keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Söpöjen piirrosoravien rankkaa elämää

Olen heräilemässä blogin kirjoittelun ääreen pienen joulutauon jälkeen, ja palailin tässä alkuvuodesta pitkästä aikaa Pörri Oravan pariin.


Kyseessä on 26-jaksoinen japanilainen animaatiosarja vuodelta 1979. Se on tullut Suomen telkkarista joskus 1990-luvun alussa vissiinkin, ja muistikuvani siitä olivat pitkään hyvin hataria. Pitkin elämääni olen silloin tällöin muistellut, että joku oravapiirretty oli joskus lapsuudessani, mutta enpä sen sisällöstä sitten oikeastaan juuri mitään muistanut, en sarjan tapahtumia enkä hahmojakaan kovin tarkasti, paitsi tietenkin päähenkilön: oranssin oravan jolla oli vihreä liivi ja kulkunen kaulassa. Mutta jopa tämän hahmon nimi pääsi unohtumaan. Vuosien varrella on toki välillä mietittänyt, että minkänimisestä animaatiosta mahtoikaan olla kyse, mutta päänvaivaksi asti se ei ole kiusannut, vaan se oli enemmän sellainen "voisihan sitä joskus huvikseen ja ajankuluksi selvittää"-tapaus.

Kerran, joskus lähemmäs kymmenisen vuotta sitten, saatoin huomata television ohjelmatietoja pläräillessäni, että Maikkarin Juniori-kanavalla pyörii joku Pörri Orava-niminen animaatiosarja, ja mieleni yhdisteli asioita ja koetin tonkia esiin oravapiirrettyä, josta en muistanut paljon mitään. Noilla tienoin löysin NoJopasin kirjoituksen (ja itse asiassa ihan ensi kerran koko Eläköön kuvat!-blogin), josta sain ensihätään valaistusta unohdetusta oravapiirretystä.

Vuonna 2009 (Wikipedian mukaan) oravapiirretty siis on - ehkä yllättäen tai ei - dubattu uudestaan ja sitä on esitetty Maikkarin maksullisella lastenohjelmakanavalla. Sarjan on tuottanut Nippon Animation, ja se perustuu Ernest Thompson Setonin kirjaan Viirihäntä: kertomus harmaasta oravasta (Bannertail: The Story of A Grey Squirrel) vuodelta 1922 (teos on tosiaan jopa suomennettu joskus, mielenkiintoista :D). Ja ihan alunperinhän (silloin 1990-luvun alussa siis) animaatiosarja esitettiin televisiossa sangen yksinkertaisella nimellä Oravan seikkailut. Ihmekös ettei tuollainen nimi ole erityisemmin jäänyt lapsena mieleen, kun se oli noin geneerinen...

Vuoden 2014 syksyllä löysin yllätyksekseni valtaosan sarjan uusiodubatuista jaksoista netin uumenista ja katsoin ne suurella mielenkiinnolla ja uteliaisuudella (ja esittelin sarjan ystävälleni aika pian tuon jälkeen). Koska lapsuusaikaiset muistikuvani sarjasta tosiaan olivat melkoisen hatarat, katsoessani sarjan pitkän ajan jälkeen ja näin kypsässä aikuisiässä se teoriassa olisi voinut olla kuin lähes kokonaan uusi tuttavuus. Samasta syystä minulle on ollut myös helpompaa omaksua 2000-luvun uusiodubbaus ja hahmojen toiset suomennetut nimet, vaikka alkuperäiset melko lystikkäitä ovatkin.

Juoni


Sarjan juoni kaikessa yksinkertaisuudessaan: kasvutarina orvoksi jääneestä ja maatilalla kissaemon hoivissa varttuneesta oravan pojasta.

Alkuasetelma: Maatilalla syttyvä tulipalo erottaa Pörrin ja kissaemon toisistaan, ja ulkomaailman asioista tietämätön Pörri joutuu yksin jäätyään opettelemaan ja sopeutumaan oikeaan oravan elämään ja selviytymään luonnossa. Vaan ei ole helppoa, kun saarnimetsän oravayhteisö vierastaa ja oudoksuu ihmisten kanssa elänyttä ja kissan kasvattamaa oravaa.

