perjantai 25. marraskuuta 2022

Vilkaisuna: Reiwa no Di Gi Charat

 

Lokakuun alussa alkoi viimein - ainakin tämän tädin suurella mielenkiinnolla odottama - uusi Di Gi Charat-minianimesarja Reiwa no Di Gi Charat. Mitä kuuluu ja miltä ylipäätään tuntuu nähdä kissakorvatyttö ja kaverit vauhdissa 20 vuoden jälkeen? (Puhun 20 vuodesta, koska viimeinen alkuperäisen tarinalinjan Charat-animaatio esitettiin aivan vuoden 2001 lopussa, ja ihan viimeinen spinoff-sarja julkaistiin 2003.)

Miten hyvin parodiahahmot, jotka olivat 1990-luvun lopulla ajankohtaisia, istuvat nykyisen kuluvan ja nimenomaisen Reiwa-aikakauden (meikäläisittäin voisi sanoa 2020-luvun) maailmaan?

......

Noh, oikein hyvin istuvat. Ja jos eivät, niin ainakin istuvat omalla tavallaan. Alla sarjan alkutunnari:

Reiwa no Di Gi Charatin pariin ei kannata hypätä perehtymättä alkuperäiseen animesarjaan (ja erikoisjaksoihin ja elokuvaan) ensin, tai sanotaanko että alkuperäisen tuntemisesta on etua.

Noh, mitä sitten on tapahtunut 20 vuoden kuluessa? Ainakin animaatio on kehittynyt ja muuttunut (niin hyvässä kuin pahassa) siinä ajassa, ja kehiin on saatu pari uutta hahmoa, Broccolin jumalatar Broccodess ja Bushiroad-maskotti Bushiroad no Mikoto. Hahmojen design ja look on myös sopeutettu 2020-lukulaiseen tyyliin, mutta ihan tunnistettavia hahmot silti vielä ovat.

2020-luvun uusia kamuja ovat Bushiroad no Mikoto (vasemmalla) ja Broccodess (oikealla).
Jostain syystä olin huolissani miten pitkätukka-heebo Murataku sopii nykypäivään, mutta turhaan! :D

Kuitenkaan pohjimmiltaan mikään ei ole muuttunut! :-D Siltä se tuntuu, kun alkuperäisen animen ohjaaja on jälleen (tai edelleen) puikoissa, alkuperäisen animen ääninäyttelijät ovat tehneet paluun hahmorooleihinsa ja Masami Okui laulaa alkutunnarin! Meininki on edelleen yhtä hillitön, random ja outo, pienistä yksityiskohdista on pidetty tarkkaa huolta ja - totta kai - kaikki on tehty hallitusti kieli poskessa!

Ja täälläkään päässä ei paljoa tunnu muuttuneen; 20 vuotta ei yhtäkkiä tunnu missään, ja Ani-täti kokee olevansa lähes yhtä kovissa täpinöissä kuin 2000-luvun alussa teinityttönä!

Saati koirakorvapoikien fanityttöileminen on yhtä tapissa kuin silloin ennen, pitäisikö tästä nolostua? XD

Ymmärrän japania ehkä hieman enemmän kuin 2000-luvun alussa, mutta en sittenkään tarpeeksi, ja kuitenkin silti koen pääseväni jaksojen sisällöistä joten kuten kärryille ilman käännöstekstitystäkin edelleen. (Tosin englanninkielisiä fanitekstityksiä ilmestyy myös ihan mukavaan tahtiin nykypäivänä, joten tämäkään ei ole enää "ongelma". :D)

