Jatkanpa viime kirjoituksessa aloittamaani seuraavan Desucon Frostbiten K18-ikärajakokeilun ennakkokritisointia. Tähän alkuun nuorison täyslyttäyksen ja paskamyrskyn kommentointia. Yksityiskohtiin takertuvaa paatoksellistakin nillitystä tulossa lisää, yrittäkää kestää.
Uutisoinnista seurannut paskamyrsky
Nuoriso reagoi K18-uutiseen voimakkaasti, äänekkäästi ja tunteella. Onko siinä jotain ihmeellistä, ja luuliko joku tosissaan, että ihmiset reagoisivat K18-uutisointiin pelkästään myönteisesti ja ettei se herättäisi minkäänlaista vastarintaa? Kaikki ihmiset loppujen lopuksi toimivat tunnepohjalta, eikä siinä ole mitään väärää. Kun nuorilta yhtäkkiä kielletään jotain, nuorilla on ihan hyvä syy tuohtua ja kysyä "miksi"? (Ja luulisi, että asialliset aikuiset osaavat toimia ja vastata ja perustella näkökantansa asiallisesti.)
Alaikäisten reagointi ja käytös on täysin ymmärrettävää ja yleensä anteeksiannettavissa. Paskamyrskyksi yltyneessä blogikommenttikeskustelussa minua teinien käytöksen sijaan ärsyttää ja osin myös huolettaa joidenkin täysi-ikäisten "aikuisten" kommentoijien "uli uli vituttaako"-henki. On todella ikävää nähdä, miten osa aikuisista on ilmeisesti täysin vieraantunut menneisyydestä kun nuorten asemaan tässä jupakassa ei osata eikä haluta eläytyä, olkoonkin että vissiin osa jengistä provotrollaa tahallaan ja huvikseen koska voi. Osa nuorista tarvitsee netiketin opettelemista, mutta niin näyttäisi tarvitsevan huomattava osa aikuisistakin. Internetissähän tässä ollaan, eli ei mitään uutta sinänsä. Ja onhan helpompaa suoltaa paskaa välittömästi tunnepohjalta ja aukoa päätään kuin henkäistä syvään, miettiä ja järkeillä ensin. Kaikki nuoret eivät siihen välttämättä vielä kykene, mutta aikuisten luulisi ja odottaisi jo jossain määrin kykenevän (myönnän että itsekin tähän kommentti-paskamyrskyyn osallistuin, mutta harkitsin ja tiivistin ajatukseni omasta mielestäni suht asiallisesti).
Tuskin kukaan, nyt täysi-ikäinen, olisi halunnut tulla kohdelluksi samalla tavalla ollessaan aikoinaan alaikäinen animeharrastaja. Vai myöntääkö joku, että itselle olisi ollut täysin OK tulla kohdelluksi epäreilusti, jopa syrjityksi, vain iän takia? Myöntääkö joku suorastaan halunneensa sitä? Saanhan epäillä. (Ja sillä ei ole mitään väliä miten "paskoja" ne animetapahtumat ennen Desuconeja loppujen lopuksi olivat ja millaista animeharrastus ylipäätään oli - jos viime vuosikymmenellä jollekin alaikäisten[kin] potentiaalisesti suosimalle tapahtumalle olisi lätkäisty ikäraja niin varmana olisi vituttanut silloisia nuoria animeharrastajia yhtä paljon kuin nuoria animeharrastajia nyt.)
Nuoriso reagoi ihan aiheesta, tämän kai jokainen ymmärtää. Nuorten tunnekuohuntaa ihmetellään ja tuomitaan, vaikka aikuiset itse eivät välttämättä käyttäydy ja toimi yhtään järkevämmin tai asiallisemmin. Onhan se hyvä höpöttää että "ei maailma siihen kaadu jos et tähän yhteen coniin pääse". No ei niin, mutta käännetäänpä asia toisin päin: tuskin se maailma kaatuu siihenkään että alaikäiset animeharrastajat Desuconissa käyvät! Vai kaatuuko?
Animetapahtumat saattavat tulla kaatumaan jonakin päivänä, mutta vasta sitten kun ketään ei enää kiinnosta käydä niissä eikä järjestää niitä, eikä ylipäätään se itse juttu, nimeltä anime, kiinnosta enää. Ymmärrän sen, että ohjelmanpitäjät, tapahtuman järjestäjät ja mahdollisesti myös osa yleisöstä turhautuvat hengaajiin, ja hengaajat voivat olla osatekijänä siinä, että tapahtumat saattavat kaatua, mutta alaikäiset animeharrastajat itsessään todellakaan eivät. (Tällä tarkoitan sitä, että "conihengaaja" ja "alaikäinen animeharrastaja" eivät ole synonyymejä.) Ja jos oma kiinnostus animetapahtumissa käymiseen (tai niiden järjestämiseen), tai animen harrastamiseen ylipäätään, on lopahtamaan päin niin - kiinnostuksen lopahtaminen on yleensä ensinnäkin ihan normaalia ja toisekseen luultavasti enemmänkin itsestä, kuin mistään ulkopuolisesta, johtuvaa! Niin että ei todellakaan tarvitse syytellä nuorempaa harrastajakuntaa ja vielä vähemmän sitä omaa pahaa oloaan ja turhautumistaan tarvitsee purkaa toisiin ihmisiin, eritoten nuorisoon! Ei ole asiallisten aikuisten toimintaa sellainen minun mielestäni. (En minä ainakaan kyllästy juttuihin siksi että "niiden fandom on paskaa", tai jotain... jollekulle saattaa kyllä käydä näinkin, en tiedä.)
(Nostan muuten hattuani jokaiselle täysi-ikäiselle, joka K18-uutisen/paskamyrskyn pohjalta sen aikana/jälkeen heräsi pohdiskelemaan asioita edes vähän, ja rehellisesti tunnusti itsensä enemmän tai vähemmän conihengaajaksi. Arvostan kaikkea tämäntyyppistä itsetutkiskelevaa aivotoimintaa.)
