lauantai 26. lokakuuta 2013

Ajatuksia loppuunmyydyistä desutapahtumista, osa 2: suosiosta ja toivotun yleisön tavoittelusta (ja sen feilaamisesta) ja nuorison syrjimisestä

Teksti on pitkähkö ja sisältää paikoin karkeampaa kielenkäyttöä. Pahoittelen myös mahdollisesti kuivakkaa ilmaisua ja turhaa toistoa. Kiitän jos joku jaksaa tämän(kin) järkäleen asian tiimoilta kaikesta huolimatta lukea.

Uusia tuulia syksyllä talven hiljalleen lähestyessä?
Tuossa viime elokuun alkupuolella suomalaista animeskeneä taisi suorastaan ravistella uutinen, että seuraava isompi desutapahtuma, ensi talven Desucon Frostbite tullaan kokeilumielessä järjestämään ikärajalla K18. Alaikäisillä ei siis ole asiaa tapahtumaan. Uutinen nostatti ns. paskamyrskyksi yltyneen keskustelun tapahtuman blogin kommenttipalstalla (linkkaan tämän vielä vaikka luultavasti kaikki asiasta perillä olevat ovat uutisen lukeneet jo aikaa sitten). Paskamyrskyä käsittelen myöhemmin, ensin itse uutista.

Kun ikärajallisen tapahtuman järjestämistä halutaan kokeilla, niin halutaanko alaikäiset rajata tapahtuman ulkopuolelle ihan huvin vuoksi ja muuten vaan, vai onko siinä joku perusteltu syy? Jos on, niin mikä? Onko kyseessä joku järjestäjien omakohtainen utelias kokeilunhalu ja tarkoitus shokeerata, vai kokeilla kun ei muuta/parempaa erikoisuutta keksitä?

Ilmeisesti Desuconin tekijöiden mielestä animeharrastajakunta on kypsynyt ja aikuistunut sen verran, että kokonaan aikuisille suunnattua tapahtumaa kannattaa kokeilla. Vaan kannattaako? Jos "aikuisten animetapahtumalle" olisi oikeasti tarvetta, niin eikös joku olisi jo järjestänyt jonkin isomman tapahtuman? No, ehkäpä kukaan ei ole aiemmin vain uskaltanut. Desuconin tekijät uskaltavat nyt, täysillä ja kunnianhimoisina kuin aiempienkin tapahtumiensa suhteen tarttua uusiin haasteisiin. Tämän kokeilun lopputuloksesta aikanaan nähdään, onko K18-animetapahtumalle kysyntää Suomessa.

Kyseessä on toistaiseksi kertaluontoinen kokeilu, mutta odottiko joku tosissaan että tällainen uutinen vain hyväksytään ilman vastamukinoita? Nimittäin ei tämä mikään ihan pieni juttu ole, vaan on se sen verran radikaali keikautus ottaen huomioon etenkin sen, että alun alkaen Frostbite oli tapahtumana kaavailtu  "aloitteleville animeharrastajille" (ikää katsomatta). (Lisäksi erityistä painotusta taisi olla myös vuorovaikutteisilla ohjelmilla kuten työpajoilla[?].) Minun on toki paha sanoa kummastakaan edeltäneestä Frostbitesta yhtään mitään, koska kuten viime kirjoituksessa naputtelin, en ole ollut todistamassa niitä läsnäolollani, mutta tuskin sillä on merkitystä tässä vaiheessa.

Kohuhan siitä tuli, kun alaikäiset ja heitä puolustavat täysi-ikäiset tuohtuivat, sekä itse uutisesta että sen sävystä, joka kääntäen on implikoitunut usean ihmisen mielessä viestiksi siitä, että alaikäiset eivät voisi olla ns. "aktiivisia animeharrastajia", joita Desuconin tekijät ilmeisesti toivovat tapahtumiinsa ensisijaisesti saapuvan. Itsekin tuohduin hivenen, sillä omasta mielestäni animeharrastus ei katso ikää tai mitään muutakaan, eikä itselläni ei ole mitään alaikäisiä vastaan. Olen itsekin ollut sellainen aikoinaan, ja harrastukseni mukaisen toiminnan toteuttamista ei juuri kukaan ole estellyt tai paheksunut, niin että ei minullakaan ole syytä estellä muita toteuttamasta harrastustaan, esim. tapahtumiin osallistumista. Siksi uutinen on vaikeaa niellä purematta.

Kysehän on myös sanojen valinnasta ja tulkinnasta. Mikä Desuconin järjestäjien käsitys tai määritelmä "aktiivisesta animeharrastajasta" sitten on, sitä en tiedä, eikä se kyseisestä uutisoinnistakaan välity; otin siis uutisen Desucon Frostbiten K18-ikärajakokeilusta vastaan yllättyneenä, enkä kovinkaan positiivisena vaan lähinnä ihmetellen mitäs pahaa nuoret ovat tehneet, kun heidät nyt yhtäkkiä on päätetty kokeilla lempata kokonaan? Käsittääkseni eivät mitään, hehän lienevät myös maksaneet sisäänpääsystään niin kuin kaikki muutkin. Vai liittyykö tämä jotenkin viime kesän Desuconiin? Sehän myytiin hypervauhdilla loppuun ja tapahtuman jälkeen naristiin jotain että "tapahtuma ja sen oikea kohderyhmä eivät kohdanneet". Oliko Desuconissa siis jotenkin "väärää" yleisöä, ja onko tämä yleisö puolestaan alaikäiset conissa käyneet, kun nyt heidät yhtäkkiä kielletään seuraavan desutapahtuman ajaksi?

Kyllähän tämä epäreilulta tuntuu - etenkin sikäli kuin tämä kokeilu ilmeisesti on jonkinlainen yritys kitkeä paheksuttuja "conihengaajia" Desuconista? Vaikka en tällä hetkellä henkilökohtaisesti tunnekaan alaikäisiä animeharrastajia, haluan silti uskoa, että heidän joukossaan on hyvinkin niitä aktiivisia harrastajia, jotka täten olisivat potentiaalista Desuconin kohdeyleisöä. Miksi ihmeessä Desuconin järjestäjät yhtäkkiä haluavat kieltää tapahtumansa kokonaiselta ikäryhmältä, jossa kuitenkin on tapahtuman potentiaalista kohdeyleisöä? En käsitä. Kai tapahtumasta on tullut  todella tunnettu, ehkä liiankin...?