"since 1999" :´-) Respect, itsehän olen vasta "since 2001"... :D

Lisäksi tässä on sellainen jännä fiilis, että kun 2000-luvun alussa animea sai imuttaa netistä kovalla vaivannäöllä ja ajan kanssa hitaalla nettiyhteydellä, niin 2020-luvulla voi vain avata YouTuben ja se on siinä: sarjan viikottainen jakso on esitetty ja julkaistu tubeen viralliselle kanavalle myöhään perjantai-iltana Japanin aikaa, mikä Suomessa taas on vasta loppuiltapäivän tienoota (sangen näppärästi siis pääsee viikon jakson tuoreeltaan näkemään :3 [jaksot tosin piilotetaan tubekanavalta aina viikkoa myöhemmin, joten liikaa ei kannata katsomista lykätä. Lisäksi jostain syystä tubevideot ilmestyvät kiinalaisten tekstitysten kera - ilmeisesti naapurimaassakin fanitetaan sarjaa sen verran?]). Vaikka tädillä elämä on tällä hetkellä melko kiireistä (niin ettei blogiakaan meinaa juuri nyt ehtiä päivittelemään), niin kyllä aina muutama minuutti liikenee minianimesarjalle!

Mutta yksi kysymys henkilöltä joka ei jatkuvasti toljota kaikkea uutta (ja varsinkaan trendikästä) animea; näyttääkö kaikki 2020-luvun anime todella nykyään tältä? (Vai onko tämäkin vain tahallaan överiksi vedettyä?) :D

Tätä kirjoittaessani ja julkaistessani jaksoja on esitetty vasta kahdeksan. Lopullisesta jaksomäärästä ei ole vielä tietoa, mutta jos alkuperäisessä sarjassa oli 16 jaksoa, niin toivottavasti tässä olisi vähintään saman verran...!

maanantai 5. syyskuuta 2022

Happy Happy Clover: Merun neulontakoulu

Minulle kävi hupaisa juttu kun taannoin katsoin Happy Happy Clover-animesarjan, pitkästä aikaa vuosiin. Teen tästä keissistä aivan oman ja erillisen blogitekstin.

Katsoessani sarjan ensimmäisen kerran keväällä 2013 en vielä ollut kunnolla innostunut käsityöjuttujen tekemisestä; orastava amigurumi-kiinnostus  ja sitä myötä virkkaus olivat vasta ihan aluilla kuvioissani tuona vuonna. Niinpä minulta meni Happy Happy Cloverin animesovituksen jakso Chima, mafuraa wo amu (eng. "Chima knits a muffler", vapaasti suomentaen "Chima neuloo kaulahuivin") jokseenkin ohi, tai siis en kiinnittänyt siihen tuolloin sen erityisempää huomiota.

Kyseinen jakso on yksi animesovituksen muutamasta originaali-tarinasta, eli se ei suoraan perustu sarjakuvaan eikä ole siksi myöskään jäänyt kovin vahvasti mieleeni (joskin alkuperäisessä sarjakuvassa on tarinoita joissa myös sivutaan käsitöiden tekoa; Meru neuloo Chimalle viitan ja tyttöjen yleisharrastuksena on kirjonta).

Opettelin itse tosiaan vasta kypsällä aikuisiällä virkkaamaan (peruskouluaikaisten räpellysten unohduttua lähtötasoni oli nollaluokkaa), kun halusin kokeilla tehdä amigurumeja; tästä aiheesta olen jaaritellut blogissa 2015

Muutamaa vuotta myöhemmin, osin läheisteni rohkaisemanakin (kiitos heille kannustuksesta 💖), halusin yrittää ja uskaltautua kokeilemaan myös neulomista - jota etukäteen olin pitänyt vaikeampana kuin virkkausta, mutta sekin lähti sujumaan lopulta, enkä enää oikeastaan tiedä onko kumpikaan tekniikka toista varsinaisesti vaikeampi tai helpompi. Minulta sujuvat molemmat kohtalaisesti ja molemmissa on omat etunsa, kikkailunsa ja kommervenkkinsä; miellyttävät ja vähemmän miellyttävät puolensa.

Sekä virkkaamisessa että neulomisessa on kyllä vaarana sotkea lanka perusteellisesti! :-D
(Ja minullekin on käynyt vähän tähän tapaan... ei niinkään työskennellessä vaan esivalmistellessa...)

Niin, mikä on hupaisaa, on se, että opeteltuani neulomaan ja katsoessani useamman vuoden jälkeen uudestaan tämän huivinneulomis-jakson - jota en edes muistanut ollenkaan, se kiinnittikin huomioni vähän eri ja uudella tavalla kuin keväällä 2013. :D Ja vieläpä oikein positiivisesti!