Ajatuksia sarjasta

Hatariksi jääneiden muistikuvien vuoksi minulla ei ole Pörri Oravaa kohtaan mitään sellaisia erityisiä lapsuuden nostalgian värittämiä fiiliksiä, joten yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin pystyin katsomaan sarjan melko tyhjin ja avoimin mielin ja ilman suurempia ennakko-odotuksia.

Jälkikäteen on tietenkin helppo miettiä, että koska kyseessä on sarja, jonka keskiössä ovat eläinhahmot, niin on ehkä jokseenkin helposti ennalta arvattavissa, että draamaa ja mahdollisesti traagisia käänteitä ja surullisia kohtauksia on luvassa, sikäli kuin kyseessä on tyypillinen (surullinen) eläintarina. Hieman satumaista fiilistä on toki ilmassa, mutta vaatekappaleita käyttävät oravat ja muutkaan eläinhahmot eivät sittenkään ole liian ihmismäisiä tai ylifiksuja, vaan luonnollisesti ja vaistojensa varassa eläviä olentoja. Vaaratilanteet ovat todentuntuisia ja kuolemankolkuttelultakaan ei vältytä. Näitä asioita sarjalta ehkä osaisi etukäteen odottaa. En kuitenkaan muista, että ennen sarjan katsomista erityisemmin olisin mielessäni mitään etukäteen spekuloinut.

Toki jonkin verran mietin sarjaa katsellessani, että tuleekohan jossakin välissä kohtauksia, jotka sittenkin tunnistan ja ne sitä kautta herättävät joitain kauan vaipuneita ja unohdettuja lapsuusaikaisia muistoja. Ainoat kunnolliset muistikuvani sarjasta ja tarinasta olivat, että Pörri oli kissaemon kasvattama, ja muistin myös, että jossakin kohtaa sarjaa Pörri ja tämä kissaemo tapasivat toisensa uudestaan jollakin hämärällä kaupunkikujalla.

Muistin oikein, mutta tämän lisäksi en sitten muuta muistanutkaan.

Kun minulla ei ennakkoon ollut mitään kovin suuria ja kummoisia odotuksia sarjan sisällön suhteen, niin sen laatu ja määrä onnistuivat yllättämään ja tekemään todella positiivisen vaikutuksen. Jotkin sarjassa käsitellyt teemat tulivat täysin puun takaa enkä osannut ollenkaan odottaa, että jaksoissa käsiteltäisiin esimerkiksi jonkinasteista äitikompleksia, päihderiippuvuutta ja näytettäisiin potentiaalista itsetuhoisuuteen vihjaavaa käyttäytymistä! (Tästä lisää vähän myöhemmin.)

Ja osasinpa etukäteen olettaa tai en, joka tapauksessa en siltikään odottanut, että sarja herättäisi tunteita niinkin paljon, että tulisi nyyhkittyä ruudun ääressä sohvan pohjalla söpöjen piirrosoravien elämän koitoksille. :D Yllätin myöskin itseni oikeasti jännittämästä miten näädän tai kyykäärmeen kanssa oikein käy...


Tunnelma on rakennettu sarjaan hyvin, ja katsoessa tuli yleisesti kotoisa fiilis, ja suurin osa sarjan hahmoista ja tapahtumista tuntui etäisesti tutuilta. Jaksoilla on yleensä jokin tietty teema, mutta toisinaan jaksoissa sivutaan useampaakin asiaa (esim. "Ukkosmyrsky"-jaksossa on paljon muutakin kuin vain ukkosmyrsky, ja "Käärme"-jaksossa muutakin kuin käärme). Tarinoiden aiheet, tapahtumat ja hahmot ovat melko yksinkertaisia ja helposti omaksuttavia. Ja lasten, tai itse asiassa koko perheen, ohjelmastahan onkin kyse.