Onko joku muuten ihan oikeasti jättänyt menemättä animetapahtumaan pelkästään sen vuoksi että paikan päällä mahdollisesti ja melkoisen todennäköisesti on myös nuorempia harrastajia?? Jotkut ovat kommenteissaan antaneet ymmärtää niin. Eivät ne nuoremmat harrastajat pure! Ja jos sattuisivatkin tekemään niin, tai jotain muuta asiatonta, silloin heille vaan pitää ilmaista selkeästi ja asiallisesti että se häiritsee itseä, ei ole kivaa, jne., yksinkertaista. (Ihan samahan se on elämässä yleensäkin, ja koskee muuten myös täysi-ikäisiä.) Noh, ymmärrän kyllä että jotkut yksittäiset henkilöt voivat kokea ihmiskammoisuutta, ahdistusta tai muita mahdollisesti vaikeita tunteita tai jotain eivätkä uskalla tulla tapahtumiin tai se on haastavaa. Myönnettäköön, etten itsekään viihdy suurissa yleisötapahtumissa tai ylipäätään paikoissa, joissa on paljon ihmisiä ja kovia ääniä, mutta jos on joku syy, miksi mennä, tai tapahtuma, joka todella kiinnostaa itseäni, niin lähden silti "oman mukavuusalueeni ulkopuolelle" kokeilemaan sopeutumista ihmispaljouteen, koska tiedostan sellaisen jutun että yleisötapahtumissa nyt vaan on todennäköisesti paljon ihmisiä ja kovia ääniä ja niissä voi sattua ja tapahtua vaikka mitä! (Sama juttu jos lähden tapahtumaan yksin; en itke sitä että olen siellä yksin, koska se on ollut oma valintani.)
Paskamyrskyssä on annettu nuoremmille myös sellaista palautetta, että voivat järjestää ihan omia miittejään tai muuten tapailla kavereitaan animetapahtumien ulkopuolella. Ihan hyvä argumentti, ei siinä mitään, mutta kai aikuiset sitten varmasti tekevät samoin eivätkä sittenkin tule Desuconiin ensisijaisesti hengaamaan ja kavereitaan miittaamaan? Toisille ei pahemmin kannata saarnata ellei itse toimi sanojensa mukaisesti. Ja ei, en itse näe siinä mitään väärää ja paheksu sitä, että samanhenkiset kaverukset tapailevat toisiaan ja hengaavat yhdessä, animetapahtumat ovat mitä erinomaisin tekosyy animeharrastajien välisille tapailuille! ;-) Kuten aiemmin naputin, animetapahtumat itsessään ovat jo hengausta tavallaan. Jos Desuconissa painotetaan ohjelmia ja niihin osallistumista, niin eikös olisi luontevaa yksinkertaisesti kieltää hengaamiseen väistämättä johtava kaikenlainen ihmisten välinen seurustelu, tai sallia se vain jollakin tietyllä paikalla tapahtuma-alueella, ja järjestyksenvalvojat voisivat sitten hajottaa kaikki epäilyttävät isompien kaveripiirirykelmien muodostumiset ei-sallituilla alueilla? Paljon "hengaaminen kielletty"-kylttejä! ;-) Tosin nehän vain yllyttäisivät ihmisiä entistä enemmän. Huono ja epäkäytännöllinen idea, myönnetään.
"Desuconeja ei järjestetä siksi, että meitä kiinnostaisi pyörittää ilmaista nuorisotyötä",kirjoittaa pääjärjestäjä. Varmaan tuo toteamus oli tarkoitettu metaforiseksi tai jotain, mutta olipa tai ei, niin en voi olla tarttumatta siihen. Käsittääkseni kukaan ei oleskele Desuconissa ilmaiseksi, vaan kaikki sen kanssa tekemisissä olevat ovat jollakin tapaa maksaneet tapahtumaan osallistumisestaan, sekä tapahtuman järjestäjät että työntekijät että kävijät. Lipun hinta lienee ollut sama kaikille: niille "oikeille animeharrastajille" että "conihengaajille", niille vanhemmille kävijöille että nuoremmille kävijöille (paitsi joskus taisivat alle 12-vuotiaat päästä ilmaiseksi? Siitäkin käytännöstä luovuttiin...) - ja conin järjestäjät ovat ottaneet yhtä lailla kaikkien ihmisryhmien maksut vastaan, niin että ei kantsi pahemmin valitella. Liput kun on myyty niille joille ne on myyty.
Joo, siis eihän Desucon ole ollut pelkästään "nuorten" animetapahtuma. Mutta ei aiemmin ollut kyllä mitään "aikuisten" animetapahtumaakaan yhtään sen enempää. ;D Vaan kaikkien animeaiheisista puheohjelmista kiinnostuneiden animeharrastajien, hyvin väljästi määriteltynä n. 13-25-vuotiaiden, mutta kaikki nuoremmat ja vanhemmatkin pääsivät sisään (kunhan maksoivat)! Tähän tulevaan K18-kokeiluun asti.
Ja tosiaan: se, että animetapahtumat ovat siirtyneet ilmaisuudesta maksullisuuteen, on ehkä hillinnyt "hengaajaongelmaa" hetken ajan, mutta nyt kun maksullisuus animetapahtumissa on jokseenkin normi, niin kyllä, conihengaajatkin ovat sopeutuneet siihen ja tuntuvat ihan mielellään maksavan siitä, että pääsevät animetapahtumiin hengaamaan, niin hassulta kuin se voikin kuulostaa.
Saisiko potentiaalinen conikävijä ohjelmajulkistuksia, kiitos?
Desuconin ei tarvitse palvella Suomen kaikkia animeharrastajia. Mutta se voisi edes yrittää palvella kaikkia kohderyhmäläisiään eli niitä animeharrastajia, joita puheohjelma kiinnostaa. Tässä on nyt ennen tätä K18-säätöä ollut vähän epäselvää, että haluaako Desucon olla se megasuosittu, ennakkoon loppuunmyyty animetapahtuma, vai tietynlaisia animeharrastajia tavoitteleva syvällinen puheohjelmacon. Hyperaktiivisille lipunostajille (joiden motiiveista ei tiedetä) voi riittää pelkkä hyvämaineinen nimi, mutta ohjelmasisällöstä kiinnostuneet (tai potentiaalisesti kiinnostuvat) kaipaavat ja ihan oikeasti tarvitsevat muutakin tietoa kuin pelkän tapahtuman nimen!