Lyhyesti sanoen kyseisessä jaksossa Chima tahtoo neuloa Hirarille kaulahuivin, ja Meru opettaa koko kaveriporukalle neulomisen alkeet; ihan ensimmäiseksi tietysti mietitään itse työn ulkonäkö ja selvitetään tarvittavat mitat ja tiheys, jotta työstä tulee oikean kokoinen (ja pupusilla onkin pieni päänvaiva tässä kun huivista on tarkoitus tulla yllätyslahja, joten saajalta ei voi suoraan kysyä)...

Sekä virkkaamisessa että neulomisessa oman mallin suunnittelu voi lähteä alkuun vaikkapa piirtämällä hahmotellen!

Muutenhan tämä sarja ei ole teknisesti kovin laadukasta animaatiota, mutta tässä neulomisjaksossa on hetken verran oikeasti panostettu visuaalisesti ja teknisen tarkasti yksityiskohtiin - toisin sanoen tämän jakson avulla voisi teoriassa todella opetella neulomaan!

... tai no, jaksossa näytetään oikeastaan kunnolla vain silmukoiden luonti. Mutta siitä on hyvä aloittaa!

Aloitussilmukka, joka kiristetään kahdelle puikolle (joskus vain yhdelle puikolle).

Se varsinainen silmukoiden luonti:

Langanpää (riittävän pitkä) kierretään peukalon ympäri, ja kerältä tuleva (varsinainen neulottava) lanka kierretään etusormen ympäri.

Puikko (tai puikot) viedään ensin etukautta peukalolla olevan langan ali, ja etusormella oleva lanka kierretään takakautta eteen silmukaksi puikolle (tai puikoille).

Puikko tuodaan peukalolla olevan langan ali takaisin eteen. Peukalolla olevaa lankaa vedetään niin että silmukka kiristyy puikolle.

Silmukka on luotu. Tätä samaa jatketaan kunnes puiko(i)lla on tarvittava määrä silmukoita.

Silmukoiden luonti näytetään todella näin tarkasti, ja oli hauskaa harrastajana katsoa animaatiosta että meneekö se ihan oikein ja niin kuin pitää - ja meneehän se ! :D

Vertailuna voi katsoa netistä vaikka Yhteishyvän Silmukkakoulu: neulomisen alkeet-sivun (juuri tuon sivun avulla itse asiassa opettelin itse, sivulla olevat kuvat ovat mielestäni mukavan selkeät). Langanvalmistaja Novitalla on videotutoriaaleja, jos ei pelkästään kirjallisista ohjeista ja kuvista hahmota, tämä silmukoiden luonti-video jeesaa ensihätään. (Novitalla oli myös Neulekoulu-sivut, mutta ne on näköjään hävitetty). Tokihan netti on nykyään myös täynnä monia tutoriaaleja kuvaohjeista videoihin, sekä virkkaamisesta että neulomisesta - välillä katson niitä ihan vain huvikseni vaikkei mitään käsityöprojektia olisikaan mietteissä/suunnitelmissa.

Mukavaa on myös se, että animessa pojatkin opettelevat neulomaan... (ylipäätään olen sitä mieltä että kaikenlainen näpertely ja yleistaitojen ja muun muassa kädentaitojen harjoittaminen on vain hyödyllistä, sukupuoleen katsomatta.)

Mikähän näistä kappaleista on Chiman tekemä? ;-)

Jaksossa Chima räpeltää aika tavalla (kuten yleensä), mutta lopputuloksena onnistuu tässäkin tyydyttävästi. Yllärilahjan saaja Hirari ilostuu ja on tyytyväinen, se lienee tärkeintä.