Liian suosittu Desucon


Tässä välissä voisikin tarkastella Desuconia sen suosion kautta. Viime vuosina on tullut jokseenkin selväksi, että Desucon on hyvin suosittu animetapahtuma, ellei peräti se kaikkein suosituin täällä Suomessa. On kuitenkin epäselvää, mitä Desucon haluaa olla - se Suomen suosituin animeharrastajatapahtuma, vaiko enemmän tai ehkä pelkästäänkin, aktiivisten harrastajien syvällinen puheohjelmacon? Voihan se toki haluta olla molempia.

Ainakin suosiosta silminnähden nautitaan.

 
Videota ei tarvitse katsoa jos YouTube-videot ja tämä "Hitler kuulee"-videoiden kaava on tuttu jo ennestään. Huumorivideo vissiin.

Tulkitsen tuon ylläolevan videon niin, että se on tehty sellaisessa "vau kun Desucon on näin suosittu"-hengessä. En sano etteikö suosiosta saisi nauttia! Mutta jännä kontrasti tästä ennätyksellisen loppuunmyynnin fiilistelystä tulee siihen, kun itse tapahtuman jälkeen alettiin narista "oikean kohderyhmän" puuttumisesta ja nyt yhtäkkiä onkin korostetusti enemmän merkitystä sillä, millaista väkeä tapahtumassa käy.

Kansan keskuudessa puskaradio saattaa hyvinkin pauhata; jos joku on kerran käynyt Desuconissa ja tykännyt, niin totta kai tapahtumaa hehkutetaan jälkikäteen ja sellaisesta "tosisiististä tapahtumasta" kuullessaan saattavat muutkin kiinnostua ja pyrkiä tulemaan seuraavaan tapahtumaan. Mitä olen ihmisten jälkipuinteja Anikissa lukenut vuosien aikana, siellä ylistetään tapahtuman ohjelmaa ja yleisesti hyvää tunnelmaa (ja joka vuosi mainitaan vesipisteet, hehheh), toisaalta siellä on myös tyyppejä joiden jutuista on pääteltävissä (ja osa kyllä tunnustaakin), etteivät syystä tai toisesta seuranneet conin ohjelmaa paljoa tai jopa yhtään. Oman ainokaisen desukokemukseni perusteella en kyllä yhtään ihmettele, että porukkaa on mahdollisesti käynyt tapahtumassa ihan vain hyvän tunnelman takia. Ja tottakai ihmiset haluavat siihen kaikkein siisteimpään tapahtumaan mennä! 

"Jos palautteessa todetaan, ettei löytänyt conista mitään itseään kiinnostavaa ohjelmaa, on jossain vikaa."   
Kävijän kannalta voi olla samantekevää, onko tapahtumassa kiinnostavaa ohjelmaa, jos on muita tekijöitä, joiden ansiosta tapahtumassa viihtyy. Mutta niin, järjestäjätasolla tällainen palaute tarkoittaa sitä, että jokin on mennyt pieleen tapahtuman kohderyhmän tavoittamisen osalta. Jos paikalle halutaan nimenomaan jotain tietynlaista väkeä, Desuconin tapauksessa siis ilmeisesti syvällisestä puheohjelmasta kiinnostuneita jotenkin "aktiivisia" animen harrastajia, niin olisi loogista, että yleisöä houkutellaan tapahtumaan asianmukaisella tavalla.

Valitettavasti faktat kertovat että Desuconissa näin ei olla tehty.

Kertaus faktoista, jotka esitin edellisessä kirjoituksessa: viime Frostbiten lipuista myytiin ennakkoon reilussa kahdessa viikossa yli neljännes ennen yhtäkään ohjelmajulkistusta, ja lippujen loppuessakin oltiin saatu vain yksi ohjelma- ja sen lisäksi kunniavierasjulkistus. Viime kesän osalta Desuconilta tuli vain yksi ohjelmajulkistus ennen lipunmyyntiä, loput (mukaan lukien kunniavierasjulkistukset) ehtivät tulla vasta lipunmyynnin jälkeen sen päätyttyä ennätysajassa. (Ja tosiaan, kun Frostbiten 2700 lipusta oli mennyt jo yli neljännes, se tarkoittaa, että lähemmäs 700 ihmistä oli jo valmiina tulemaan tapahtumaan ohjelmasta riippumatta. Tämähän ei nyt välttämättä kerro yhtään mitään mistään suoraan, mutta asioita voi miettiä, kuten sitä onko "neljännes" tai "700" paljon vai vähän. Ei ole ehkä kovin hälyttävä merkki, mutta tulevaisuuden kehityssuunta on kyllä nähtävissä.)

Asialliset tyypit olivat ohjelman perään tämän neljännesmyynti-uutisen yhteydessä viime vuonna.
Järjestäjätasolla ollaan varmasti yllätytty positiivisesti ja iloittu siitä, että tapahtumien liput myydään loppuun, vieläpä melko nopeastikin. Mutta miettiköhän kukaan desujärkkäri tuolloin, mistähän nopea lipunmyynti johtuu, ja vielä lisäksi: miksi ihmiset ostavat lippuja tapahtumaan, jonka ohjelmasta ei ole vielä julkistettu paljoakaan tai yhtään mitään? Kävikö kenelläkään mielessä, mikä näitä ostajia voisi kiinnostaa - vai kiinnostaako mikään? Lipunostotilanteessa oleellisin lienee kuitenkin raha, ei se ostajan kiinnostus tapahtuman ohjelmaa kohtaan. Vai...? Noh, ei sillä kai ole väliä, mutta joka tapauksessa: tämä pieni, mutta selkeä epäkohta on ristiriitaisuudessaan conin alkuperäisen konseptin kanssa tahattoman hupaisa (ei ole kyllä tarkoitus nauraa, asialliset animetapahtumat ovat vakava asia!). Yleisissä nettikeskusteluissa on kyllä muutamia yksittäisiä kommentteja, joissa tämä pieni seikka on huomattu, mutta ilmeisesti nämä viestit ovat hukkuneet kaiken muun sekaan ja jääneet noteeraamatta. Minä yritän nyt tuoda tämän pointin selkeästi esille, toivoen, että ihmiset huomaisivat sen.
 