On aivan sama miten hyvää tapahtuman ohjelma on sen järjestäjien mielestä - mitä vähemmän (ja mitä myöhemmin) ohjelmasta tiedotetaan julkisesti etukäteen, sitä vähemmän (ja sitä myöhemmin) se myös kiinnostaa yleisöä! Kuten edellisessä kirjoituksessani mainitsin, minusta on loogista, ettei tapahtumaan tule ohjelmasta kiinnostunutta yleisöä, ellei sitä houkutella sillä ohjelmalla. Tapahtumalla voi olla aiemmin saavutettu hyvä maine ja suosiota, mutta tulevaisuuden tapahtumia ei pidä laskea pelkästään niiden varaan, vaan se ohjelmasta kiinnostunut yleisö on siltikin houkuteltava paikalle aina joka kerta uudelleen - konkreettisilla ohjelmajulkistuksilla. Jos näin ei tehdä, mutta lipunmyynti on auki, niin sehän se johtaa yhä enenevässä määrin hyperaktiivisiin ostajiin ja yleisöön joka tulee "vaan hengaamaan" ja jota ohjelma ei paljon kiinnosta, ja sitä kautta lopulta (ehkä järjestäjien kannalta) paskoihin tapahtumiin. Saahan sitä saavutetusta suosiosta nauttia, mutta sen ei pitäisi antaa sokaista niin paljon, että järjestelyhommat alkavat lipsua, tai jotain - en tiedä mitä on tapahtunut (oikeastaan samantekevää mikä on johtanut siihen tai onko kyseessä silkka vahinko), kun Desuconin ohjelmajulkistuksia ei ole tippunut ajallaan. Joka tapauksessa jokin järjestäjätasolla on pielessä ja se pitäisi korjata - potentiaaliset conikävijät eivät oikein voi muuta tehdä kuin nurista ohjelmajulkistusten puutteesta. Viimeaikainen meininki on nyt ollut tämä että lipunmyynti ensin ja ohjelmajulkistukset sitten, olisiko aika kääntää ne toisinpäin?
"Uusia juttuja pitää kokeilla, ettei jähmety paikoilleen."Juuri näin.
Ikärajallisuuden sijaan desujärjestäjät voisivat kokeilla korjata ja uudistaa Desuconin "jämähtäneen" käytännön lippujen ennakkomyynnin ja ohjelmajulkistusten suhteen. Ennakkomyynti itsessään ei ole mitenkään huono käytäntö, vaan hyvinkin järkeenkäypä, mutta se ei saisi mennä tapahtuman ohjelman ja kohdeyleisön tavoittelun edelle. Nyt kun Desucon on tunnettu ja suosittu tapahtuma, on todella tärkeää että tapahtuman ohjelmaan ja erityisesti sen julkistamiseen panostetaan jatkossa entistä enemmän ja tarkemmin, jotta tapahtumaan ylipäätään voisi tulla juuri sitä yleisöä mitä järjestäjät sinne toivovat, jos sillä kerran on merkitystä. Desuconin kohderyhmän tavoittelu on feilannut viime aikoina, ja niin, suosion ja puskaradion laatua ja määrää ei oikein voi kontrolloida tässä sosiaalisten medioiden maailmassa. Mutta aina voi yrittää pyrkiä parempaan.
Väitän myös, että jos tapahtuman ohjelmia julkistetaan näkyvästi etukäteen, niin kyllä se enemmän houkuttaa yleisöä tulemaan tapahtumaan kyseisiä ohjelmia seuraamaan kuin karkoittaa heitä (ja vastaavasti potentiaalisten hengaajien määrä vähenee ihan luonnostaan). Tarvittaessa ohjelmakartan voisi kai - hitsi vieköön - lätkäistä jättikokoisena tapahtuman etusivulle niin että varmasti kaikki nettiselailijat sen löytävät (ja toisaalta kukaan ei voisi välttyä sen näkemiseltä)! Mutta niin - lopullisen ohjelmakartan julkistus etukäteen, ehkä jopa ennen lipunmyyntiäkin ei tietenkään ole mikään sataprosenttinen tae siitä, että tapahtumaan ei tulisi väkeä, jota ohjelma ei kiinnosta. Tapahtumaan tulijoita kun ei kai voi pakkovelvoittaa seuraamaan puhe- tai muitakaan ohjelmia. ;-) Se on nyt vaan uskottava, että hengaajien täyskarsimiseen ei vaan ole olemassa mitään aukotonta keinoa, siksi sellaista ei kannata edes etsiä. Hengaajat vain ovat tyyppejä, jotka ovat aina oleva läsnä joukossamme, ja hengaajamentaliteetti mahdollisesti piilee jokaisessa ihmisessä, niin että mitäs jos vaan hyväksytään se. (Ja niille tosi-innokkaille, joilla on rahaa, ja joille varma coniin pääsy syystä tai toisesta on tärkeää [ohjelmankartan näkemisellä tai ilman], voisi myydä vaikkapa jotain vähän kalliimpia VIP-lippuja tai jotain, joihin sisältyisi joitakin etuuksia tai hyvityksiä? En minä näistä mitään tiedä...)
Jotkut ovat nostaneet esille senkin pointin, että itse tapahtuman ohjelmistosta ehkä voisi tai pitäisi karsia jotakin, jolla mahdollisesti myös väkeä karsiutuisi luonnostaan, näkyvimmin esillä lienee ollut cosplay. Minun on hyvä kommentoida, koska en ole cosplay-intoilija, joten siinä mielessä minulle on jokseenkin samantekevää, onko animetapahtumassa cosplayta ja sitä käsittelevää ohjelmaa vai ei. Jokseenkin yhdentekeviä minulle ovat olleet ja ovat myös esim. kaikki peliaiheinen toiminta, karaoke ja iltabileet, en intoile tällaisista oheisohjelmista, joten nekin periaatteessa voisi minun puolestani karsia. Vaan enpäs kannata cosplayn ja oheisohjelmien osittaista/täydellistä karsimista, koska se, että minä en kyseisistä jutuista intoile, ei tarkoita että kukaan muukaan ei intoilisi! Ja tuovathan ne cosplayerit pukuineen pirteyttä ja väriä tapahtumaan, niin miksipä sitä kieltämään? Ei minulla ole tarvetta kieltää toisten oheisharrastuksia, vaikka kieltämättä voin myöntää aina vähän kummastelevani mm. peliharrastajia ja länsimaalaisten juttujen (Homestuckin, uusponien yms. jne.) fanittajia animetapahtumien yhteydessä. Mutta olkoot toki läsnä kunhan eivät kokonaan erkaannu animetapahtuman hengestä ja muuten toiminnallaan häiriköi muita. :>
Olen kirjoittanut oman pohdiskelevan versioni epätoimivista porukan karsimiskäytännöistä eli siitä miksi lipunhinnan nostaminen, MyAnimeList-palkit, ja ikäraja eivät vaan toimi, mutta luulen että säästän lukijoita ja tiivistän sen lyhyesti: hengaajatkin kyllä repivät rahaa jostain hädässään, hyperpitkät MAL-palkit kertovat ehkä "aktiivisuudesta" mutta eivät "syvällisyyden" tasosta (+ lisäksi ne voivat olla myös täyttä huijausta), eikä sitä "aktiivisuutta" tai "syvällisyyttä" iälläkään voida luotettavasti laskea. Ikä on toki se helpoin keino karsia/syrjiä väkeä, ja onkin ikävää että desujärjestäjät menevät näin helpon kautta.
