Tässä jaarituksessa käsittelen yhtä suosikkihahmoani Tove Janssonin muumimaailman luomuksista, eli Niiskua ja ehkä vähän pinnallisesti Niiskun ulkomuotoa. Se on kuitenkin kiintoisaa, sillä Niiskusta on hyvinkin erinäköisiä versioita - kukaties hahmolla on muumihahmoista eniten vaihtelua ulkonäössä! (On tässä kyllä vähän muutakin sisältöä, ja sivutaan hahmon persoonaakin - ehkä siis melkein hahmofanituspostaus!)
Alkuperäinen Tove (ja Lars) Janssonin piirtämä Niisku
Aivan aluksi oli Snork, siis tavallaan Niisku, ruma ja peikkomainen hahmo, joka oli oikeastaan olemassa jo ennen varsinaista Muumipeikkoa (asiasta on paljon kirjoitettua materiaalia, netistä voi alkajaisiksi lukea vaikkapa Muumittajan runsaasti kuvitetun kirjoituksen muumien syntytarinasta), ja jonka pohjalta sitten myöhemmin Tove Jansson kehitti varsinaiset muumipeikot. Snork teki kuitenkin uuden tulemisen: Muumipeikko ja pyrstötähti-kirjassa (vuodelta 1946/1968) tarinan päähenkilö Muumipeikko kohtaa ensi kertaa niiskusisarukset, Niiskun ja tämän sisaren Niiskuneidin. (Niisku on siis paitsi lajinnimi, myös erisnimi - tämä on muumihahmojen keskuudessa tavallista, jopa tyypillistä.)
Niiskuneitiä ja tämän ulkonäköä kuvaillaan sanallisesti paljon, ja tämä esiintyy useissa piirroksissa, sen sijaan Niiskua kuvataan hyvin vähän sekä kirjallisesti että kuvituksellisesti. Noin lajimäärityksellisesti niiskut muistuttavat muuten muumipeikkoja, mutta nämä vaihtavat väriä tunnetilojensa mukaan, erityisesti kiihtyessään (kiintoisaa kyllä, niiskut eivät vaihda väriä missään tulkintaversiossa muumeista, edes animaatioissa, ainakaan minun tietääkseni).
Kaiken kaikkiaan Niisku esiintyy näkyvästi oikeastaan vain ihan muutamissa muumikirjojen kuvituspiirroksissa, valikoin tähän pari esimerkkiä Taikurin hattu-kirjasta (1948).
Yksi kyseisen kirjan kuva esittää Niiskun siluetin uimahuoneen laiturilla sadepäivänä. En malta olla lainaamatta tunnelmallista pätkää kirjasta: |
"Ja Niisku vaelsi pitkin märkää hiekkarantaa laiturille, jonka Muumipeikon isä oli rakentanut. Hän nuuhki hetken merelle päin. Se oli rasvatyyni. Sateli hiljakseen, ja jokainen pisara teki hienon renkaan kirkkaaseen veteen. Niisku nyökkäsi itsekseen ja otti venevajasta suurimman pitkäsiimalaatikon. Sitten hän kiskoi sumpun esiin laiturin alta ja alkoi pistellä syöttejä koukkuihin viheltäen samalla Nuuskamuikkusen jahtilaulua."
Mitä vähäisistä kuvista voi päätellä, ja mitä Tove Jansson kertoo (tai oikeammin jättää kertomatta), alkuperäinen Niisku ei ulkonäöllisesti juuri eroa Muumipeikosta (ja tämä on se valitettava syy, miksi Niiskua ei olla nähty eikä varmaan koskaan tullakaan näkemään Arabian muumimukeissa, joiden kuvitukset pohjaavat vankasti Janssonin sisarusten alkuperäisiin piirroskuvituksiin. Täytyisi kai sitten suunnitella ja teetättää oma jos sellaisen haluaisi? ;-P Tai sitten voi ostaa Muumipeikko-mukin mutta alkaa väittämään että siinä on vain alkuperäinen Niisku? ;D).