Suoraan sanoen; kahden edellisen desutapahtuman ohjelmajulkistuksissa ei juuri ole ollut hurraamista. Oikeastaan voisi sanoa, ettei Desucon ole edes yrittänyt tavoitella kohdeyleisöään ohjelman julkistuksilla. Ja silti tapahtuman lipunmyynti on auki. Miksi? Ennakkomyynti on toki kannattavaa (ja conin olemassaolon alkuvuosina se oli ihan perusteltuakin), mutta tällä käytännöllä on sellainen puoli, että sillä vedetään ensisijaisesti niitä kävijöitä jotka vaan haluavat päästä tapahtumaan, ja sillä halulla ei ole välttämättä mitään tekemistä syvällisen kiinnostuksen (animea ja/tai tapahtuman ohjelmaa kohtaan) kanssa. Luottavatkohan lipunostajat sokeasti siihen, että sitä mielenkiintoista puheohjelmaa vain on, ja olettavatko desujärkkärit että lipunostajat toimivat noin juuri siitä syystä? Sori vaan, mutta ei ole niin kaikkien kohdalla. Minut saa leimata animetapahtumien ohjelmien suhteen vaikka hyper-elitistiksi, mutta tosiaan, minulle ei kelpaa ihan mikä tahansa ohjelma, eikä minulle kelpaa ihan mikä tahansa tapahtuma, eikä minulle kelpaa ihan mikä tahansa Desucon. Haluan olla varma, että tapahtumassa on itseäni kiinnostavaa ohjelmaa, niin että saan rahoilleni vastinettakin. Siksi en ryntää ostamaan lippua heti kun myynti aukeaa, ellei ohjelmajulkistuksia/karttaa ole. En, vaikka kyseessä olisikin sellainen tiettävästi megasiisti tapahtuma kuin Desucon. 

Sehän tosiaan on niin, että kun Desuconilla on feimiä, niin sehän tarkoittaa sitä että tapahtuma kiinnostaa yhä suurempaa osaa ihmisistä, sillä kukapa ei paljon puhuttuun, nimekkääseen, (ja ilmeisesti) megasiistiin tapahtumaan haluaisi mennä? Juuri siksi Desuconin pitäisi houkutella yleisöä sillä suurimmalla valtillaan, eli puheohjelmasisällöllä - koska jos se ei tee sitä, mutta silti myy lippuja ennakkoon, niin on suurempi mahdollisuus siihen, että liput kyllä menevät, mutta yleisö voikin sitten olla mitä tahansa, sellaistakin jota se ohjelmasisältö ei ehkä paljoa kiinnostakaan.

Minusta on ihan loogista, että jos tapahtumaan ei houkutella ihmisiä ohjelmasisältöä julkistamalla, sinne ei siitä kiinnostunutta yleisöä myöskään tule.

Jos tapahtumalla on saavutettuna myönteistä feimiä, niin totta hitossa nopeat ja innokkaat tyypit ostavat lipun heti kun vain myynti aukeaa. Vaan eivät nämä tyypit ainakaan ohjelman perusteella osta lippua tapahtumaan, jos ohjelmaa ei ole edes julkistettu. (Jotkut vakiintuneet syvälliset desukävijät tai muuten vilpittömät tyypit toki voivat automaattisesti ostella lippuja ohjelmaa tietämättäkin, en sitä sano. Mutta kuitenkin.) Lisäksi tapahtuman järjestäjät itse ovat jopa suorastaan yllyttäneet tällaiseen toimintaan vuosien ajan: kehottamalla ostamaan lippuja nopeasti - jotkut saattavat jopa tehdä niin, ja tunnetun nimen ollessa kyseessä yhä useammat tekevätkin niin, että tällainen väistämätön seuraus nopeiden, hyperaktiivisten lipunostajien suosimisella on.

Hidasliikkeisen ja harkitsevan on silloin melko vaikeaa pysyä nopeampien ja innokkaiden tahdissa, ja minulle on turha hoputtaa "kyllä sitä ohjelmaa on, tule nyt vaan" tai "osta osta nyt pian että pääset". Minä en ole desutapahtumiin viime aikoina päässyt, koska - ainakin minulle hyvin oleellisia - ohjelmajulkistuksia ei pahemmin ole näkynyt ja liput on jo myyty loppuun ennakkoon nopeimmille. Harmittaahan se hetken, jos tapahtuman lopullisessa ohjelmakartassa näkyy jotain, joka olisi ollut kiinnostavaa nähdä ja kokea. Mutta minkäs teet, kun tapahtuma on loppuunmyyty, niin se on loppuunmyyty.

Asiat riippuvat asioista. Voisin ottaa vertailukohdaksi erään elokuvasäveltäjän konsertin, jossa kävin viime kesän korvalla: ostin konserttilipun hyvissä ajoin ennakkoon keväällä, koska tiesin sisällöstä tarpeeksi etukäteen: kuka esiintyy ja mitä ja millaista esittää (ja missä ja milloin). Animetapahtumien suhteen on vähän kinkkisempi tilanne, koska niissä on enemmän kuin vain yksi ohjelma tai esiintyjä. Siksi niistä on vastaavasti tärkeää myös tietää enemmän ja tarkempia yksityiskohtia. Mielellään etukäteen, ja mitä aiemmin, sen parempi.