Mistä päästäänkin tähän:
"Kun ratkaisuja tehdään, ne on pakko tehdä jollain perusteella ja nyt perusteeksi valikoitui 18 vuoden ikä."
"Loppupeleissä meidän piti valita, kasvatammeko hintaa vai rajaammeko kävijöitä."
Mielestäni tämä on aivan väärä lähestymiskulma koko asiaan: siis sen sijaan, että mietittäisiin miten megasuositun Desuconin väkeä rajataan tai karsitaan, kannattaisi ehkä miettiä, miten houkutellaan entistä paremmin sitä toivottua yleisöä! Ja vastaus on mitä yksinkertaisin: Desuconiin saataisiin toivottua yleisöä sillä, että sitä yleisöä houkuteltaisiin sillä mitä tapahtuman tarkoituksena on tarjotakin, eli: ohjelmalla, joka julkistettaisiin (mielellään hyvissä ajoin) etukäteen.
Jos kerran on oikeasti niin tärkeää, että yleisö tapahtuman ohjelmia seuraa ja ohjelmasalit ovat täynnä, niin Desucon voisi siinä tapauksessa panostaa tapahtumansa ohjelmaan ja erityisesti sen julkistamiseen sen sijaan että pelkästään rahastaa yleisöä ennakkoon, vähän sellainen(kin) maku tässä meinaan on ollut viime tapahtumien lipunmyynnin aikana. ;-)
Ja niin kyllä, järjestäjillähän ei tosiaan ole mitään velvollisuutta järjestää tapahtumaa. Itse asiassa minun mielestäni olisi kaiken asiallisuuden nimissä ehkä ihan paikallaan, ehkä suorastaan tarpeellistakin laittaa Frostbiten (tai vaikka kerralla kaikkien desutapahtumaprojektien) järjestelyt osittain tai jopa kokonaan jäihin joksikin aikaa - asioiden perusteellista läpikäymistä varten. (En edelleenkään sano, etteikö edellisten desutapahtumien järjestämisen eteen olisi tehty aivan rutosti duunia, mutta silti! Voisin veikata, että tällä hetkellä pelkkä nimi "Desucon" myisi loppuun, vaikka tapahtuman järjestäjät eivät järkkäisi yhtäkään ohjelmaa tapahtumaan. ;>)
Meinaan, että ihmiset kyllä ymmärtävät ja osaavat arvostaa sitä, että tapahtuman rakentamiseen paneudutaan kunnolla, ja jaksavat odottaa, vaikka siinä vähän pitempään kestäisikin. Lykkääntyihän se kaikkein ensimmäisin Desuconkin marraskuusta 2008 kesäkuuhun 2009, ja se oli loppujen lopuksi pelkästään hyvä asia, ja täällä ainakin on yksi sellainen täti, joka jaksaa odottaa hyvää. Olen sitä mieltä että hätäisesti hosumalla harvoin saa aikaan mitään hienoa ja siistiä. Ja aikaa animetapahtumille ja niiden järjestämiseen tiettävästi tulee kyllä maailmassa luultavasti riittämään toistaiseksi. ;-) Tämä ikärajakokeilupäätös vaikuttaa varsin ikävällä tavalla rushitulta ja runnotulta ja enemmän tunnepohjalta heitetyltä idikseltä kuin tarkasti ajan kanssa järkeillyltä ajatukselta. Vaikka enhän minä tiedä. Ja toimintatapansa ja tyylinsä kullakin...
Ajattelin tässä perheellisiä animeharrastajia ja ulkopuolisia
Vaikka tapahtumaan osallistuminen kielletäänkin alaikäisiltä, niin ei heistä välttämättä kokonaan päästä eroon, niin että heidät voitaisiin vain täysin unohtaa, vaan coninjärjestäjien on siltikin ajateltava myös heitä. Nimittäin pari äitiä peräänkuulutti muutamia asioita blogin kommenttipalstalla, ja vaikka itselläni ei tällä hetkellä olekaan jälkikasvua, niin kyllä minuakin noin yleisellä tasolla kiinnostaisi saada vastauksia siihen, miten K18-Frostbiten osalta suhtaudutaan perheellisiin animeharrastajiin ja huomioidaan heidän mahdolliset tarpeensa. Niin, joillakin yli 18-vuotiailla animeharrastajilla saattaa olla perhettäkin perustettuna. Mites toimitaan sellaisessa tilanteessa, jossa tapahtumaan pyrkivät animeharrastaja-vanhemmat eivät syystä tai toisesta saakaan jälkikasvulleen hoitajaa tapahtuman ajaksi? Saavatko he tuoda lapsensa sisään poikkeusluvalla, tai tarjotaanko heille conin puolesta lapsiparkkipalvelua? Vai tylytetäänkö ja käännytetäänkö koko perhe ovelta pois? (Toivottavasti ei tuota jälkimmäistä ainakaan.) Mielenkiintoinen kysymys, vastauksia siihen odotellaan.
