafiikoissa. Ja vaikkei kansivihkosen japaninkielisiä tekstejä osaisikaan lukea, vihkosta selailee ja sen kuvia katselee osaamatonkin ihan ilokseen. Joidenkin laulujen lyriikat on aseteltu luovasti hauskoihin graafisiin muotoihin. :D


Ja aivan erityislaatuisena bonuksena on levyn kansivihkosen välissä oleva erillinen paperi, jolle on painettu kuuden muumilaulun nuotit! On vähän harmi, etten tajua nuoteista hölkäsen pöläystä, enkä voi itse soitella. Mutta tästä huolimatta nuottipaperista on ollut iloa jopa minullekin, sillä siinä laulujen sanat on kirjoitettu yksinkertaisilla hiragana-tavukirjoitusmerkeillä, joita jonkin verran osaan lueskella (vaikeampia kanji-merkkejä taas en). Mikä siis tarkoittaa, että jotenkuten pystyn nuottipaperista lukemaan japanilaisten laulujen japaninkieliset sanat. (Laiskoissa aikeissani on ollut jopa romanisoida japanimuumi-lyriikat [eli muuntaa ne aakkosittain luettavaksi] ja laittaa ne nettiin jakoon, en ainakaan muista, että niitä paljoa löytyisi esim. Animelyrics.comista tai YouTube-videoista. Tosin siitä on taas jo mennyt aikaa, kun viimeksi olen yrittänyt etsiä ja tutkia japanimuumi-biisien lyriikoita netissä.) (Jälkikäteinen lisäys: sain tämän romanisointiurakkani viimein valmiiksi keväällä 2017.)
Tooi akogaren (muumien japanilaisen lopputunnarin) nuotteja.
...

Mikäs sitten on syynä tämän jaarituksen lievään ajankohtaisuuteen? Se, että satuinpa tässä loppukesästä taas vaihteeksi tekemään ajankulukseni tuotehakua CDJapanissa (josta en olekaan vähään aikaan ostanut mitään, osittaisena syynä on ollut epävarmuus siitä mitenkäs mahtaa olla kun eikö tullinkin systeemit muuttuneet tässä jossain välissä, ynnä muuta ja niin edelleen). Ja huvikseni kokeilin myös jälleen, mitä muumi-aiheisilla hakusanoilla löytyy, ja löytyikin "uusvanhaa"!

Sattuipa näin, että nyt viime syyskuun loppupuolella (tarkka päivämäärä 24.9.2014) Japanissa julkaistiin uusi Moomin Best Selection-kokoelmalevy. CDJapanin sivulla (ja ilmeisesti levyn selkämys-käärepaperilappusessakin) oletettavasti kerrotaan, että levy omalta osaltaan juhlistaa Tove Janssonin 100-vuotissyntymän juhlavuotta. Miten mukavasti satuinkaan juuri sopivaan aikaan selailemaan tuotehakua ja huomaamaan tämän. :D

Sinänsä levy ei muuten vaikuta kovin erikoiselta; biisilistaa tutkimalla huomaa helposti, että levy sisältää kaikki ne aiemmalla Moomin Selection-lätyllä julkaistut laulut ja musiikit. Mutta kuitenkin levyllä on näiden lisäksi vielä 13 muuta raitaa. (Tässä vaiheessa en ole vielä jaksanut tonkia ja tarkistaa, olisiko kyseessä kappaleita, jotka on julkaistu niillä muilla harvoilla muumilevyillä vai ei; voisin olettaa näin olevan, mutta vain oletan, varmasti en voi sanoa mitään.) Yhteensä tällä uudella kokoelmalevyllä on siis 33 kappaletta muumianime-musiikkia.

En uskonut, että Moomin Best Selection olisi täysin turha hankinta, vaikka reilusti yli puolet sen sisällöstä onkin ennestään tuttua. Olin silti ehkä vähän väsynyt ja ostopöhnäinen kun päädyin ennakkotilaamaan kyseisen levyn. :D Eikä muuten maksanut paljon, tuonhetkisen valuuttakurssin mukaan levy tuli toimituskuluineen maksamaan vähän alle 25 euroa (silloin aiemmin kolme vuotta sitten Moomin Selectionin tilatessani loppusummaksi tuli vähän päälle 30 euroa).

