Olen aiemmin jaaritellut blogissa 1980-luvun Ihmemaa Oz-animaatiosarjasta, tai oikeammin siihen liittyvästä henkilökohtaisesta tonkimisesta. Vaikka tuossa jaarituksessa olen vähän pohjustanut asiaa, en varsinaisesti kirjoittanut esittelyä sarjasta, joten nyt voisi olla sen paikka. Vähän kuitenkin kertausta alkuun.
Ihmemaa Ozissa on siis 52 jaksoa (joista Suomessa on esitetty vain ensimmäiset 30), ja sarja perustuu yhdysvaltalaisen Lyman Frank Baumin kirjoittamiin lastenkirjoihin 1900-luvun alusta. Niistä on tehty lukuisia versiointeja niin teatteri- kuin elokuvamaailmassakin. Tämä animaatiosarjatulkinta Ozista on peräisin Japanista vuodelta 1986, mutta muuta taustatietoa löytyy nihkeähkösti. Sarjan on tuottanut Panmedia-niminen lafka, mutta siitä onko kyseessä japanilainen vai muun maalainen yhtiö, ei löydy tietoa (ainakaan kovin helposti :-D). Joka tapauksessa sarja on Japanissa tehty. Sarjan yksittäisiä tekijöitä sentään pystyy nimeämään, ja sieltähän löytyy suomalaisillekin periaatteessa tuttuja nimiä; Ozia on ohjannut Hiroshi Saito (joskin täytyy tunnustaa, että tieto ei ole sataprosenttisen varmaa, mutta eipä haittaisi jos pitäisi paikkaansa), ja sarjan käsikirjoituksesta ja kuvakäsikirjoituksesta vastaa Akira Miyazaki, molemmat herrathan ovat työskennelleet Alfred J. Kwakin ja Muumilaakson tarinoiden parissa. :-) Mainioita kaikenikäisten sarjoja nuokin kaksi, ja niitä edeltänyt Ihmemaa Oz on myös hyvä, sen uskallan luvata.
Juoni
Tarina alkaa Amerikan Kansasin preerioilta, missä kerran eräänä päivänä pyörremyrsky pyyhkäisee pienen Dorothy-tytön ja Toto-koiran mukanaan. Tyttö ja koira päätyvät kummalliseen, salaperäiseen ja hyvin satumaiseen Ozin maahan. Dorothy haluaa tietysti palata kotiinsa Kansasiin, mutta sepä ei käykään kovin helposti, kun kukaan Ozissa ei ole koskaan kuullutkaan Kansasista, saati sitten Amerikasta. Ainoa, joka mahdollisesti voisi auttaa tyttöä, on Smaragdikaupungissa asuva, mahtava ja pelollakin kunnioitettu Ozin velho. Dorothy koirineen aloittaa vaarallisen matkan, jonka varrella heidän seuraansa lyöttäytyy eriskummallisia henkilöitä; variksenpelätin, joka haluaisi saada aivot, peltinen puunhakkaaja, joka kaipaisi sydäntä ja pelkurimainen leijona, joka tahtoisi rohkeutta. Yhdessä joukkio matkaa keltatiilitietä pitkin ja kokee monia seikkailuja, joissa kukin vuorollaan osoittaa tarpeellisuutensa. Monien käänteiden ja koitoksien päätteeksi toiveet toteutuvat, ja lopulta Dorothy pääsee onnellisesti takaisin kotiin.
Tähän kuvaan päättyy ensimmäisen Oz-kirjan tarinan kertova juonikaari, vaan Dorothyn ja kumppanien seikkailut eivät suinkaan lopu siihen, kun vasta 17 jaksoa on mennyt. :-) Dorothy palaa Ozin maahan, missä tapahtuu lisää kummallisuuksia ja tavataan erikoisia henkilöitä ja koetaan jännittäviä seikkailuja, jotka päättyvät enemmän tai vähemmän yllättävästi. Toisen juonikaaren (jaksot 18-30) aiheena on kapina-armeijan vallankaappaus Smaragdikaupungissa, ja maan laillisen kruununhallitsijan, kadonneen prinsessa Ozman etsintä. Kolmannella juonikaarella (jaksot 31-41) Dorothy ystävineen lähtee etsintä- ja pelastusretkelle tuodakseen Ozin naapurivaltion Evin siepatun prinssin takaisin. Neljännellä ja viimeisellä juonikaarella (42-52) Ozin maa on jälleen vaarassa, kun Menninkäiskuningas (en ole aivan satavarma käännösnimestä, mutta korjaan tarvittaessa) janoaa kostoa juuri kun Ozman kruunajaiset lähestyvät.