Tämän kommenttin kirjoittaja on oleellisen pointin ytimessä. Nyt kävi näin!
Suoraan sanoen minusta ei ole mikään ihmekään jos ja että tapahtumapaikan päällä onkin enimmäkseen osa- tai täysaikaisia conihengaajia eikä ohjelmasta kiinnostunutta yleisöä, kun eihän sitä porukkaa ole edes houkuteltu ohjelmasisällöllä ja kunniavierailla. Tämä on ikävä todeta: kyseessä on puhtaasti Desuconin järjestäjien oma vika, ei kävijöiden - itsehän ovat myyneet lippuja tapahtumaan jonka ohjelmaa ei ole edes julkistettu! Aiemmin saavutetun suosion myötä tunnetuksi tulleen nimen takia tapahtuman lipunmyynti on ollut onnistunut ja ennätyksellisen nopea, sen kohderyhmän tavoittelu sen sijaan on jokseenkin/täysin epäonnistunut.

Buyers gonna buy


Ilmiön (tässä tapauksessa siis animetapahtuma nimeltä Desucon) tunnettavuus ja sen aiemmin saavuttama yleisön kiinnostus ja suosio mahdollistaa loppuunmyynnin (jopa kokonaan ennakkoon) tulevaisuudessa, mutta ellei tapahtuman sisältöä (tässä tapauksessa siis ohjelmaa) ole tiedossa, sillä ei myöskään houkutella tiettyä väkeä, vaan yleisö on juurikin sitä mitä nyt sattuu olemaan.

Joku lähtee tapahtumaan sen ohjelman ja/tai kunniavieraiden takia, joku haluaa kokea yleisesti hyvän, kivan tunnelman ja ilmapiirin. Joku tapaa kavereitaan, jotakuta kiinnostaa myyntipöytien tarjonta, ja niin edelleen. Jollekulle merkitsee ehkä yksi tai useampi juttu. Syitä siihen, miksi ihmiset ovat ostaneet lipun Desuun (ohjelmakartan nähtyään tai ei), voi olla ja ehkä onkin yhtä monta kuin conissa on kävijöitä. Uskon, että kaikki syyt ovat hyviä, enkä sanoisi että mitään ehdottoman "huonoa" tai "väärää" syytä lähteä onkaan. Ne joita ei oikeasti kiinnosta mikään, eivät myöskään lähde mihinkään.  

Järjestäjätasolla ei tällä hetkellä luultavasti liene kovin suurta syytä pelätä sitä, että lippuja jäisi myymättä ja kävijämäärätavoite täyttymättä. Vaikka niin, eihän sitä koskaan voi olla varma: voi olla että jokin toinen tapahtuma alkaa houkuttaa ihmisiä enemmän, tai kiinnostus Desuconiin muuten vain lopahtaa. On vaikeaa ennustaa.

Kun desutapahtumat ovat lyöneet läpi ja vakiinnuttaneet itsensä suomalaisten animetapahtumien joukossa, myyneet ennakkoon loppuun vain muutamissa vuorokausissa ja coneihin tulijoita olisi enemmän kuin Sibeliustaloon voidaan ottaa sisään, niin luulisi järjestäjätahon huomanneen tämän kaiken ja jotenkin reagoineen tapahtumien saamaan suosioon. Mikä ihme siinä on, että ohjelmajulkistuksia ei ole tullut ajallaan? 

Tekisi mieli syyttää desujärkkäreitä ohjelmajulkistusten kanssa vetkuttelusta, mutta en tiedä mitä kulissien takana tapahtuu ja millainen kuvio tapahtuman ohjelman laatimisessa ja ohjelmakartan järjestelyssä on, saati että minulla olisi mitään käsitystä siitä millainen säätö isomman yleisötapahtuman, sen kaikkien ohjelmien ja oheistoimintojen, lipunmyynnin ja ylipäätään kaiken organisoinnissa on. Mutta joka tapauksessa: Desucon ei ole tavoittanut kohdeyleisöään koska se ei ole konkreettisesti edes tavoitellut sitä sillä millä se itseään mainostaa - asiapitoisella puheohjelmalla. Sen sijaan että ihmetellään ohjelmasalien tyhjyyttä, voisi päinvastoin ihmetellä sitä, että viime desutapahtumissa ohjelmia ylipäätään on joku käynyt seuraamassakin.

Jos/kun tapahtuman ohjelmista ei tiedoteta riittävästi etukäteen potentiaalisille conikävijöille, niin miten ihmeessä ja millä perusteella tapahtuman järjestäjät voivat odottaa, että yleisö olisi kiinnostunut niistä paikan päällä? Se, että Desuconissa on ollut "väärää yleisöä", johtuu yksinkertaisesti siitä, että tapahtumaan ei olla houkuteltu sitä "oikeaa yleisöä". Ei se oikea yleisö vain *~maagisesti~* osta lippuja ja ilmaannu sinne tapahtumaan, eteenkään tietämättä ohjelmasta mitään. Tämä desujärkkäreiden ilmeisesti pitää oppia kantapään kautta. Se, että ihmiset ostavat lippuja ennakkoon hiton äkkiä, ei mitenkään takaa sitä, että heitä kiinnostaisi conin ohjelma. 

Kaverini toteamuksessa asia kiteytyy aikas hyvin: 

<anifriend> Hupaisaa että desu on animeohjelmasisältöinen con joka myydään ennakkoon loppuun ilman juuri mitään ohjelmajulkistusta.
<hrst> Niin, toihan on totaalinen katastrofi kävijärakenteen kannalta.
<hrst> Totta kai siellä on hengaajaernuongelma kun ei ne ohjelmasta kiinnostuneet osta lippuja ennen kuin näkee ohjelman, ja siinä vaiheessa se on loppuunmyyty. 