Yksi asia, mikä sarjassa muun muassa viehättää itseäni on se, että kaikki ei ole niin yksinkertaista ja jouhevaa eikä kaikki käy niin helposti. Pörrin sopeutuminen metsäelämään ja tie oravayhteisön hyväksymäksi jäseneksi on vaikea ja kumpareinen, ja se oikeasti kestää useamman jakson verran. Tottahan Pörri saa alusta pitäen jonkin verran ymmärrystä ja myötätuntoa muutamalta taholta, mutta eräiden muiden kohdalla myötämielisyys ei tule itsestään, ja Pörri saa osakseen paljon ilkeilyä ja vihamielisyyttä ja joutuu tosissaan tekemään työtä voittaakseen ja valloittaakseen toisten sydämet ja saadakseen yhteisön hyväksynnän. Ja vielä silloinkaan kaikki ei ole täydellisen helppoa ja ihanaa, vaan seikkailu, ja ajoittainen kamppailu elämän kipeiden tosiasioiden kanssa on loputon. Näin se menee itse kullakin elämässä!

Pörri psyykkaa itseään ukkosmyrskyn aikaan.
Saarnimetsän oravayhteisö on melkoisen suuri. Pörrille (ja meille katsojille) tutuksi ja läheisemmäksi muodostuu kuuden oravan joukko. Kalle on ensimmäinen Pörrin oravatuttavuus ja joukon nuorin. Kalle ihailee Pörriä suuresti ja haluaisi touhuta ja seikkailla paljon enemmän kuin tämän äiti Lilli sallisi. Lilli onkin topakka täti, joka äidillisyydessään lipsuu lähes vainoharhaiseen ylisuojelevuuteen ja kontrollifriikkiyteen. Nuppu on vilpitön tyttöorava, joka on varsin kiinnostunut uudesta tulokkaasta ja opettaa Pörrille tarpeellisia taitoja. Rousku on Nupun isoisä, vanha ja viisas orava ja eräänlainen yhteisönjohtaja (jonka puheita tosin ei monesti jakseta kuunnella). Pähkylä on salskea oravapoika, hieman mahtaileva ja pitää itseään fiksumpana kuin oikeasti on. Pähkylän kanssa usein sanaileva Rontti on aina muiden kanssa eri mieltä oleva vastarannankiiski, mutta kuuluu silti erottamattomasti joukkoon.
Pörrin tutut vasemmalta oikealle: Kalle, Lilli-täti, Nuppu, Rousku, Pähkylä ja Rontti.

Alussa oravayhteisön epäilevyys ja vieroksunta Pörriä kohtaan on toisaalta hyvin ymmärrettävää; onhan Pörri varsin poikkeuksellinen ja erilainen kuin muut; metsään saavuttuaan Pörri on ensi töikseen joutumassa luonnollista kautta pöllön kitaan, mutta onnistuu välttymään moiselta kohtalolta: vanha Pöllösetä ällistyy kerrakseen, kun epätavallinen orava ei ensinnäkään juokse karkuun, eikä toisekseen edes pelkää, vaan päinvastoin haluaa tutustua ja jopa ystävystyä!

"Tarkemmin ajatellen, olet hyvin outo oravaksi..."
(Etpä voisi olla enempää oikeassa, Pöllösetä...)
Pöllösetä ei suinkaan jää ainoaksi, vaan Pörri luo mielenkiintoisia tuttavuuksia myös muiden eri lajia olevien metsäneläinten kanssa. Tutuiksi tulevat niin tangon tahtiin polkevat ja kaikkia koijaavat rottaveljekset, tuikea (ja ilmeisesti jatkuvasti sydänkohtauksen partaalla oleva) tikkätäti, iso ja kiltti pesukarhu, pieni mutta pöyhkeä maaorava kuin lammessa asuva kilpikonnakin - siinä muutama mainitakseni.