Ehkä kirjoitan jokaisesta juonikaaresta vielä omat, yksityiskohtaisemmat ja kuvitetut kuvaustekstit, haluaisin ainakin (meinasin selostaa ensimmäisen juonikaaren yksityiskohtaisemmat tapahtumat jo tähän, mutta siirrän sen tuonnemmaksi ;-)). Nyt kuitenkin haluan hehkuttaa sarjaa yleisesti. Tiedossa on siis...
Pohdintaa ja fiilistelyä
Yksi parhaimpia tiimejä ever. |
Yleiset mielipiteet sarjasta vaihtelevat, ja ihan sarjan sisältäkin; yleisesti ensimmäistä juonikaarta pidetään kaikkein uskollisimpana Oz-kirjoille, kun taas muut perustuvat lähdeteoksiinsa löyhemmin ja lähtevät hieman omille teilleen, vaan eipä sen niin tarkkaa aina tarvitse ollakaan. Sarja toimii omana kokonaisuutena alusta loppuun saakka vähintään tyydyttävästi (joitakin vähäisiä aukkokohtia lukuunottamatta), joskin on toisaalta myös pakko myöntää, että sarjan paras anti on juonenrakenteellisesti ehdottomasti ja nimenomaan ensimmäisessä juonikaaressa, seuraavissa meno lähtee vähäisesti lässähtelemään ja tarinan tapahtumien eteneminen meinaa hitusen mennä hahmokuvauksen ja -kehityksen edelle, mikä on sääli, kun hahmokavalkadi on erinomainen! Niin erilaisia persoonia kuin olla voi, heikkouksineen ja vahvuuksineen, mutta kaikilla on sama päämäärä. Ennen kuin huomaakaan, Dorothyn, Pelätin, Peltisen ja Leijonan muodostama ryhmä on hitsautunut läheiseksi, kaikki vaarat yhdessä kohtaavaksi tiimiksi, joiden seikkailuja ja edesottamuksia seuraa mielenkiinnolla. Hahmojen kehitystä on (ja olisi) mukava seurata koko sarjan ajan, parhaimmillaan se on ensimmäisessä juonikaaressa, kun hahmot vasta tutustuvat ja oppivat toisistaan ja itsestään. Homma pysyy kuitenkin alun jälkeenkin tarpeeksi mielenkiintoisena, jännittävänä ja yllätyksellisenä niin että seuraavan jakson käänteet haluaa nähdä.
Syteen tai saveen, yhdessä mennään aina :> |
Myöhemmin sarjassa on hauska nähdä, miten Dorothy omaksuu osittain jonkinlaisen opettavaisen isosiskon roolin prinsessa Ozmaa kohtaan. Toisaalta meinaa ruveta vähän liikaakin määräilemään. :s |
Ikävä tulloo aina näitä Oz-maan kamuja ;_; |
Sarjassa on hyvät musiikit, mutta tiettävästi ja kovin valitettavasti soundtrackia ei taida olla olemassa, ainakaan internet ei tunne mitään nimikettä, joka sisältäisi sarjan taustamusiikkeja. (Yhtenä monituisista pyrkimyksistäni olisi leikellä ja yhdistellä musiikkipätkiä jaksoista, mutta se tulee olemaan epätoivoinen ikuisuusprojekti. :-P) Myös ääniefektit ovat vaikuttavia, joskaan eivät kovin erikoisia sinänsä, mutta viime vuosina olen sävähtänyt muutaman kerran katsoessani jotain aivan muuta vanhempaa animaatiosarjaa tai -elokuvaa ja kuullessani täsmälleen oikeanlaisen, Oz-sarjasta tutun, äänitehosteen. :-)
Lisäksi sarjan tekijät ovat tienneet, mitä ja miten tehdä. Kuten sarjan hahmojen tiimi, myös sen käsikirjoitus, animaatio, äänimaailma, musiikki, kaikki toimivat saumattomassa yhteistyössä, kertoen yhtenäisen tarinan ja rakentaen monipuolisia tunnelmia onnistuneesti läpi sarjan. Ja se tunnelma... tunnelma. Se on jotakin niin onnistunutta läpi sarjan. Myönnän sen mahdollisuuden, että olen itse pahasti sokea sille, jos sarja nykymittapuulla vaikuttaa hidastempoiselta, minulle tahti kelpaa mainiosti.