Faktojen pohjalta on nähtävissä, että Desucon on aiheuttanut "conihengaajaongelmansa" itse. Oikeastaan kyse ei ole edes mistään ongelmasta, vaan täysin luonnollisesta seurauksesta, kun suosituksi kasvaneeseen tapahtumaan myydään lippuja ennakkoon, mutta ei houkutella yleisöä ohjelmasisällöllä. Tarkoitan, että tällä hetkellä tunnettuna ja suosittuna tapahtumana Desuconin kävijämäärätavoite tulee kyllä hyvin todennäköisesti täyttymään niin kauan kuin tapahtumia järjestetään, niin että tapahtuman ohjelmaan panostamisella ja sen julkistamisella etukäteen on entistäkin suurempi merkitys, jos tapahtuman järjestäjille oikeasti on väliä sillä, millaista väkeä tapahtumaan tulee. Se on ollut (tai ainakin luulen, että sen on täytynyt olla) tärkeää jo ensimmäisestä Desuconista lähtien, ja erityisesti vuoden 2010 kävijäräjähdyksen jälkeen, kun Sibeliustalon kapasiteetti tuli raa'asti vastaan, ja niin kaikkien turvallisuuden kuin yleisen viihtyvyydenkin kannalta sisään otettavan väen määrää oli siitä eteenpäin rajattava ja laskettava. Jos tapahtuma on pieni ja sillä on tietty tavoiteltava kohderyhmä, on loogista että kohderyhmää tavoitellaan ennakkomarkkinoinnilla.

Ei kukaan tietenkään arvannut, että tämän kesän liput menisivät alle kolmessa päivässä, mutta siltikin tämänsuuntainen kehitys on ollut nähtävissä ja ennakoitavissa edellisten tapahtumien lipunmyynnin vaiheiden osalta. Desuconin "puolustukseksi" voi toki sanoa, että tämän kesän lipunmyynti aloitettiin huomattavasti myöhemmin aikaisempiin vuosiin verrattuna, tiedostan tämän ja myönnän sen - mutta valitettavasti juuri tähän nähden tapahtuman ohjelmaa ei kuitenkaan julkistettu yhtään "enempää" aikaisempaa "aiemmin". Ja osittain tämän takia tämän vuoden kesädesun kävi niin kuin kävi. Desuconin kohderyhmän tavoittelu on kutakuinkin feilannut, jos mitään yritystä on edes ollut. Toki voidaan sitä syytellä yleisöäkin joka on "tyhmä koska osti liput ennakkoon ennen lopullisen ohjelmakartan julkistusta ja päätyi menemään väärään, sille kohdistamattomaan tapahtumaan". Mutta kannattaako yleisöä syyttää, koska viime kesädesuahan eivät ostaneet ennätysvauhdissa ennakkoon loppuun pelkästään "conihengaajat", niin tekivät ihan kaikki ostajat, myös ne asialliset tyypit, jotka toki mieluummin olisivat halunneet nähdä ohjelmakartan ensin kuin ostaa lippunsa sokkona, mutta ostivat silti.

Joka tapauksessa, jos tapahtumassa on ollut jotenkin "vääränlaisia" kävijöitä eikä sellaisia joita conintekijät mahdollisesti ovat ajatelleet, conintekijät itse ovat mokanneet jossakin. Ja kun moka on itseaiheutettu, siitä ei minun mielestäni pitäisi rankaista yleisöä, joka itsessään ei ole tehnyt sinänsä mitään väärää - sehän on vain ostanut liput joita on myyty. Desucon on selkeästi suosittu - siinä määrin, että se alkaa olla tapahtumalle itselleen epäedullista, koska sitä ei ilmeisesti olla kasvattamassa tai kehittämässä ainakaan tilakooltaan suuremmaksi (Sibeliustalo on kyllä hyvä pleissi sikäli kuin nyt paikasta enää mitään muistan, ymmärrän kyllä etteivät conin järjestäjät ja yleisö halua luopua siitä!). Ja juuri siksi olisikin tärkeää, että ohjelmaan ja erityisesti sen julkistamiseen panostettaisiin entistä kovemmin! (En sano ja väitä, etteikö Desuconissa tehtäisi aivan hitosti duunia kaiken, myös ohjelman, suhteen. Sen verran kuin olen Desuconin touhuja seurannut tapahtuman sivujen/blogin ja Anikin foorumiketjujen kautta, en voi kyseenalaistaa. Mutta kuitenkin.) Ihmisiähän Desuconinkin tekijät ilmeisesti ovat ja mokia sattuu kaikille, se on ihan ymmärrettävää ja anteeksiannettavissa.

En näe mitään väärää siinä, että ihmiset innoissaan ostavat lippuja jos niitä kerran myydään. Ehkä puskaradio on toiminut Desuconin tapauksessa erittäin tehokkaasti, jopa tehokkaammin kuin conin oma tiedotus. Voisin harmitella omaa hitauttani tai itkeä että yhyy conihengaajat veivät lippuni, nyt en pääse Desuconiin ;_;. En kuitenkaan tee niin, vaan syytän siitä Desuconin jämähtänyttä käytäntöä myydä lippuja ennakkoon. Jos desutapahtumien yleisöksi on päätynyt jotenkin "väärää" porukkaa, eli sellaista jota ei virallinen ohjelma kiinnosta, niin voi voi, tälle yleisölle liput nyt vain on myyty, ei mahda mitään. Kaikki kun eivät vaan ole nopeita ja osta lippua heti kun myynti vain aukeaa vaan haluavat saada lisätietoja tapahtuman ohjelmasta ensin.

Mielestäni tämä lipunmyynti ja ohjelmakartan julkistuksen ajoittaminen on se asia joka ensisijaisesti kannattaisi uudistaa, jos Desuconin järjestäjät jotain välttämättä haluavat uudistaa, ja he toivovat, että tapahtumaan tulee animeaiheisesta ohjelmasta kiinnostunutta yleisöä (ja haluavat karsia jotakin ns. "ei-toivottua porukkaa"). Tuskinpa siitä ohjelmakartan ennakkoon julkistamisesta mitään haittaa kenellekään on, vai onko?