Tietenkään sarja ei toimisi, elleivät hahmot olisi monipuolisia ja mielenkiintoisia. Tuntuu, etten ollut aikoihin katsonut sarjaa, jossa olisi sellaisia hahmoja, jotka olisivat herättäneet ylipäätään minkäänlaisia fiiliksiä, saati sitten että joitain kohtaan olisi kehittynyt enemmänkin kiinnostusta. Pörri itse on suloisen hömelö ja ennakkoluuloton sankari, välistä hieman tyhmänrohkeakin ja joutuu oppimaan asioita usein kantapään kautta. Pörri tuo kummallisine ja hassuine tapoineen mitä ilmeisimmin tarpeellisen piristysruiskeen oravayhteisön ja koko metsän eloon, mutta eivät toiset oravat ja muutkaan metsän asukit mitään tylsiä persoonia ole, ja sarjassa nähdään myös mukavan paljon eri hahmojen välistä kanssakäymistä. Ja on yhtä lailla kivaa fanittaa niitä tyyppejä, jotka herättävät sympatioita, kuin inhota niitä vähemmän symppiksiä... :D

Asenteestaan tinkimätön tapamököttäjä Rontti taitaa olla suosikkihahmoni... :-)
Pörrin ja Pöllösedän erikoinen ystävyys on sarjan mielenkiintoisimpia teemoja. Se saa kuitenkin valitettavan surullisen ja katkeran kauniin lopun. Pöllö on aina ollut yksinäinen, ja Pörri on ensimmäinen - ja ainoa - olento koskaan, joka ei ole pelännyt ja juossut karkuun. Pörri saa Pöllösedässä aikaan muutoksen; tämä muuttuu kiltimmäksi ja neuvoo ja auttaa Pörriä pulasta usein, ja lakkaa syömästä oravia. Kun pöllön muutos vihdoin alkaa avartua muillekin oraville, on jo liian myöhäistä. Pörrille Pöllösetä on yksi monista ystävistä - mutta Pörri taas on Pöllösedän ainoa ystävä.
En voinut vastustaa kiusausta tehdä Pöllösedästä eräänlaisen meemikuvan...
(tein näitä itse asiassa useammankin, mutta ne lakkasivat olemasta hauskoja
nopeasti [jos ne nyt alkuunkaan edes olivat hauskoja {mitä sopii epäillä}...])

Ja entä sitten muu elämä? Kahdenkymmenenkuuden jakson aikana ehditään etsiä, löytää ja menettää paljon. Pörrin (konkreettisenkin) kodin etsintä ja muutkin edesottamukset herättävät myötätuntoa ja tuntuvat jotenkin hyvin tutulta ja samaistuttavalta näin aikuistuneesta ihmisestäkin. Sarja kuvaa mukavan elämänmakuisesti kasvamista ja oman paikkansa etsimistä, ja siinä koetaan monia iloisia ja jännittäviä, ja toisinaan varsin surullisia hetkiä, jotka antavat ajattelemisen aihetta.
Kun jänöemo on kadottanut lapsensa, Pörri haluaa lohduttaa ja tekeytyy itse pupupoikaseksi. Kun muistetaan,
että Pörri saattaa vielä ikävöidä kissaemoaan, niin voipi herätä kysymys: kumpikohan auttaa ja hoivaa kumpaa?

Joitain ajatuksia sarjan sisältömerkintöjen olemuksesta (tai niiden puutteesta... :D)

Erikseen minua toisaalta oudoksuttaa, toisaalta huvittaa, että koko sarja lienee saanut merkinnän S, Sallittu kaikille, sisältöönsä nähden. Faktuaalisestihan Pörri Oravassa on useammankinlaista ahdistuskamaa, jonkin verran väkivaltaa (joskin veretöntä) ja jopa päihteidenkäyttöä! (Oikeastaan sarjassa on siis vähän kaikkea sisältöä paitsi seksiä. ;D Joskin joitakin hyvin lievästi ja hienovaraisesti seksuaalissävytteisiä tai sellaisiksi miellettäviä viestejä ja vihjailuja voi olla havaittavissa, mutta niistä ei juuri kenenkään tarvitse osata järkyttyä ja huolestua.)

