maanantai 25. kesäkuuta 2018

Netissä ollutta ja mennyttä: Muumi-sarjakuvakone

Vuosina 2010-2012 internetissä oli sellainen hauska sivusto, http://www.moomincomics.com, jolla pystyi tekemään muumisarjakuvia "itse" - siis valmiiksi annetuista kuvamateriaaleista: ruuduista, hahmoista, taustoista ja puhekuplista. Sarjakuvansa saattoi julkaista sivulla ja myös muiden taiteilemia sarjiksia saattoi lukea ja kommentoida.

Valitettavasti sivu ei ole ollut toiminnassa enää pitkiin aikoihin, mutta olen tallentanut tuolla sivuston "sarjakuvakoneella" tuolloin tekemäni tekeleet muistoksi (itse sivustolla niitä en viitsinyt, kehdannut tai uskaltanut julkaista), ja satuinpa tässä eräänä päivänä kaivelemaan ne esiin kovalevyn kätköistä.

Mitään huipputekeleitä ne eivät ole - luulen että jostain syystä minulla ei ehkä ollut erityistä inspiraatiota niitä tehdessäni (ainakin sen taso lienee ollut vähintäänkin hiukan kyseenalainen ja arveluttava, tai homma latistui heti alkuunsa), eikä mielessäni ollut valmista tarinaa, vaan lähinnä tein vain jotakin epämääräistä hetken mielijohteesta ja näin jälkeenpäin tarkasteltuna näistä huokuu selkeä alavireisyys. :´D Siitä huolimatta uskallan nyt näyttää nämä tekeleeni blogin lukijoille. Pitäisikö nähdä aiheelliseksi laittaa jonkinasteinen synkistelyvaroitus sisällön suhteen ? ;P

Kaikkien väärinkäsitysten ja muiden välttämiseksi: muumit ovat Moomin Characters Oy:n omaisuutta, mutta allaolevat sarjakuvatarinat ovat Ani-tädin tuotoksia jotka on tehty edellä mainitun yhtiön hyväksymällä tuotteella.

Ensimmäinen sarjakuva ei ole kummoinen, koska siinä on vain kaksi ruutua.

Haisuli angstaa #1

Jostain syystä laitoin Haisulin angstaamaan lisää. Kuten näkyy, puhekuplat eivät osu aivan kohdilleen, ja muistelen ettei niitä juurikaan pystynyt säätämään, vaikka sarjakuvakone muuten olikin varsin toimiva.

Haisuli angstaa #2

Seuraava sarjakuva on tehty reilu kaksi vuotta edellistä myöhemmin, mutta kovin valoisalta ei näytä nytkään: Haisulin jälkeen oli Muumipeikon vuoro angstata.

Muumipeikko angstaa.


Viimeiseksi jääneestä tekeleestäni sen sijaan tuli sentään vähän hilpeämpi ja siitä voin olla jo vähän ylpeäkin, ja harmittaa etten ehtinyt jatkaa tarinaa tämän pidemmälle näinkin inspiroituneen ja lupaavan alun jälkeen! Olen tallentanut sarjiksen nimellä "Muumipapan uni", joskaan en ole ihan varma siitä onko kyseessä sittenkään mikään uni... ;-D

Muumipapan uni


Muumi-sarjakuvakone poistui keskuudestamme oletettavasti 2013. Vahinko ja sääli.

3 kommenttia:

 1. "Taitaa olla parasta että hukuttaudun" :D Ollappa Haisulin ongelmat!

  No joo, tuosta Muumipeikon ilmeestä tuli mieleen se Gameboy-peli. Ainakin niissä sinun ottamissa kuvakaappauksissa peikko oli tuimana. Mutta ymmärtäneehän sen kun on joutunut sietämään Haisulin agstia juuri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin jälkeenpäin rupesin miettimään, että ehkä alitajuntaani on iskostunut nämä kaksi ensimmäistä strippiä Tove Janssonin sarjakuvasta Muumiperhe... :-D Alkuperäiset muumit voivat olla yllättävän melankolisia, joten ehkä en ihan mennytkään metsään synkistelevän Muumipeikon ja Haisulin osalta...

   Poista
  2. "Nähdäkseni olen elänyt kovin kevytmielisesti!" :'D Klassikko!

   Odotan todella mielenkiinnolla, että uskaltavatko nuo uuden Muumien tekijät amentaa sarjaansa jotain sieltä sarjakuvien melankoliasta.

   Poista