Ylipäätään Niisku esiintyy muumikirjoissa vain kahdessa ensimmäisessä varsinaisessa muumiromaanissa, siis mainituissa Pyrstötähdessä ja Taikurin hatussa, eikä taida pahemmin tulla edes nimeltä mainituksi myöhemmissä kirjoissa. Ehkä Tove Jansson ei itse pitänyt hahmosta niin paljon tai löytänyt sille enää käyttötarvetta, kuka tietää? Muumihahmot kyllä muutenkin tulevat ja menevät eri tarinoissa, ja se oikeastaan sopii kuvaan ja vähän niin kuin kuuluukin asiaan - Jansson ei ole vanginnut hahmojaan väkisin vaan ne kuljeksivat vapaasti mielensä mukaan. Ehkä Niisku on sittenkin vain yksinkertaisesti harhaillut ja ruvennut järjestelemään muita asioita, niin ettei sen takia enää esiinny myöhemmissä muumikirjoissa?
Mutta pysytään asiassa. Toinen valitsemani piirros on melko usein virallisissa muumitietopaketeissa käytetty yksi tietty kuvitus, sekin siis myös Taikurin hatusta. Piirros esittää Niiskua, jolla on tuomarin peruukki päässään. Erittäin asianomaista, sillä kun Muumilaaksossa käydään oikeutta siitä, kenelle salaperäisen matkalaukun sisältö kuuluu, niin kukapa olisikaan parempi tuomari kuin aina järkeilevä (ja tärkeilevä ;p) Niisku!
Viuhti puhaltaa kirsikankiven tuomari-Niiskun päälle. |
Minulla on myös hatara muistikuva siitä, että Niisku olisi esiintynyt jossakin Janssonien sanomalehtisarjakuvatarinassakin, mutta täyttä varmuutta minulla ei asiasta ollut. Yritin tutkia asiaa tätä jaaritusta varten, ja kerrankin Wikipedia tietää kertoa jotain hyödyllistäkin, kuten että todella: Niiskun hahmo esiintyi vain ja ainoastaan yhdessä sarjakuvatarinassa, Lars Janssonin piirtämässä Niiskuneiti seurapiireissä (vuodelta 1967).
Villapaitaan on kirjailtu S niin kuin Snork. (Minusta tuntuu myös, kuin Niiskun silmäluomet vähän riippuisivat, tai sitten hahmo vain ilmehtii noin muuten?) |
Lisäys 26.2.2019: Minulla ei aikaisemmin ollut kuvaa näytettäväksi tässä, mutta nyt on. Kiitokset Daniel Maliselle, joka ystävällisesti lähetti villapaitaisen sarjis-Niiskun kuvan blogissa julkaistavaksi. :-)
1969/72- japani-Niisku
Vanhassa japanilaisessa muumianimaatiossa Moomin (1969) ja Shin Moomin (1972) Niisku on kuvattu vallan peruukkipäisenä; tähän lienee päädytty juuri Tove Janssonin niukan hahmokuvituksen perusteella. Sarjassa Niisku ja Niiskuneiti kuuluvat ilmeisesti jonkinasteiseen "ylempään sosiaaliseen luokkaan", ainakin nämä asuvat hienossa talossa ja sarjan alkupuolella Niisku ajelee autolla. Hahmo ei ole hirveän tykättävä ainakaan ensi alkuun, Niisku kuvataan varsin k*sipäisenä wannabe-akateemikko-snobina, mutta täytyy myöntää, että pidän hahmon äänestä, se sopii dramaattiselle ja teatraaliselle hienostelija-Niiskulle erinomaisesti. :D
Puolamuumi-Niisku
Nipsu tuomarina? Missä Niisku?? Tuleekohan oikeudenkäynnistä mitään...? |
Mutta tättärää, kukas se siinä? |
Ysärianime-Niisku (ja mihin sen look kenties perustuu)
Kansan rakastamassa Muumilaakson tarinoissa vuodelta 1990 Niiskua on nostettu keskeisimpien muumihahmojen joukkoon (joskaan en ole varma onko hahmo sittenkin vähemmän esillä tässä kuin vanhemmassa japanianimaatiossa). Tulee fiilis, että japanilaiset ovat tykänneet Niiskusta, ja aika paljonkin, sillä hahmoa on laajennettu ja syvennetty alkuperäisten kirjojen maailmasta. Niiskusta on tehty intohimoinen ja viileän looginen keksijä, jolla on sarjan alusta asti haaveena rakentaa ilmalaiva. Tämä projekti on vähän vaivihkainen, mutta kuitenkin alati läsnäoleva teema, joka kestää koko sarjan ajan. Niisku on saanut myös uuden lookin, mitä ilmeisimmin siksi että hahmo erottuisi selvästi päähenkilö Muumipeikosta.