 

Nyt kun mietin, voisinkin jatkossa silmäillä, miten tarkasti ja korrektisti muissa animaatioissa on kiinnitetty huomiota neulomisen/virkkaamisen tekniikan kuvaamiseen siinä määrin kuin kyseistä kädentaitoa ylipäätään esitetään... :-D 

(Edelleen aion myös tulevaisuudessa jatkaa amigurumeihin [ehkä myös muihinkin käsitöihin] liittyvää jaarittelua joskus kun saan koottua niihin liittyviä [levällään olevia] muistiinpanojani ja piirustelujani, yleisten ajastusteni lisäksi... :D)

torstai 25. elokuuta 2022

Tietyt jaksot, osa #4: Di Gi Charat - Natsuyasumi special, osa 4: "Eikö täällä ole ketään, nyo?"*

"Tietyt jaksot"-juttusarjassani esittelen ja käsittelen yksittäisiä jaksoja katsomistani animaatiosarjoista. Mukana on niin lapsuudenaikaisia suosikkejani ja niiden muistelua ja fiilistelyä, kuin myöhemmällä iälläkin katsottuja, ehkä syvällisempiäkin ajatuksia ja tunteita herättäneitä, jollakin tavalla merkityksellisiä episodeja ja analysointia.

*Otsikko itse suomennettu. Di Gi Charat-sarjaa ei virallisesti tunneta Suomessa. Jakson alkuperäinen nimi on "Daremo inai no ka nyo?" (eng. "Isn't anyone there, nyo?").

Di Gi Charat on minulle kokonaisuutena merkittävä sarja kuten olen kertonut, ja oikeastaan hyvin monet sarjan jaksoista voisivat tulla tässä juttusarjassani esitellyiksi ja käsitellyiksi. Mutta ehkä ei sentään, ehkä käsittelen vain jaksot joihin oikeasti liittyy jotain kerrottavaakin. Ja tällä kertaa esittelen loppukesän tunnelmiin sopivan jakson.

Natsuyasumi special, siis "Kesäloma-erikoinen", on viimeinen Di Gi Charat-erikoisjaksojen sarja vuodelta 2001, ja tämä neljäs ja viimeinen erikoisjakso on paitsi tämän erikoissarjan lopetus, myös tavallaan päätös koko sille alkuperäiselle Di Gi Charat-animelle (kun mukaan ei lasketa vielä tämän jälkeen ilmestynyttä elokuvaa joka voisi sitten olla enemmänkin epilogi, miten itse kukin mieltää).

Koska Di Gi Charat on hyvin japanilainen sarja, selitän joitakin jakson yksityiskohtia auki jaarituksen lopussa. Jos vielä sittenkin jokin tässä jaksossa tai sarjassa itsessään askarruttaa, niin voin yrittää vastata kysymyksiin (joskin aivan kaikkeen en välttämättä osaa vastata, sillä en ole japanifanaatikko tai -asiantuntija muuten :´D) .

...

Koska en ole tehnyt perusteellista hahmoesittelyä, listataan kuvan hahmot tähän järjestyksessä vasemmalta oikealle: Dejiko, Puchiko, Usada, Hokke Mirin (tuo pieni kissa Usadan jaloissa), Minataku, Murataku, Takeshi, Yoshimi ja Gema.

Jakso alkaa, kun Dejiko ja kaverit ovat matkaamassa syrjäseudulla sijaitsevaan Gamersin lepotupaan, kun Akihabarassa tunnelma on käynyt liian kuumaksi (epäselvää johtuuko se ihan vain kesästä itsestään, vaiko osittain myös edellisen jakson bändikilpailusta ja erinäisestä natto-mätöstä), ja taas kerran (myös tämän erikoissarjan alussa mahtavasti) hajonnut Gamersin myymälä taitaa olla yhä korjaustöiden alla.

Porukka on tästä lomailusta innoissaan, mutta perillä odottaakin "hieman" ränsistyneen oloinen hökkeli. Paikka on kumminkin oikea, vaikkakin Dejiko on porukan ainoa, joka ylipäätään osaa lukea Gamersin johtajan antamaa karttaa. Kartan antaessaan pomo on myös maininnut, että perillä saattaa nähdä "jotakin kivaa".


Hökkelin sisäpuolella ei ole sen kummoisempaa; pöytä on katettu laadultaan kyseenalaisilla kashiwa-mochi-kakkusilla. Usada on valmis lähtemään kotiin saman tien, ja Murataku tarjoutuukin kutsumaan porukalle helikopterikyydin omalle huvilalleen - mutta ajatus pyörretään, kun Puchiko ilmoittaa haluavansa löytää sen "kivan jutun".