Moomin Best Selection - levykansi. Ja tuolloin levy oli vielä muovikääreessään.
Noin viikko julkaisupäivän jälkeen levy saapui tädin noudettavaksi. Ja kuunneltu, ihailtu ja tutkittu on. Erona Moomin Selectioniin on (paitsi 13 "lisäraidan" lisäksi), että tämän levyn kansivihkosessa on ilmeisesti jonkinlainen esittelyteksti sekä Emiko ja Sumio Shiratorin (ensinmainittu laulaa japanilaisia muumikappaleita ja jälkimmäinen on musiikkien säveltäjä, jos se ei ole tässä vaiheessa ollut selvää) haastattelu, laulujen sanoja tietenkään unohtamatta. Muuta suurempaa "ekstraa" ei sitten oikeastaan ole, ensimmäisten tilaajien bonuksena levyn mukana tuli pikkuinen tarra. :D Levyn kansivihkosen teksteistä olisi mukava saada selkoa joskus; mitähän Shiratoreilla on ollut mielessään haastattelussa?

Levyn ainoana "puutteena" näen sen, että lisäraidoista huolimatta sillä ei ole Moomindani Fuyu-kappaletta, jonka olisin mielelläni kuullut osana juhlakokoelmalevyä. Noin yleensäkin pidän vähän omituisena sitä, miten rajallisesti, jopa nihkeästi, muumianimen musiikkia on julkaistu ylipäätään Japanissakin; luulisi että siellä olisi useamman levyn bokseja ja ties kuinka monen kuunnelma-cd:n sarjoja... mutta kaipa siihen on jokin syy, ettei mitään tällaisia taida olla olemassakaan, ainakaan tietoisuutta olemassaolosta ei ole. Mutta tähänkin vähään sopinee olla tyytyväinen.

10 kommenttia:

 1. Hei, kun sinulla on tuo uusin levy, niin voit varmaan kertoa onko siinä mukana sitä kappaleiden päälle liitettyä japaninkielistä kerrontaa, jota ne 1990-luvulla Japanissa julkaistut Muumilaakson tarinoiden soundtrack-levyt tietääkseni sisältävät. Tämä olisi hauskaa tietää etukäteen ennen kuin tuota lähtee itse tilailemaan. Sun blogi näyttäisi olevan tällä hetkellä ainoa suomenkielinen nettisivu, jossa on yleensä mitään asiaa tästä levystä.

  VastaaPoista
 2. Heips, Anonyymi!

  Ainoastaan levyn raidalla 24 "Snufkin no tabidachi" kuullaan kerrontaa, joskin vain yhden lauseen verran. Silti se hämmentää vähän, kun kaikki muut levyn instrumentaaliraidat ovat ns. "puhtaita". :D

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksesta, Ani! Tämä oli hyödyllinen tieto.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä artikkelista, tuo uuden levyn julkaiseminen tuli minullekin hieman yllätyksenä. Hyvä vaan, että japanilaiset halusivat omalta osaltaan kunnioittaa Tove Janssoin 100-vuotisjuhlaa julkaisemalla uuden soundtrack-levyn. Mikä hieman kummastuttaa on se, että lukuunottamatta niitä yhdeksää uutta taustamusiikkia tämä levyhän on oikeastaan kopio edellisen sisällöstä ja mukaan on otettu pari taustamusiikkia sekä ensimmäiseltä että toiselta soundtrack-levyltä... Mietin vaan sitä, että suhtaudutaanko alkuperäisten taustamusiikkien julkaisemiseen oikeasti niin vastahakoisesti, että kun uusi levy kehitetään täytyy sen olla suurissa osin kopio edellisistä ja sisälletää vain kourallisen uusia taustamusiikkeja? Mutta ymmärrän kyllä sen, että vähäänkin on oltava tyytyväinen, onhan sekin parempi kuin ei mitään :) Kärsivällisesti odotellaan, mikäli uusia levyjä vielä julkaistaisiin, toivossa on hyvä elää ^^.

  VastaaPoista
 5. Hei!
  Voisitko mitenkään julkaista ne muutkin muuminuotit täällä blogissasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips sinullekin, Anonyymi, ja pahoittelut että vastaan vähän viiveellä!

   En aio erikseen julkaista muuminuotteja blogissani, mutta
   lähtekööt nämä skannit kiertämään internetissä. Toivottavasti näistä on iloa. :)

   Poista
 6. Anonyymi9/2/16 20:43

  Levyn voi nyt lainata Tampereen kirjastosta! https://piki.verkkokirjasto.fi/web/arena/results?p_p_state=normal&p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlets&p_r_p_687834046_search_item_id=3812564

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Mukava kuulla että muumimusiikkia löytyy nyt yhdestä kirjastosta Suomessa. Kiitos tiedosta, Anonyymi!

   Poista
 7. Ja tämän CD levyn voi kopioida laillisesti itselle tietokoneelle ja parille kaverillekin eli ei ole välttämättä pakko omistaa tätä:)

  VastaaPoista
 8. ja lisäystä tuon voi kaukolainata mihin tahansa suomen kirjastoon eli ei ole edes pakko asua Tampereen lähistöllä:D Kannattaisi mainita tämä blogitekstissä niin ihmiset tietäisivät.

  VastaaPoista