Sarjan lisäksi Niisku on myös tottakai mukana Muumipeikko ja pyrstötähti-leffassa (1992).
Muumilaakson uusia tarinoita (Tanoshii Moomin ikka: Bouken nikki)-jatkosarjassa Niisku ei esiinny, vaikka hahmo onkin piirretty sarjan japanilaiseen alkutunnariin. |
Olen monesti miettinyt, mistähän japanilaiset keksivät Niiskulle hiukset ja ennen kaikkea ikoniset silmälasit. No, vastaus löytyy ehkä hieman yllättäen Janssonien muumisarjakuvasta, tarinasta Muumit ja velvollisuudentunto (1958).
Tarvitseeko erikseen sanoa, että huomioikaa erityisesti keskimmäinen ruutu? |
Oheistuotteet ja lopputulema
Ysärianimen Niiskun look ja silmälasit ovat kaiketi tulleet jäädäkseen; kerta hahmon ulkoasu on se mikä se on. Jos hahmon ulkonäössä olisi ollut korjattavaa Janssonien mielestä, niin eiköhän tarvittavia muutoksia olisi tehty. 1990-luvun oheistuotteissa, kuten Muumi-lehden sarjakuvista ja tietokonepeleistä alkaen Niiskun ulkomuoto (ja persoonakin) on juurikin mukailtu myöhemmän japanianimaation mukaan.
Niiskun "anime-look" toistuu Muumi-lehden sarjakuvissa eri piirtäjien toimesta. |
Niisku Muumit piilosilla-pelissä (1995). |
Niiskun ilma-alus kaipaa vielä fiksailua Muumit ja salaperäiset huudot-pelissä (2006). |
Aineellisen tason hahmofanityttöily jääkin sitten about tähän... |
Niisku-kuvitus Pikku Myy-korttipelin kortissa. |
Muumimaailman mainosjuliste vuodelta 2010. |
Fun Fairin keräilykorttisarjassa vuodelta 2014 Niiskulla on edelleen hiukset ja rillit. |
Vaan nyt kun tässä odotellaan uutta muumisarjaa, niin mietin, esiintyyköhän Niisku siinä ja miltähän hahmo mahtaisi näyttää jos se siinä esiintyisi...on tietysti mahiksia ettei Niiskua nähdä ollenkaan, koska kokonaisuutta katsoen Niisku ei tosiaan ole kovin keskeinen, merkittävä ja vaikuttava muumihahmo (siitähän kertoo se fakta, että Niisku ei tiettävästi esiinny monessakaan muumianimaatiossa), mutta olisihan se silti kiva. Saapa nähdä.
(Olen yrittänyt tehdä parhaani tämän koosteen kanssa, mutta jos olen kuitenkin missannut jotakin ja tästä jaarituksesta puuttuu vielä jotain olennaista [kuvallisessa, kirjallisessa taikka muussa muodossa], minkä ehdottomasti pitäisi olla mukana, minulle saa huomauttaa ja ilmiantaa, ja materiaalia saa lähettää sähköpostiin! :>)
Anteeksi että kysyn täältä kautta, mutta olisiko sinulla vielä laittaa Youtubeen niitä puolamuumeja Harri Hyttise lukemana. Jos olisi olisin erittäin kiitollinen. Niitä ei tunnu mistään enää Harri Hyttisen lukemana löytyä.
VastaaPoistaHei, Anonyymi, ja pahoittelut viiveestä vastauksessa!
PoistaIkävä kyllä kotiarkistostani ei löydy enempää Harri Hyttisen lukemia puolamuumeja. (Tai no, oikeastaan olisi kyllä yksi [jakso nimeltä "Näyttämöelämää"], mutta jostain syystä YouTube laittoi sille maakohtaisen eston Suomen osalta kun yritin ladata sen.)
Hivenen harmittaa itseäkin, ettei lapsuudessa nauhoitettu talteen kuin vain muutama jakso...