Nuppu testaa Pörrin sänkyä. *vink vink? ;-)*
Sarjalla ei kokonaisuudessaan ole, eikä myöskään jaksokohtaisesti, minkäänlaisia erillisiä merkintöjä, vaikka näin nykyaikana melko herkästi tällaiset sisällöt kaiketi tavataan merkitä (ja vähän sivupolulle hypäten, YLEllä tunnutaan reagoivan todella herkästi katsojapalautteeseen niin että toisinaan lastenohjelmien yksittäisiä jaksoja tai jopa kokonaisia sarjoja hyllytetään, itse asiassa voisin spekuloida, että ehkäpä juuri tämänsuuntaisesta syystä Pörri Oravaa ei koskaan taidettu nähdä uusintana ennen tätä vuosituhatta :D mikä sitten on todellinen syy, emme tiedä). Vaikka voihan tietty olla, että jotkin jaksot ovat saaneet sisältömerkintöjä vasta jälkikäteen (mutta ainakaan niissä tallenteissa jotka minä löysin ei ollut kertakaikkiaan mitään :D).

Mahdollisesti "kyseenalaisesta" tai sellaiseksi miellettävästä sisällöstä ei - ainakaan minun mielestäni - tarvitse huolestua, koska sitä sisältöä myöskin käsitellään, useimmiten vieläpä hyvin asiallisesti. Sarjassa tosiaan nähdään päihteidenkäyttöä muutamaankin otteeseen ja yksi jakso, nimeltään "Keikari ja kärpässienet", käsittelee jopa päihderiippuvuutta, ja siinä osoitetaan, miten toisen olennon kärsimystilan katsominen sivusta on todella vaikeaa.

Nuppu estää Pörriä syömästä enempää päihdyttäviä kärpässieniä, vaikka sitten väkisin.

Jaksossa nimeltä "Rontti parantaa tapansa" taas on synkkämielisyyttä, kun ainainen vastarannankiiski Rontti vaipuu synkkiin itsetutkiskelumietintöihin ja jopa itsetuhoisuuden partaalle(!). Oman mielen synkkyyksissä itsekin aikoinaan vellonut Ani-täti ei voi olla sympatiseeraamatta myrtsiä piirrosoravaa, mutta siltikin tuli vähän huhhuh-fiilis... onneksi tuossakin tapauksessa kaikki päättyi hyvin (ei meinaan aina ole itsestäänselvää)!

Sarjassa on siis ulkoiseen söpöyteensä ja suloisuuteensa nähden paikoin vähän "rankempaa" sisältöä (joskaan verenvuodatusta ei koskaan nähdä), ja siltikään se ei ole sitä ylenpalttista eläinhahmoihin kohdistuvalla julmuudella mässäilyä (joka itseäni toisinaan hieman ärsyttää, ei niinkään siksi että sitä ylipäätään on, vaan koska se tuntuu toisinaan itsetarkoitukselliselta), mutta ei todellakaan myöskään mitään lässytystä. Jotkin jutut päättyvät surullisesti ja epäoikeudenmukaisesti, ja sellaista elämä on.

Toisaalta minua oudoksuttaa sisältömerkintöjen puute, toisaalta huvittaa suuresti, koska sarjaa katsoessa nämä erinäiset jutut onnistuivat tulemaan niin sanotusti täysin puun takaa ja yllättämään - ja muistakaamme: nimen- ja yksinomaan positiivisessa mielessä. :-)

Ja sen takia en aikoinani voinut vastustaa kiusausta editoida videota, johon olen nämä aiheelliseksi kokemani sisältömerkinnät lisännyt (ja joilla itse hieman mässäilen)... K7, voi aiheuttaa ahdistusta, sisältää päihteidenkäyttöä, sisältää väkivaltaa!

 
Videon katsominen omalla vastuulla?