Dejiko mussuttaa mochia, tulee janoiseksi ja komentaa fanipojat hakemaan lähdevettä. Pojut lähtisivät muuten ilomielin, mutta siinä samassa ikkunan takana vilahtaa jokin epämääräinen kummitus. Dejiko ei tietenkään näe oliota, vaan siitä huolimatta passittaa pojat matkaan - eikä heistä enää sen jälkeen kuullakaan...

Muu porukka rupeaa pelaamaan seurapelejä ajankulukseen ja viihtyäkseen. Ensimmäisenä pelinä on shiritori. Peli kuitenkin keskeytyy, kun Murataku lähtee vessareissulle eikä enää palaa...

Dejiko ehdottaa seuraavaksi peliksi Geman mätkimistä. Väkivaltaiseltahan moinen kuulostaa ja Gema leijuu itkien karkuun, eikä hänestäkään enää kuulla.

(Jostain syystä Gema on tehty muistuttamaan vesimelonia tässä kohdassa jaksoa.
Mätkivätkö japanilaiset muksut vesimeloneja kesäisin?)

Tyttöset jatkavat muiden, joskin ajankohtaan sopimattomien sesonkipelien pelaamista (näihin en ole perehtynyt joten niistä en osaa selittää enempää). Minatakun aiemmin löytämä pelottava nukke ahdistelee Usadaa. Usada meinaa antaa pojalle huutia, mutta Minataku on niin ikään hävinnyt kuin tuhka tuuleen. 

Pojasta ei näy jälkeäkään, muuta kuin maassa lojuva melonileipä...

Usadaa mietityttää, mihin porukka katoilee, ja Dejiko tekee pilkkaa ja tytöt aloittavat tavanomaisen nahistelunsa (mitä tämä sarja olisikaan ilman sitä?). Kun mökistä katkeavat sähköt, valot sammuvat ja ikkunan takaa kurkistaa taas jokin epämääräinen, se on Usadalle viimeinen pisara: pupupöksymme kirmaa kirkuen tiehensä.

Lopulta vain Dejiko ja Puchiko (ja Puchikon lemmikkikissa) ovat jääneet mökkiin, ja Dejiko uneksii riisistä eikä ole moksiskaan mistään. Puchiko valvoo pitäen vahtia ja tarkkaillen, mutta ikkunasta tuijotellessaan huomaa jotakin kiinnostavaa ja lähtee juoksemaan kohti läheistä metsää ottaakseen asiasta selkoa.

Eipä aikaakaan kun Dejiko havahtuu ja huomaa jääneensä kokonaan yksin.

"Täällä ei ole ketään, nyo..."

Kun Puchikokin on kadonnut, Dejiko viimeinkin huolestuu ja hänkin lopulta poistuu mökistä. Kissakorvatyttömme harhailee pimeässä metsässä, ja nyt joka pusikosta alkaakin putkahdella kummituksia oikein urakalla. Dejiko alkaa vahvasti epäillä pomon mainitsemaa "kivaa juttua".


Viimeinen (pandakorvainen) kummitus aikoo ampua Dejikoa suubazookalla, mutta Dejiko ehtii hätäpäissään ensin ampua silmäsäteensä kohti kummitusta, joka osoittautuu keneksipä muuksi kuin Piyokoksi. Piyoko ja Black GemaGema-jengi ovat tehneet jäynän eristääkseen Dejikon muusta seurueesta ja pelotellakseen häntä. Melkein onnistuivatkin siinä!


Seurueesta puheenollen, amerikkalaispoika Rod Young (joka on uusi hahmo ja tavattu aiemmin tässä erikoissarjassa) saapuu juuri paikalle kaverinipun kanssa. Muuten kiva, mutta Puchikoa ei ole joukossa. Dejikolla on syytä olla todella huolissaan...

 
...mutta sitten Puchiko ilmestyy nykien Dejikoa mekonhelmasta ja ilmoittaa löytäneensä sen "kivan jutun" josta oli puhe. Mikähän se lienee?