Sen sijaan nyt uudistuksena aiotaan kokeilla laittaa seuraavalle Frostbitelle ikäraja, eli vaikka kuinka olisi valveutunut animeharrastaja, niin tapahtumaan ei pääse jos on alle 18-vuotias. Animeharrastajuus ei kuitenkaan katso ikää, ja nuoret itsessään eivät ole tehneet mitään väärää. Siksi mielestäni on vähän (eikä niin vähänkään) hupsua ratkaista "ongelma" laittamalla tapahtumalle ikäraja, kun potentiaalisten ohjelmasta kiinnostuneiden kävijöiden määrää voitaisiin lisätä niinkin pienillä yksinkertaisella toimenpiteillä, että kävijöitä oikeasti houkuteltaisiin ensin ohjelmajulkistuksilla ja lipunmyynti avattaisiin vasta sitten, tarvittaessa "myöhemmin kuin edellisinä vuosina", lähempänä tapahtuman ajankohtaa. (Ja vastaavasti tämä voisi vähentää potentiaalisten "conihengaajien" määrää.)

Sehän on joka tapauksessa nyt niin, että Desuconin on pakko vähäsen madaltaa profiiliaan jollakin tapaa, etteivät tapahtumiin "kuulumattomat" hengaajat ole etunenässä pyrkimässä sinne, tai että sitä jotenkin voidaan hillitä. Toisaalta sekä tapahtuman pääagenda että sen ohjelmisto olisi tuotava entistä selvemmin näkyviin että sitä "oikeaa kohderyhmää" saataisiin houkuteltua tulemaan. Kaikissa yleisötapahtumissa joka tapauksessa on ollut näitä tyyppejä joita ei tapahtuman ohjelmasisältö paljoakaan kiinnosta, ja tulee aina olemaan, koska luulenpa, että jokainen ihminen ja animeharrastaja voi parhaistakin pyrkimyksistään huolimatta olla potentiaalinen "vain hengaaja"! Hengaajia on Desuconissakin toki käynyt varmasti aina. Ja tulee käymään, sillä kävijöillä ei ole mitään velvollisuutta käydä puheohjelmia seuraamassa.

Miksi minä sitten tuon ajatukseni julki vasta nyt, enkä tehnyt sitä silloin edellisen Desucon Frostbiten yhteydessä jos minulla kerran oli epäilyjä jo tuolloin? Noh, olin itsekin ulkopuolisen tarkkailijan/potentiaalisen conikävijän näkökulmasta yleisesti yllättynyt siitä miten nopeasti lippuja meni. Sen jälkeen tätä touhua edelleen sivustaseuranneena mietin, ja uskoin, että varmaan jossakin välissä joku conin järjestäjätasolla huomaa tällaisen pienen mutta oleellisen epäkohdan, osaa järkeillä asioita ja miettiä mahdollisia (katastrofaalisiakin) kehityssuuntia ja toimii. Ehkei yksittäisen sivustaseuraajan tekemää huomiota tarvita; en ole edes varma siitä kiinnostaisiko desujärkkäreitä jonkun ulkopuolisen tarkkailijan näkemykset. Ja niin, en varmaan vieläkään olisi tehnyt huomautusta missään jos en kokisi että se olisi tarpeen. Viime kesädesun jälkeen kuului senoloista narinaa, josta riemastuin että jes, nyt joku muukin on huomannut tämän epäkohdan ja ehkä viimeinkin siihen puututaan ja asia korjataan!

Mutta sainkin huomata että oli naiivia luottaa ihmisten järkeilyyn, kun sai todeta, että desujärkkärit päätyivät älyttömän oloiseen, tunnetason helppoon ratkaisuun (= tuleva K18-ikärajakokeilu), joka ei välttämättä edes vähennä ei-toivottujen "conihengaajien" määrää (tässä vaiheessa ei voi kuin spekuloida, lopputulos katsotaan aikanaan).  

Tällainen yhtäkkinen uutinen K18-ikärajapäätöksestä yksinkertaisesti provosoi ihmisiä puolesta ja vastaan, myös minuakin siis. Olen ollut pitkään hiljaa, mutta nyt tuntuu siltä että omalta osaltani minun on yritettävä puuttua asioihin ja tuoda näkemäni epäkohdat esiin, koska minusta vaikuttaa ikävästi siltä, että tällä hetkellä asiat eivät välttämättä ole menossa kovin hyvään suuntaan animeharrastajaskenessä. Varmahan asiasta ei voi olla, mutta kuitenkin.

"Liian vähän" osallistuva nuoriso?


Paskamyrskyn laannuttamiseksi saatiin järjestäjätaholta lisävalaistuista ja perusteluja ikärajakokeilulle, hyvä niin. Se tosin oli vain aika surkea esitys siinä mielessä, että mikäli itse uutisesta puhutaan, niin minä en vieläkään ole varma, olenko ymmärtänyt kokeilun tarkoitusta. Siis, miksi sitä kokeillaan? Lähtökohtaisesti en ole kokeilu- ja uudistusmielisyyttä vastaan, ja olen hyvinkin oppinut olemaan lyttäämättä vastaantulevia uusia tuntemattomia juttuja. Kuitenkaan mielestäni asioita ei tarvitse uudistaa ihan vain uudistuksen vuoksi, jos ne kerran toimivat eikä niissä ole havaittu vikoja tai puutteita. Ja minun mielestäni Desuconin ainoa ongelma on ollut sen räjähdysmäinen suosio (ja yllätodettu kohdeyleisön tavoittelun feilaus). Joten, minkähän ihmeen takia pitää kokeilla jotakin hupsua ikärajoitusta? Ainoa selkeä toteamus on tämä:
"Tarkoituksena on, että tuleva Frostbite on asiallinen animetapahtuma, joka nyt vain sattuu olemaan yli 18-vuotiaille."
...ei vakuuta nyt kyllä yhtään tällainen, että nyt vain sattuu? Ihan sattumaltako vain tälle ensi vuoden Frostbitelle se K18-leima onkin lätkäisty? Ei mitään järkevää perustelua? Vai onko, katsotaanpas.

Ikärajapäätöstä on jotenkin perusteltu väitteellä, että kävijäpalautteen mukaan täysi-ikäiset olisivat tsiiganneet tapahtuman ohjelmaa tuplasti alaikäisiin verrattuna. Kuulostaahan se ihan hyvältä ja pätevältä perustelulta...