Lopputoteamuksia

Melko tyhjiin odotuksiin nähden erittäin mainio sarja, ja konkreettinen todiste siitä, että hienoja kokoperheen animaatiosarjoja tehtiin ennen 1990- ja 1980-lukujakin.

On sanomattakin selvää, että jos tämä sarja julkaistaisiin DVD-boksina, ostaisin heti. Kuitenkin siitä on tainnut olla vain yksittäisten levyjen julkaisuja (ja kaikkia jaksoja ei ole niilläkään julkaistu), eikä boksia ole näkynyt, eikä Juniorillakaan taideta sarjaa tällä hetkellä enää esittää... se on hieman sääli, sillä varsin hyvä sarja on kyseessä.

Lopuksi vielä piirustelemaani fanitaidetta reilun neljän vuoden takaa.

Pörrin päästä tuli hieman kissamaisen kulmikas, nenä ei ole laisinkaan pyöreä
ja muhkea häntä oli yllättävän vaikea piirtää myös. Mutta ihan jepa ulkomuistista piirretyksi?

6 kommenttia:

  1. Onpas mukava taas saada sinulta uusia postauksia :)

    Pörri on sellainen sarja itsellenikin, että muistan sen nimeltä ja minulla on sitä kohtaan lämpimiä fiiliksia, mutta siihen se jääkin. Siksi olen minäkin halunnut nähdä sarjan uudelleen.

    Uusi dubbaus on ymmärrettävää, koska muistaakseni vanha dubbaus oli vain Inkeri Walleniuksen yksinpuhelu, josta alkuperäiset äänet kuuluivat hentoina taustalta. Samaa kategoriaa kuin Tao Taossa ja Peukaloisen retkissä.

    Noita kaikkia muuten yhdistää sekin, että eri teemoja käsiteltiin jokaisessa aika rohkeasti eikä sitä tuohon aikaan hirveästi vieroksuttu. Taisi vasta 90- ja 2000-luvulla joutua tarkempaan syyniin nuo lastenohjelmat.

    Boksia odotellessa :)

    VastaaPoista
  2. En muistanut sarjasta mitään, mikä ei tosiaan ole ihme, sillä olen syntynyt vuonna 1989. Meillä sitä kuitenkin katsottiin, sillä vanhempani tiesi kertoa meidän lasten nimenneen pihapuun kaksi oravaa Pörriksi ja Hopeiseksi. Liekkö siis Nuppu ollut alkuperäisessä suomennoksessa Hopeinen vai onko joku meistä keksinyt sen ihan omasta päästään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips ja pahoittelut viiveestä vastauksessa! Nuppu on tosiaan ollut Hopeinen sarjan alkuperäisessä suomennoksessa. Minäkään en muistanut hahmojen nimiä ollenkaan lapsuusajaltani. Linkkaan tähän vielä kertaalleen NoJopasin kirjoituksen Eläköön kuvat"-blogista, josta voi tarvittaessa tarkistaa hahmojen vanhat ja uudet nimet.

      Hauska juttu tuo että pihapuun kurret saivat nimet piirrosoravien mukaan. :-)

      Poista
  3. Japanese DVD does not exist, english fansub does not exist, german dub sounds bad to my ears, I like the finnish dub but to get the finnish DVDs outside of Finland is harder than winning the Olympics. :'(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Well, I think the Finnish DVDs have been sold out quite almost a decade ago. Even if those are/were just single discs containing like 2-3 episodes (and not all episodes were printed, I think it was like only the first 13 episodes at the time). That's very sad, as it would be nice to have the entire series in the shelf.

      Poista
    2. Someone managed to "find" the official Amazon Japan release, and shared it. It seems the japanese used the PAL tapes as source? Resolution is 576p, though it is slowed down to 24fps (23.976) to match their sound track. The very same place also has 2 of the finnish DVDs, so 5 episodes in total. A complete finnish set, or a japanese fansub? Whichever comes first.........

      The place is Nyaa dot si by the way.

      Poista

Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).