Virran lähellä pörrää joukoittain kauniisti hohtavia kiiltomatoja (tai tulikärpäsiä, en tiedä kumpi käännös on enemmän oikein tai onko sillä väliä :p). 


 Kaikki paikallaolijat hiljentyvät ja jäävät lumoutuneina katselemaan hehkuvien hyönteisten lentoa. 

"Kaunista, nyo." - "Kaunista, nyu."

Paikalla on myös se "oikea" kummitus (joka lienee ehkä enemmänkin jokin kiiltomato-henkiolento).


Jakso päättyy näihin rauhallisiin kuviin ja tunnelmiin.

...

... tämä on ainoa Di Gi Charat-jakso, jossa on hetken aikaa jännittävä ja suorastaan pelottava tunnelma! ... joka kyllä kevenee sekunneissa, mutta kuitenkin. 

Muistelen, että aikoinaan teinityttönä ensimmäisen kerran tämän jakson katsoessani istuin pimeänä talviyönä tietokoneen ääressä vieläpä yksin. :D (Tiedoksenne, että en yleensä katso jännitys-, mysteeri-, kauhu- tms. sarjoja/elokuvia vapaaehtoisesti enkä varsinkaan yksin. Eivät ole minun juttuni [koska koen, että ihan tässä oikeassa elämässä itsessään kokee ihan tarpeeksi jännitystä, mysteerejä ja pelottaviakin hetkiä]. Joskus [harvemmin] yritän poikkeuksellisesti poistua tältä mukavuusalueeltani.) 

Di Gi Charatin osalta ei oikeastaan koskaan voi tietää mitä tuleman pitää, muuta kuin että meno on absurdia ja jokseenkin tolkutonta (joskin silti yleensä jonkinlaista logiikkaa noudattavaa). Sitäkin enemmän se on koomisella tavalla rujoa.

Dejiko ja muut eivät aavista mitään, mutta meille katsojille sen sijaan kyllä näytetään katoavan porukan kohtalot! Koomista, irvokasta vai sekä että? Ja toinen kysymys: ehtikö Murataku hoitaa vessa-asioinnin ennen kolkatuksi tulemista...? (Nokkelimmat arvaavat heti mikä pahisjengi on tekojen takana...)

Muutenkin tässä jaksossa on jännä vivahde, kun hahmot yksi kerrallaan katoavat - kirjaimellisesti, mutta myös vertauskuvallisesti miettien. Dejiko on hetken aikaa aivan täydellisen yksin. Yksinjääminen vastoin omaa tahtoa on - no, ehkä inhottavimpia asioita maailmassa? 

Sitä voisi ehkä sanoa tässä tapauksessa, että sitä saa mitä tilaa - Dejiko ei suuremmin ole osoittanut eikä osoita erityisesti välittävänsä juuri kenestäkään muusta kuin itsestään eikä tarvitsevansa muita ympärilleen kuin korkeintaan palvelemaan ja ihailemaan omaa erinomaisuuttaan. Ensimmäiset adjektiivit jotka mieleeni tulevat hahmoa luonnehtiessa ovat itsekeskeinen, ylimielinen ja laiska. :D (Muut mieleeni tulevat sanat ovat myös voittoisasti itse-alkuisia; itseriittoinen, itsekäs, jne... listaa voisi jatkaa liki loputtomiin. :D) 


Koko Di Gi Charat-sarjan ajan Dejiko on vain hyvin harvoina ja lyhyinä tuokioina osoittanut jonkinlaisia huolenpidon ja välittämisen tunteita, ja silloinkin yleensä ainoastaan Puchikoa kohtaan. Tässä jaksossa Puchiko ei itse asiassa ole edes ensimmäistä kertaa hukassa: tämän samaisen kesälomaerikoisen kahdessa ensimmäisessä osassa Puchiko on päätynyt hukkaan Amerikan Yhdysvaltoihin asti (mutta se on toinen juttu). Tässä neljännessä ja viimeisessä jaksossa Dejiko todella on huolissaan: millään muulla ei oikeastaan ole väliä, mutta jos nimenomaan Puchiko katoaa, tuntuu, että kaikki on menetetty. (Puchiko lienee siis jonkinmoinen kiintopiste.)