...mutta kun tuumailin tätä asiaa vähän pitempään ja tarkemmin, niin... en ole mikään matikkanero, mutta siis, hahmottaisin tämän perustelun niin, että yhtä alaikäistä conin puheohjelmaa seuraavaa kohden olisi siis kaksi täysi-ikäistä. Vain kaksi. Eli eikös tämä tarkoittaisi että kuitenkin ohjelman seuraajista peräti KOLMANNES olisi alaikäisiä?? Korjatkaa jos olen hahmottanut ja käsittänyt väärin tai minun pitäisi huomioida vielä jokin lisäseikka tai useampi (ja pyydän, tehkää se selkokielisesti).

Toki ei voi tietää onko kävijäpalaute ihan pätevä mittari kun kaikki conikävijät eivät palautekyselyyn vastaa, mutta sen perusteella voitaneen tehdä tarpeeksi suuntaa-antavia laskelmia. No, joka tapauksessa: okei, kolmannes, elikäs 33% alaikäisiä conin ohjelmaa seuraavia on selkeä vähemmistö täysi-ikäisten 66%:n rinnalla - ja desutekijöiden mielestä se on ilmeisesti siis niin vähän, että se kelpaa syyksi karsia kokonainen ikäryhmä tapahtumasta. Kuinkahan paljon nuoria olisi pitänyt olla, ettei heidän täyskieltäminen "kannattaisi"? ;-) Saanen huomauttaa, että yhtä hyvin alaikäisten osuus olisi voinut olla vielä vähemmän, jopa 0%, joten omasta mielestäni on itse asiassa aika hiton hyvä jos puheohjelmaa seuraavista peräti kolmannes on alaikäisiä, se kertoo siitä että syvällinenkin puheohjelma kiinnostaa nuoria, eikä tämä ole mitenkään riittävä saati järkevä peruste ikärajallisuudelle. Voisi olla eri, jos yhtä nuorta kohden olisi neljä tai viisi tai kymmenen aikuista (tosin se kyllä alkaisi viestiä enemmälti siitä, että nuoria ylipäätään käy conissa vähemmän). Ja jos nuoret olisivat todella selkeä vähemmistö myös kävijämäärissä muutenkin, niin kannattaisiko koko ikäryhmää sitten edes karsia?
Isot syö pienet? Tein tällaisen havainnollistavan ympyräkaavion "täysi-ikäisistä jotka käyvät ohjelmissa tuplasti alaikäisiin verrattuna", ei ole ihan pieni tuo alaikäisten osuus vaikka se pienempi kieltämättä onkin. Se voisi olla isompi mutta yhtä hyvin se voisi olla tuota vielä paljon pienempikin!

Tästä päästäänkin siihen, että olisi mielenkiintoista tietää kuinkahan suuri osa Desuconin kävijöistä kaikkiaan kävi ohjelmissa, ja suhteuttaa luku tähän ohjelmissa käyneiden ikäjakaumaan, noin muutenkin kävijöiden tarkka määrä ja ikäjakauma olisivat ihan kiva tietää. Joka tapauksessa ohjelmissa käyvä animeharrastaja ikään katsomatta on tapahtuman kohderyhmää, ja luulin että tällä on eniten merkitystä.

Käytännössähän tämä ikärajakokeilu tarkoittaa sitä, että Desucon torjuu potentiaalisesti aktiivisen alaikäisen animeharrastajan ja puolestaan sallii jokaisen yli 18-vuotiaan potentiaalisen "conihengaajan" läsnäolon. Tällaiseen tuskin on tarkoitus tähdätä, ellei Desuconista nyt sitten olla tekemässä hengausbileitä animeharrastaja-aikuisille. Tämän ikärajakokeilun puitteissa on mahdollisuus, ehkä vain hyvin pieni sellainen, mutta mahdollisuus kuitenkin, että Desuconin ohjelmia olisi edelleen seuraamassa "liian vähän" yleisöä, sillä yksi aikuinen ei välttämättä korvaa sitä yhtä alaikäistä aktiivista animeharrastajaa, jos tämä aikuinen sattuukin omaamaan vahvan conihengaajamentaliteetin. Tämä ilmeisesti on conintekijöiden mielestä kuitenkin pienempi paha, joten tämän kokeilun jälkeen teoriassa kenelläkään ei pitäisi olla mitään syytä narista jos ohjelmaa kävi seuraamassa edelleen "liian vähän" yleisöä.

Tämä on pelkkä spekulaatio, mutta jos alaikäiset rajataan tapahtuman ulkopuolelle, ei ole laisinkaan satavarmaa että se ohjelmiin osallistuvista nuorista jäävä (kolmanneksen kokoinen) aukko korvaavasti täyttyy pelkästään puheohjelmasta kiinnostuneilla täysi-ikäisillä. Yhtä hyvin aukko voi täyttyä osittain tai kokonaan täysi-ikäisillä conihengaajilla. ;-) Mutta juuri tämän takia odotankin kokeilun lopputulosta; että nähdään millä se asiallisista nuorista jäävä aukko korvautuu ja täyttyy

K18-kokeilu on siis paitsi alaikäisten, myös kohdeyleisön syrjintää. Nii-iin, kävijäpalautteen perusteella tehtyjen laskelmien mukaan alaikäiset ovat pienempi osa ohjelmien seuraajista, mutta se ei kyllä mitenkään merkitse sitä, että ohjelma ei lainkaan kiinnosta nuoria animeharrastajia.

Tämä farssi on kieltämättä surkuhupaisaa katseltavaa ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta. Olen ihminen jota kiinnostaa animetapahtumien puheohjelmasisältö, ja joka näkee kaikenikäiset harrastajat tärkeinä, eikä oikeastaan paheksu niitä "hengaajiakaan" kovin paljoa loppujen lopuksi. Kaikki yleisötapahtumathan ovat tavallaan jo itsessään hengausta; väkeä kokoontuu yhteen paikkaan viettämään aikaa monin tavoin, kuka mitenkin. 