On myöskin aivan samantekevää jos Desucon Frostbite vuonna 2014 on tai ei ole muuttunut "pelkäksi seksin ja väkivallan tapahtumaksi, jossa kaikki ohjelmanumerot koskisivat pelkästään näitä kahta teemaa" - asiaan perehtymättömät ja täysin ulkopuoliset voivat vetää vääriä johtopäätöksiä joka tapauksessa ihan pelkästä K18-merkinnän olemassaolosta. Se kun ei ehkä välttämättä tuo ensisijaisesti mieleen, että kyseessä olisi jokin syvällisen sanoman täyteinen juttu, tässä tapauksessa animetapahtuma, vaan ehkä vähän jotain muuta... ;D Tässä mietiskellessäni mieleeni on muistunut se vuosien takainen "Pokémonista pornoon"-lehtijuttu, tässä on vain se ero, että uutistoimittajan (joka tiettävästi hutiloi eikä vissiin tarkoittanut mitään pahaa) sijasta aikuiset animeharrastajat itse antavat itsestään ja harrastuksestaan mahdollisesti hivenen kyseenalaisen kuvan nyt. Ei siinä kyllä mitään - voi olla, ettei ketään ulkopuolista kiinnosta. Ja toisaalta onhan animeharrastajilla jo ennestään osittain kyseenalainen (pervojenkin) maine (samoin kuin eräillä muillakin harrastajaryhmillä taitaa olla kaikkien ennakkoluuloisten ja kapeakatseisten ihmisten keskuudessa. Mutta kannattaako näitä kapeakatseisten ennakkoluuloisia mielikuvia ruokkia? No joo, sehän on heidän itsensä ongelma). Mutta toivon, että ihmiset niin harrastajapiirissä kuin sen ulkopuolellakin eivät vetele vääriä johtopäätöksiä ja desujärkkärit ja tapahtuman kävijät osaavat hälventää kaikki mahdolliset ennakkoluulot ja epäilykset K18-Frostbiten yhteydestä! (Tarkoituksenani ei ole maalailla piruja seinille, pohdiskellessa tuli vain tällaistakin mieleeni.)
Olen sitä mieltä että tästä K18-touhusta olisi kannattanut käydä jonkinlainen ennakoiva virallinen keskustelu coninjärjestäjätahojen ja potentiaalisen coniyleisön kesken jossakin; se olisi ollut mielenkiintoista seurattavaa ihan yleiselläkin tasolla, ehkä jopa täysin ulkopuolisenkin [siis animea harrastamattoman henkilön] näkökulmasta. Sekin olisi paskamyrskyksi puolesta ja vastaan todennäköisesti mennyt, kuten tapahtuman blogiuutisen kommenttipalstalle kävi, mutta se olisi ollut keskustelu, jonka käyminen olisi hyödyttänyt kaikkia osapuolia ja avartanut näkökulmia.
Tietenkin conia tekevät ihmiset itselleen ja omien intressiensä pohjalta, ei siinä tarvitse ja ole pakko kysellä tai olla muutenkaan kiinnostuneita toisten mielipiteistä. Desuconin järjestäjät saavat tehdä mitä lystäävät, vaikka sitten mielivaltaisesti lätkäistä tapahtumalleen K18-leiman ihan vaan huvikseen tai kökösti perustelemalla ja asia on sillä selvä.
Mihin ollaan menossa?
"Kun Desuconia perustettiin, yksi kulmakivi oli, että "teemme tapahtumaa, jossa tahtoisimme itse käydä"."Coninjärjestäjät tekevät conia tavallaan itselleen, ja tässä ei ole mitään epäselvää. Sopii kuitenkin muistaa, että ihmiset, myös desujengissä, vanhenevat koko ajan, se on väistämätöntä kaikille. Kun järjestäjäjengi alkaa ikääntyä, niin on vain luonnollista, että tapahtuman konseptikin saattaapi kehittyä sen mukaisesti - ja kehittyykin. Hyvinkin mahdollisesti (ehkä hivenen myös valitettavasti?) vanhemmat harrastajat saattavat "vieraantua", "etääntyä" tai "kasvaa erilleen" nuoremmista harrastajista, niin ettei välttämättä enää vaan jakseta tulla toimeen. En tiedä, olisiko tässä K18-Frostbite-jupakassa jokin "me aikuiset ollaan kasvettu eroon teistä nuorista eikä enää haluta olla tekemisissä teidän kanssanne, sorry"-tyylinen ilmaisu ollut yhtään parempi ja ymmärrystä lisäävä.
Tiedättekö, jotenkin tuntuu, että olen kyllä jollakin tapaa uumoillut että jotain tämäntyyppistä voi tapahtua; siis jotakin sensuuntaista, että animefanikunta saattaa kasvaessaan kehittyä ja muuttua rakenteeltaan niin, että kun vanhempi harrastajasukupolvi alkaa ikääntyä, niin voi olla, että nuorempiin harrastajiin halutaan ruveta ottamaan pesäeroa, tai jotain. Se on toisaalta surullista, toisaalta ehkä ihan ymmärrettävää. Lisäksi kun animeharrastuksesta on tullut suorastaan mainstreamiä [toisin sanoen se ei ole mikään ihan pienen marginaaliryhmän juttu enää] niin kyllähän animeharrastajat alkavat väkisinkin pirstoutua mahdollisesti hyvinkin eritasoisiin, -mielisiin ja -ikäisiin kuntiin. Minä en tiedä näistä koska en juurikaan seuraa "skeneä" vaan keskityn toteuttamaan harrastusta omalla tavallani. Taidan olla "epäsosiaalinen" animeharrastaja kun en juuri pyöri keskustelufoorumeilla tai muissa sosiaalisissa yhteisöissä, vaan netissäkin korkeintaan (ja useimmiten anonyymisti) selailen satunnaisesti niitä jotka ovat julkisia.
Mutta tiedättekös, mikä olisi vielä mullistavampaa kuin K18-animetapahtumat? K30- ja K50-animetapahtumat, ne ne vasta olisivat jotain! ;D (Niillekin tulee loogisesti aikanaan tarvetta, sikäli jos/kuin conien järjestäjät jatkavat tapahtumien järkkäämistä pitkälle tulevaisuuteen.) (K30-bileisiin minun ei tarvitsisi kovin montaa vuotta odottaa, mutta K50...! Siihen menisi vähän pitempi tovi, mutta jos joku järjestää, niin kyllä olen kiinnostunut osallistumaan sikäli kuin olen elossa, pystyn ja jaksan! Ja tämä ei ole mikään vitsi, vaan olen täysin tosissani - aion käydä kaikissa itseäni kiinnostavissa tapahtumissa [joihin vain saan aikaiseksi lähteä] elämäni loppuun asti, myös animetapahtumissa, ellei niitä aleta kieltämään yli-ikäisiltä, hehheh. ;D)
Mahdollisen K30-animetapahtuman iltabileet? Ei tarvitse katsoa loppuun. (Myönnän junttiuteni, en ole koskaan ollut desun tai muunkaan tapahtuman iltabileissä tai vastaavissa. Halusin vain laittaa jonkinlaisen kevennyksen tähän väliin, OK? ;> Tosin eihän muumihahmoille ole määritetty tarkkoja ikiä, mut noh, kyl Poliisimestari ja Muumipappa vissiin aikuisista menevät.)