...joskin luulen ettei Dejiko voi yksinkertaisesti elää myöskään ilman kilpasisko-Usadaa ja nahistelua tämän kanssa, ja ketäs Dejiko turhautuessaan (tai ihan vaan huvikseen) mätkisi ellei Gemaa? Kaikki muut hahmot ovatkin sitten Dejikon näkökulmasta lähinnä rasittavia riippakiviä, Piyoko etunenässä (joskin hyväuskoisen pandakorvatytön jallittaminen on aina yhtä hauskaa). Mutta niin, ellei muita sarjan hahmoja olisi, olisiko Dejikokaan silloin mitään?

Prinsessa vaatii palvelua ja sassiin!

En oikeastaan ole koskaan analysoinut Di Gi Charatia, ja erityisesti Dejikon hahmoa sen syvällisemmin. Hahmo on parodinen, mutta myös oivaltava vastapaino teennäisille tyttöhahmoille, ja siitä ovat sukupuoleen liitetyt perinteiset ja tylsät stereotypiat ja/tai fantasianomainen suloisuus aikamoisen kaukana (tai sitten ne piirteet on vedetty todellakin överiksi :D). Ehkäpä juuri siksi hahmo on virkistävä ja riemastuttavan (v)ihastuttava. Myös aktiivisuudesta Dejiko ja muut tämän sarjan tytöt saavat pisteitä minulta, aina.

Mutta; loppujen lopuksi tämä(kin) Charat-jakso on kuitenkin ehkä lopulta enemmän sitä alkuperäisestä parodiasta erkautuvaa tunnelmointia ja söpöilyä... joka ehkä sittenkin saattaa suorastaan alleviivata fiktiivisten tyttöhahmojen stereotyyppejä ja idealisoida suloisuuden fantasiaa. Oli miten oli, en voi muuta kuin todeta, että onneksi tämä sarja osattiin lopettaa ajoissa (ja myöhemmät spinoffit olivat sitten oma juttunsa). 

*söpö söpö* ...?
 

Kun mietin, ehkä Di Gi Charat on minulle vieläkin merkittävämpi sarja kuin itse pystyn tiedostamaankaan...

---

Selitykset:

  • natto: hapatetut soijapavut. Joidenkin mielestä suurta herkkua, joidenkin mielestä sietämätöntä. (Itselläni ei vielä toistaiseksi ole henkilökohtaista kokemusta tästä ruokalajista.)
  • mochi: riisistä tai riisijauhosta tehty palleromainen leivonnainen. Kashiwa-mochi (jota tässä sarjassa erityisesti nähdään) on kyseinen leivonnainen, joka on kääritty tietyn tammipuulajin lehteen. Mocheja löytyy sekä täytteettöminä että täytettynä ja moneen makuun. (Teollisia, yleensä Taiwanissa valmistettuja mocheja voi ostaa Suomessakin aasialaisista elintarvikeliikkeistä - jos satun osumaan moiseen, niin melko usein jonkinmoinen paketti mochia päätyy ostoskoriin. Sopii mielestäni sekä kahvin että teen kanssa. Pientä mutta yllättävän tuhtia syötävää!)
  • shiritori: sanapeli, jossa sanan viimeisestä tavusta muodostetaan seuraavan sanan ensimmäinen tavu.
  • melonileipä: jap. "meron pan", melonin muotoinen makea leivonnainen. Yllätyin kun kaverini kerran valisti minua ja kertoi ettei kyseinen leivonnainen maistu melonilta ollenkaan, vaan kyseessä on ilmeisesti enemmänkin tavallinen vehnäpulla, joka vain leivotaan melonin muotoon! :D
  • silmäsäde ja suubazooka: nämä erikoiset kehollliset aseet parodioivat supersankarivoimia. Dejiko ampuu säteitä silmistään (jap. "me kara biimu"), ja Piyoko sinkoaa säteen puolestaan suustaan (jap. "kuchi kara bazuuka").

mochia mums mums