Tässä välissä voisin ruotia nuorisoa koskevia asioita ja pointteja joita on esitetty sekä itse K18-Frostbiten uutisoinneissa että kommenttipaskamyrskyssä. Välivaroitus: yksityiskohtiin takertuvaa (paatoksellistakin) nillitystä tulossa!

K18-kokeilua puolustellaan kirjavasti.

"Enää ei tarvitse pelätä sitä, että jonkun kävijän äiti pahastuu tai että joku puolestaloukkaantuu siitä, että näin olisi voinut käydä."
Niin, jokuhan saattaa toki puolestaloukkaantuakin pelkän K18-matskun olemassaolosta. Mutta saanen lisäksi huomauttaa vielä että, kyllä, on todellakin olemassa myös aikuisia joita K18-merkintä ja -sisältö eivät välittömästi houkuta puoleensa (eikä välttämättä muutenkaan paljon kiinnosta), ja he ihan oikeasti loukkaantuvat siitä omasta puolestaan jos loukkaantuvat (se on täysin ymmärrettävää, etenkin jos/kun sitä tullaan väkisin hieromaan naamaan!). Tahtoisin tietää kuinka ihmeen paljon pahastuneet äidit ja muut (puolesta- tai ei)loukkaantujat ovat vihaista palautetta tykittäneet niin että ikärajallisuutta tarvitsee puolustella tällä pointilla.

Ikärajallisuudesta ei myöskään tule mitään käytännöllistä lisäetua niille ohjelmanpitäjille, jotka eivät lähtökohtaisesti K18-tason ohjelmaa tee, päinvastoin näiltä ohjelmanpitäjiltä pahimmillaan voi jopa karsiutua yleisöä nimenomaan ikärajallisuuden takia. Kieltämättä surkuhuvittaa pelkkä ajatuskin tällaisen nurinkurisuuden toteutumisesta (siis että ne K18-ohjelmat ovat täynnä väkeä mutta periaatteessa "ikärajattomat" ohjelmat kärsivät yleisökadosta), mutta tuskinpa sitä sentään tapahtuu, vaikka se näissä puitteissa täysin mahdollista onkin.

"Samalla ohjelmanpitämisestä tulee tyydyttävämpää myös ohjelmanpitäjille"
No kiva kun Desuconissa huolehditaan ainakin ohjelmanpitäjistä. :> Näin omasta näkökulmastani sanoisin, että kahden edellisen desutapahtuman osalta ei käytännössä olla juuri yhtään huolehdittu siitä, mikä (potentiaalisen) conikävijän kannalta olisi tyydyttävää - ainakaan niiden kävijöiden kohdalla, joille tapahtuman ohjelma merkitsee siinä määrin paljon, että ohjelmaa olisi ihan kivaa tai jopa hyvinkin tärkeää nähdä julkistettavan etukäteen. Viimeaikaisten desutapahtumien osalta tuntuu inhottavalta ja siltä että järjestäjillä eivät ohjelmasta kiinnostuneet kävijät ole juuri pyörineet mielessä; merkitystä tuntuu olleen enemmän sillä, että lippuja myydään aikaisin ennakkoon, ja hyperaktiiviset ostajat ostavat nopeasti, jolloin järjestäjät voivat nauttia tapahtumansa suosiosta - niin kauan kunnes kantapään kautta on saatu huomata että tapahtuma on kyllä loppuunmyyty, mutta paikalla olevaa yleisöä ei ohjelma vaikuta kiinnostavan.

Jos yrittäisin ilmaista asiani jotenkin kauniilla tavalla, niin sanotaan sitten vaikka niin, että Desuconin järjestäjät ehkä sokaistuivat tapahtumiensa suosiosta niin kovasti että siinä hötäkässä yksinkertaisesti vain unohdettiin kokonaan huomioida ne tapahtuman ohjelmasta kiinnostuneet kävijät?

Voitaisiinko miettiä, mikähän olisi tapahtuman (potentiaaliselle) kävijälle tyydyttävämpää? Vaikkapa se, että tapahtuman ohjelmaa olisi julkisessa tiedossa ajallaan, eli lipunmyynnin aikana, tietysti aina parempaa olisi jos mahdollisimman paljon ennen sitä, jotta potentiaalinen conikävijä (hitaampikin, kaikki kun eivät vaan ole nopeita ja sokean luottavaisia Desuconia kohtaan) voisi harkita osallistumistaan tapahtumaan. Näin tyydytettäisiin kaikkia conikävijöitä mihinkään katsomatta! Eikä tapahtumaan tarvitsisi kokeilla laittaa jotakin älytöntä ikärajaa. Syvällinen ohjelma kun kiinnostaa kaikissa ikäluokissa, myös nuorempien kohdalla ja nuoret seurasivat ohjelmaa myös viime Desuconissa! Alaikäisten täyskieltäminen olisi järkeenkäypää ainoastaan siinä tapauksessa jos se heidän läsnäoloprosenttinsa ohjelmissa olisi ollut 0%, mitä se ei ollut!

Tosiaan, ikärajakokeilussa ei ole juuri mitään järkeä, kun sillä karsitaan tapahtuman ohjelmasta kiinnostunutta, potentiaalista kohdeyleisöä. Jos yksinkertaisesti pelkkä ohjelmakartan julkistus ennen lipunmyynnin aloitusta ei vaikuttaisi ratkaisevasti "ei-toivotun" väen määrään, niin sitten voisi harkitakin järeämpiä toimia, joskin minun mielestäni kävijöiden karsiminen ikärajoituksella pitäisi olla se kaikista viimeisin vaihtoehto, erityisesti jos/kun kyseessä on animetapahtuma, jonka päätarkoituksena on levittää syvällisen animeaiheisen ohjelman ilosanomaa.

Tähän loppuun lyhyt toteamus.


Vaikka nyt ei olekaan urheilusta kyse, niin totean täysin saman asian. (Ei ainakaan mikään hyvä henki ole tällä hetkellä.)

--Jatkoa seuraa.-- 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).