Suomessakin useimmat ihmiset lienevät aloittaneet animen harrastamisen nimenomaan lapsuusiässä tai teinivuosinaan. Animeharrastajat voivat "ikääntymisestään huolimatta" jatkaa harrastuksensa parissa, joten animeharrastus ei ole pelkästään joku "lasten" tai "nuorten" harrastus. Nuoria harrastajia kuitenkin tulee edelleen (eli niin kauan kuin heidän saatavillaan on animea ja mangaa), eli animeharrastus ei tule myöskään koskaan olemaan pelkästään jokin "aikuisten" tai "aikuistuneiden" harrastus. Animen katsomista ja mangan lukemista voivat harjoittaa kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset. Ajat ja animet voivat vaihtua, mutta ihmisten (sanoisinpa ehkä: erityisesti nuorten) innostuneisuuden tunne on luultavasti aina sama. Eikö kivointa ja parhainta kaikille harrastajille olis jos kaikki halukkaat ja kykenevät voisivat käydä animetapahtumissakin? (Tosin tällä desujärkkärien kieltologiikalla alaikäisiltä vissiin voisi kieltää kaiken "syvällisen" ja "aktivoivan" animen ja mangankin. ;> pientä vinoilua vain!)
Joku voisi, tai oikeastaan voisin ehkä itsekin, kirjoittaa pidemmän pohdiskelevan tekstin aiheesta mikä on animeharrastaja, saati sitten "oikea", "asiallinen", "aktiivinen", "syvällinen" tai "parempi" animeharrastaja? Mikä tekee animeharrastajan, entä "paremman" sellaisen? Vaikka oikeastaan on ihan hiton pöljää koko ajatus että muka jotenkin "parempia" animeharrastajia olisi. "Edistyneempiä" harrastajia ehkä on, mutta nyyppätasolta kaikki ovat joskus aloittaneet. ;> Luulen että sellaisia "kasuaaliharrastajia" on ehkä kuitenkin eniten, ja niitä Desuconin tavoittelemia (ilmeisesti todella aktiivisia/syvällisiä) tyyppejä on loppujen lopuksi aika vähän. Mutta aina on mahdollisuus, että kasuaaliharrastajaakin ikään katsomatta saattaa jokin syvällinen animeaiheinen puheohjelma kiinnostaa!
Eikö voitais ihan vaan sopeutua ja tulla toimeen keskenämme ja parhaimmillaan olla yhtä isoa ja kirjavaa mutta kuitenkin samanhenkistä kaveripiiriä tai perhettä? (Anteeksi nyt tällainen pasifistihippeily. :´D)
Muumilaaksossa tilaa on kaikille ja homma yleensä toimii ja jos jossakin on vikaa, se selvitetään~ |
(Minua ei muuten haittaa se, jos joku ei tykkää muumeista tai tästä vertauksestani niihin. Pahoittelen kuitenkin jos jotakuta ärsyttää. ;\)
Joten pointtini: tuskin yhdelläkään conikävijällä on ollut haluna tai suoranaisena pyrkimyksenä pilata "aktiivisten animeharrastajien" tapahtuma kanssaconittajiltaan, ohjelmanpitäjiltä ja tapahtuman järjestäjiltä. Ja tuskin ex-(ja tällä hetkellä jälleen nykyinen)pääjärjestäjäkään halusi mitään paskamyrskyä synnyttää (vaikka vähän ehkä provota), eikö? Valtaosa porukasta kuitenkin lienee muuten viihtynyt viime desutapahtumissa, eikö? Jos ei, niin ilmaiskoon itseään rehellisesti! Ja me muut kuunnelkaamme.
Onhan se meinaan ikävää, surullista ja huolestuttavaakin, kun aikuiset haluavat jollain huonolla tekosyyllä sulkeutua kokonaan omaan tapahtumaansa. :< Mutta jos conin järjestäjät ovat sokeita omille virheilleen, tai ehkä joitakin vanhempia animeharrastajia ei oikeasti vaan kiinnosta tulla juttuun nuorempien kanssa, niin ei sitä voi pakottaakaan kyllä...
Vaikka Desuconissa painotetaan puheohjelmaa ja ehkä vähän syvällisemmässä tai "aikuisemmassa" mielessä, niin siltikin: miksi ihmeessä tapahtuma pitäisi kokonaan kieltää alaikäisiltä harrastajilta? Nuorten kiinnostuksen, tiedonjanon ja uteliaisuuden aliarviointi ja väheksyminen (tai jopa suoranainen tukahduttaminen) ei tee hyvää, vaan se jos mikä on haitaksi kaikille! Haluan uskoa, että niillä Desuconin syvällisillä ohjelmilla (jotka eivät ole K18-kamaa) olisi annettavanaan uusia tietoja ja näkökulmia varmasti myös alaikäisillekin harrastajille, ja ne kiinnostaisivat ja houkuttaisivat varmasti tapahtumaan osallistumaan ihan siinä missä täysi-ikäisiäkin (niin, jos sitä yleisöä nyt jatkossa houkuteltaisiin enemmän ohjelmalla...).
Mielestäni K18-kokeilu on jokseenkin älytön veto, ei sillä etteikö älyttömyyksien kokeileminen joskus olisi jännittävää, mielenkiintoista tai hauskaa, ehkä jopa sattumalta hyödyllistä. Ja mielenkiintoista ja hauskaa olisi siis tässä tapauksessa se, että tapahtumassa oikeasti alettaisiin merkittävästi painottaa voimakasta, alaikäisille soveltumatonta eli K18-tason materiaalia, mutta ymmärtääkseni näin ei Frostbitessa 2014 kuitenkaan olla tekemässä, elleivät ohjelman pitäjät siitä innostu, ja siitähän nyt ei tiedä... vielä.
Joka tapauksessa: jos selkeästi lähdettäisiin K18-painotteiselle linjalle ja tapahtumaan tulisi alkoholianniskelua, ikärajoitus olisi täysin looginen. Vaan kun se ei ilmeisesti ole päätarkoituksena, niin tällainen linjaus ja kokeileva K18-leiman lätkäiseminen vain sillä perusteella, että tapahtuman tekijöille on yhtäkkiä korostetun tärkeää että paikalle tulee syvällisestä animeaiheisesta puheohjelmasta kiinnostuneita ja nuoria kävi seuraamassa "liian vähän" edellisen tapahtuman ohjelmia, on epäloogista ja mielivaltaisuudessaan suorastaan höpsöä, ja se suoraan sanoen vaikuttaa pelkältä perseilyltä alaikäisiä animeharrastajia kohtaan, ja silloin ihmisillä todellakin on syytä kritisoida kyseistä päätöstä. Perseily aiheuttaa lisää perseilyä, ja luultavasti siksi se valtava paskamyrsky K18-Frostbiten uutisoinnista syntyi.