Tunnelmointia Glindan palatsin pihalla. |
Sarjan ydinhahmot ovat viehättäviä kukin omalla tavallaan, eikä keskeisissä sivuhahmoissakaan ole juuri vikaa. Jopa pahiksista löytyy jotain sympaattista. Mutta kyllä yksi on aina ylitse muiden... (Puuhiani seurailleille tuskin tulee isona yllätyksenä... :-))
Pelätti on paras hahmo, tietenkin! En suotta spämmää Pelätin kuvaa joka tilanteessa jolloin se tuntuu sopivalta. (Nyt kun mietin, voisin spämmätä sitä enemmänkin... ja YouTube-avatarikseni olen valinnut pysyvästi nimenomaan Pelätin mainostamaan Ihmemaa Ozia ja itseään. ;>)
Itse asiassa uskon, että jos koskaan lapsuusiässä olen ollut ihastunut animaatiohahmoihin varsinaisesti romanttisessa mielessä, niin Pelätti saattaisi olla tällainen ihastus, hyvin todennäköisesti myös ensimmäisin.. :-)
Kun mietin pidemmälle, Ihmemaa Ozia on katsantokannasta riippuen joko syyttäminen tai kiittäminen seuraavia vastauksia kysyttäessä mielipidettäni parista asiasta (kiinnostipa ketään tai ei). Jos en ole esittänyt blogissani kärkevän subjektiivisia mielipiteitä, ainakin tässä niitä tulee pari!
Pelätissä myöskin tapahtuu selkeää kehitystä, kun Nuuskamuikkunen taas pysyy melko muuttumattomana koko Muumilaakson tarinoiden ajan (hm, vai pysyykö? Jos joskus kirjoitan jotain hahmomietintöjä muumeistakin niin ehkä katsotaan asiaa sitten uudestaan :D). Ja voisihan joku toisaalta kysyä; miksi Pelätin fanittamisen pitäisi sulkea pois Nuuskiksen fanittaminen? ;> Itse asiassa kun mietin tätä, niin vähän alkaisi innostaa crossover-fanitaiteen tekeminen... XD
Ihmemaa Ozin pelottavat jutut vs. Muumien pelottavat jutut: Muumilaakson tarinoiden Mörkö, Jäärouva, Vedenneito ynnä muut sellaiset eivät ole kertakaikkiaan mitään verrattuna Ihmemaa Ozissa oleviin juttuihin, ilmiöihin, kummajaisiin ja hirviöihin! (Aion edelleen kasata lapsuustraumakoosteen jossain välissä. ;-B Toivottavasti jaksatte odottaa kuvamateriaalia siihen saakka! Lisäys 25.11.2024: vihdoinkin sain sen tehtyä. \o/)
...
Meni vähän vertailuksi ysärianimemuumien kanssa. En tarkoita tietenkään väheksyä, minulla on vain vähän poikkeava ja erilainen näkövinkkeli asioihin tässä mielessä. :-) Yksinkertaisesti altistuin Ihmemaa Ozille niinkin paljon ennen muumeja.
...lisää jaarittelua aihepiiristä on tulossa varmasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).