Minun puolestani sellaisen nuorilta aiheellisesti kielletyn ahdistus-päihde-väkivalta-seksi-painotteisen animetapahtuman saisi siis ihan rauhassa tehdä: kyllä, kävisin mieluummin ihan-oikeasti-aikuisten-väkivalta-porno-tapahtumassa, kuin animetapahtumassa joka on kielletty alaikäisiltä ihan huvikseen (tai huonoilla perusteluilla). :D
K18-kokeilu tulee olemaan mielenkiintoinen, kieltämättä. Ja se on sen ainoa oikeasti hyvä puoli - muutenhan se on jo uutisointivaiheessaan tuottanut eripuraa ja luonut vastakkainasettelua ja yleisesti negatiivista henkeä animeharrastajien kesken. Oliko tarkoituskin, vai ei? Tällainen vastakkainasettelu harrastajapiirin sisällä on tarpeetonta eikä lopulta hyödytä ketään. Haluaisin uskoa, ettei pääjärjestäjän tarkoitus ollut perseillä alaikäisille animeharrastajille, mutta (anteeksi että liitän edelleen tämän selkokielisen toteamuksen):
"Tarkoituksena on, että tuleva Frostbite on asiallinen animetapahtuma, joka nyt vain sattuu olemaan yli 18-vuotiaille"...ylläoleva ilmaisu on jokseenkin ala-arvoinen ja tuntuu siltä että alaikäisiltä pyydettiin anteeksi vain koska oli pakko. ;-\ Tämä argumentti olisi pelkästään riittänyt eikä ikärajakokeilua olisi tarvinnut perustella joillakin kököillä kävijäpalautelaskelmilla. Anteeksipyyntö lohduttaakin paljon ja on ihan yhtä tyhjän kanssa, kun sittenkin edelleen se 18 vuoden ikä *~maagisesti~* tekee ihmisestä sen "aktiivisen animeharrastajan".
(Ymmärrän kyllä täysin jos pääjärjestäjä on rustannut lausuntonsa jossakin kiireessä, ihmiset eivät aina osaa ilmaista itseään asiallisesti silloin, saati että muutenkaan tekisivät kovin järkeviä ratkaisuja.) (Voi hitsi jos ihmiset voisivat käyttää aikaa ja päätään ja paneutua asioiden miettimiseen ja järkeilyyn! Vaivaahan siitä on, mutta yleensä se kyllä maksaa itsensä takaisin! Conintekijät tekevät mitä lystäävät ja mikä parhaalta tuntuu, kaikin mokomin. Conintekijätkin ovat ihmisiä, ja viime kädessä kaikki ihmiset toimivat tunnepohjalta. Järjen käyttöä ei kuitenkaan ole kielletty keneltäkään missään, niin sitä voisi kyllä silti pyrkiä käyttämään.)
Turha myöskään odottaa, että alaikäiset harrastajat tämän myötä muuttuisivat yhtään ohjelmasta kiinnostuneemmiksi ja muutenkaan asiallisemmin käyttäytyviksi, jos täysi-ikäiset harrastajat eivät ole pätkääkään esimerkillisiä. Ja sopii muistaa, että kaikki täysi-ikäiset toimivat aina esimerkkeinä nuoremmille ajasta, paikasta ja tilanteesta riippumatta.
Ja tiedättekö, mikä ikärajan ohella on myös epäreilua? No tämä!
"tällä kertaa ohjelma julkaistaan ennen lipunmyynnin aloittamista."Mietityttää, olisivatko desujärkkärit tekemässä näin, ellei paskamyrskyssä useampi olisi huomauttanut ohjelmajulkistusten puutteesta. Ihan jees kyllä, tämä on 100% asiaa ja tätä ihmiset toivovat (haluaisin uskoa että enemmän kuin ikärajallisuutta). Ja mielestäni oltaisiin voitu kokeilla ensin pelkästään tätä, ennen kuin lätkitään K18-leimoja. (Ja muuten, toivottavasti ohjelmaa ei julkaista ennen lipunmyynnin aloittamista vain "tällä kertaa", olisi kivempaa, että näin olisi jatkossa aina. Toivottavasti desujärkkärit osaisivat nyt tajuta sen, että yleisöä pitää houkutella ohjelmalla, ja antaa arvoa niille harkitseville potentiaalisille conikävijöille, tämä Desuconin älyttömyyteen asti kasvanut "nopeat syövät hitaat (eivät)"-meininki kun on ollut muutenkin aika pepusta.)
Erityisesti aikuisia puhuttelevalle ohjelmalle, ehkä jopa kokonaisille "aikuisten animetapahtumille" (mitä ikinä näillä nyt sitten tarkoitetaankin, jokainen voi tahollaan miettiä ja spekuloida) voi olla kysyntää ja tarvetta. Mutta kuinka suurta, se on kokonaan toinen juttu. Tapahtumien profiloitumisen lisäksi viime aikoina minusta näyttäisi myöskin vähän siltä, että nykyistä suuremmille animetapahtumille saattaisi olla kysyntää täällä Suomessakin - mutta niin, ei kukaan uskalla lähteä järjestämään megakoon animetapahtumaa, se on ymmärrettävää. Onnistuuhan se kävijäkunnan rajaus iän perusteella, easy peasy. Jo pelkkä K18-leima saattaa houkuttaa osaa porukasta, mutta ei todellakaan kaikkia, eikä ikärajakaan ole mikään tae että paikalle tulee yhtään enempää nimenomaan syvällisestä puheohjelmasta kiinnostuneita conikävijöitä (ohjelmakartan julkistus etukäteen saattaa kyllä auttaa). Frostbite on toki kannattavampi valinta K18-kokeilulle siksi, että sen kävijämäärätavoite on pienempi kuin kesädesun, se täytyy myöntää.
Eiköhän ihan mielenkiintoiset talviset aikuisten animeohjelma-hengausbileet tule tästä seuraavasta Frostbitesta, ihan ilman tädin läsnäoloakin. ;-) Niin, vaikka ajatus sinänsä on kaheliudessaan jännä ja mielenkiintoinen, ja vaikka ohjelmakartta (ilmeisesti yleisön nurinan takia) julkistetaankin ennen lipunmyyntiä ja vaikka se olisi täynnä sinänsä kiinnostavaa ohjelmaa, niin valitettavasti joudun toteamaan, että tällainen nuorten animeharrastajien huvikseen (tai varsin kehnoin perustein) kieltäminen (ja syrjiminen) ei vaan käy järkeen ja vielä vähemmän sydämeen minulle, niin että sen takia asiattomalta vaikuttavaa kokeilua ei kiinnosta tukea yhtäkään kertaa, anteeksi nyt vain. (Enhän minä kyllä tiedä, olenko desujärkkärien mielestä edes tarpeeksi "aktiivinen animeharrastaja" jotta sopisin tulemaan tapahtumaan. ;D Noh, oli miten oli, minun läsnäolemattomuuteni tuskin haittaa ketään. ;> Niin että kompromissi saavutetaan ainakin minun tapauksessani!)
"Muistakaa kuitenkin, että Suomessa on myös muita coneja ja Desucon Frostbite on vain yksi muiden joukossa."Jep, jos osa aikuisista nyt ihan välttämättä haluaa sulkeutua omaan coniinsa "burgeroimaan" tai mitä ikinä vaan, sallittakoon toki sekin. Muitakin tapahtumia tosiaan on, ja nyt on syytä ruveta tähyilemään niiden suuntiin entistä enemmän ja tarkemmin. Jos alussa nopeat söivät, hitaat eivät, niin Desucon Frostbitessa 2014 pullaa ei tarjoilla alaikäisille ollenkaan. Mutta jos conin ohjelma taltioidaan ja laitetaan jälkikäteen nettiin jakoon/katsottavaksi, niin kyllä sen tuoreen pullan sijasta saatava pakastepullakin lohduttaa ja maistuu. (Vai olisiko jälkiruokavanukas parempi ilmaisu tässä yhteydessä?) Conitunnelma jää kokematta ja myyntipöydät tsekkaamatta, mutta eivät ne nyt niin tärkeitä olekaan että pelkästään niiden takia viitsisi tapahtumaan lähteä.
Mutta olisi se kyllä silti jännää kokeilla joskus käydä talvisessa animetapahtumassa.
Desucon Frostbitessa 2014 kokeillaan ikärajaa, se tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia ja haasteita. Odotan joka tapauksessa mielenkiinnolla, miten conin tekijät käyttävät mahdollisuudet ja vastaavat tuleviin uusiin haasteisiin, ja mikä tämän kokeilun lopputulos on.
terv. anifriend / Ani-täti, ei-hyperaktiivinen, simppelisti pohdiskeleva anime(nkin)harrastaja
Matkalla johonkin talviseen coniin, joskus, kenties? Ei voi tietää tässä vaiheessa! |
Tässä paketti ajatuksia niille, jotka halutessaan voivat ja ehtivät miettiä. Suurin piirtein tässä lienee kaikki, mitä olen halunnut sanoa K18-Frostbiten alkujulistuksesta lähtien. Olen pahoillani, että ajatusteni tiivistämisessä kesti näin kauan. Tulen julki ajatusteni kanssa vasta nyt, näinkin "myöhään", koska halusin laatia ja kirjoittaa selkeäsanaisen pohdinnan ja mietiskellä sortumatta kuitenkaan liikaa sille samalle tunnetasolle, jolla valtaosa ihmisistä on reagoinut ja toiminut jupakan aikana. Ja ei, tunteilla reagoiminen ja tunnepohjalta toimiminen ei ole mitenkään väärin. (Tunteita tämä jupakka on minussakin herättänyt, ja myönnän että näissä kolmessa kirjoituksessani ei ole välttämättä yhtäkään pätevää, asiallista, täysin aukotonta tai ristiriidatonta argumenttia tai muuten järjen hiventäkään, mutta parhaani yritin.) Tämä on muutenkin vähän naurettavaa, kun animetapahtumat ovat loppujen lopuksi vain hyvin pieni osa-alue harrastustani. Noh, haluan uskoa, etten ihan turhia pointteja kuitenkaan ole esittänyt ja tuskin niiden julkituonti ketään haittaa. Sellaisia superjaarituksia tässä nyt on tullut naputeltua, pahoittelut kaikille lukijoille jotka kokevat tuhlaannensa aikaa turhaan. Ensi kerralla luvassa jotakin muuta, ehkä vähemmän järkälemäistä.
Tahdon tehdä selväksi ja painottaa että minulla ei henkilökohtaisesti ole mitään Desuconia tai sen parissa työskennelleitä/työskenteleviä ihmisiä vastaan (sen enempää kuin ketään muutakaan ylipäätään), päinvastoin. Pidin ja pidän edelleen Desuconin alkuperäistä konseptia hyvänä. Kirjoitusteni pyrkimyksenä on ensisijaisesti tuoda esiin yksittäisen henkilön pointteja ja näkemiä epäkohtia, toiveena herättää ajatuksia mahdollisissa lukijoissa. Halusin tosiaan tuoda ajatukseni julki ihan kaikille, koska julkiselle keskustelulle on aina tarvetta. Olen valmis saamaan paskaa niskaani tästä hyvästä, jos kukaan ylipäätään lukee.
Ja joo, olisinhan voinut ottaa suoraan yhteyttä johonkin desutiimiläiseen tai ujuttautua tapahtuman IRC-kanavalle huomauttaakseni näkemistäni epäkohdista, mutta en voi olla mitenkään varma siitä että viesteihini vastattaisiin, saati että niitä edes luettaisiin. (Minua kummastuttaa ja omaan epäilyksiä desutekijöiden touhuja kohtaan tällä hetkellä vähän muutenkin, sillä taustatutkimuksia tehdessäni huomasin että järkkäriblogista on kadonnut joitakin menneiden vuosien wanhoja kirjoituksia, Wayback Machine onneksi auttoi löytämään esim. tämän wanhan banderollintekokirjoituksen jota kaipailin ja jota olisin halunnut muistelufiilistellä. Ei sillä että kirjoituksessa mitään supermerkittävää sisältöä olisi, mutta silti kummastuttaa miksei sitä nykyhetken blogissa enää näy. Ja millä perusteella desutekijät sitten ovat piilottaneet/poistaneet blogimerkintöjä, eivätkä kerralla kaikkia wanhoja juttuja? Siinä yksi mysteeri joka tuskin selviää. Vaan onkohan jotain muutakin mitä desujärkkärit jostain syystä piilotettelevat kulissien takana?)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).