lauantai 16. helmikuuta 2019

Ennakkofiiliksiä uudesta muumianimaatiosta, vähän viiveellä (mutta ei sentään jälkijunassa! ;-))


Olen hieman arponut, että viitsisinkö kirjoittaa blogiin ennakkofiilistelyä ihan kohta alkavasta Muumilaakso-animaatiosarjasta. Aluksi ajattelin, että oikeastaan minulla ei ole mitään erityistä sanottavaa vielä, mutta ehkä nyt kuitenkin on... joten raapaisenpa sittenkin tekstin kasaan (ja pitkästä aikaa tulee tekstiä, joka ei ole ollut viikko- ja kuukausitolkulla luonnoksena lojumassa)!

Valtaosa tämän tekstin kuvituksista on ruutukaappauksia Gutsy Animationsin ja/tai Yleisradion julkaisemista videoista. Promokuvan olen muistaakseni tallentanut virallisesta muumiblogista.

Marraskuun lopussa...

Sarjan suomalaiset ääninäyttelijät julkistettiin 27. marraskuuta viime syksynä, ja otin uutiset vastaan myönteisin mielin, eikä minulla ole siltä osalta kummemmin kommentoitavaa; lähinnä etukäteen mietitytti noin yleensä, että millaisiin ääninäyttelijävalintoihin mahdetaan päätyä, mutta huoli oli turhaa, tässä tapauksessa on taas panostettu. Ehkä vaikutuksensa on sillä, että tämä uusi muumisarja on - pitkästä aikaa - oikea kokoperheen ohjelma, eikä sitä kohdella vain pelkkänä lastenohjelmana lastenohjelmien joukossa (ja siis, minä ainakin teen eron lastenohjelmien ja kokoperheen ohjelmien välillä, vaikka joskus se on vaikeaa [ja en suinkaan tarkoita vähätellä varsinaisia lastenohjelmia]). Julkistuksen yhteydessä julkaistiin Yle Areenaan sekä YouTubeen vajaa pariminuuttinen video, jossa esitellään tuotantoprosessia pitkälti samalla materiaalilla kuin Gutsy Animationsin Behind the scenes-videossa viime vuoden huhtikuulta, ja kuullaan Muumipeikon, Niiskuneidin ja Nipsun ääninäyttelijöitä.
Sarjan promokuva on kaunis, ja tämä on suosikkikohtani siitä. Nipsu on niin eläväisen näköinen ja yhtä aikaa
sekä pelokkaan että vähän uteliaan oloinen, juuri niin kuin pitääkin! :>  (Myös Nuuskamuikkunen ja Hemuli
näyttävät kivoilta kuvassa. Ja oikeastaan kaikki, vain Muumipeikko on vähän turhan polleana etualalla. :D)

Tuon julkistuksen jälkeen huomasin pian, että uutta muumisarjaa mainostetaan myös televisiossa. Ihan ensimmäisenä tuli pätkä, jossa Nuuskamuikkunen vaeltaa kuukkelia muistuttavan linnun saattelemana kohti Muumilaaksoa, ja sen jälkeen pitkin joulunaikaa tuli muitakin kiinnostavia pätkiä. Nämä lyhyet, n. 15 sekuntia pitkät mainospätkät eivät vielä sisältäneet puhedialogia. (Valitettavasti minulla ei ole näyttää noita pätkiä tai edes kuvia niistä, koska en omaa laitteistoa digiboksitallenteiden siirtoa ja käsittelyä varten, eikä YLE ole erikseen julkaissut niitä netissä.)

Tammikuun alussa, 7. päivä YLEn YouTube-kanavalle julkaistiin uusi vajaa pariminuuttinen näytevideo, jossa sekä nähdään animaatiota että kuullaan keskeisimpien hahmojen ääninäytteet, hauskasti siirtymällä lennosta suomesta suomenruotsiin. Kuten videon kommenttipalstalle kirjoitinkin, aloin melkein itkeä ja hyppiä ilosta videota katsoessani. Näyttää ja kuulostaa todella hyvältä! (YLEn varsinaisella sivustolla on tarjolla hieman pidemmät ja erilliset hahmokohtaiset näytepätkät [ja täällä sama suomenruotsiksi]).

Pappa on koheltanut hattunsa kanssa ja korjaa sen hunajalla... OK :D

Mutta kun alkupöllystä on toivuttu, ajatukset suuntautuvat hieman syvemmälle ja tein pienimuotoista analyysiä. Hieman on britti-slapstick-kohellusmainen fiilis aistittavissa, mutta: se sopii muumeihin. Näin luonnehdin omaa näytepätkiin pohjautuvaa fiilistäni vähemmän muumeista intoilevalle ystävälleni (joka ei ole katsonut eikä kuunnellut ensimmäistäkään näytettä).

Maailmanensi-iltakokemus ja vähän sen jälkipuintia

Pian tuon jälkeen, 11. tammikuuta virallisessa muumiblogissa kerrottiin, että sarjan maailmanensi-iltaa juhlitaan 25. tammikuuta (huom. kuukausi ennen sarjan Suomen TV-ensiesitystä), ja että samaan aikaan faneille järjestetään oma ennakkonäytöstilaisuus Tampere-talossa. Tottakai halusin tarttua moiseen mahdollisuuteen kun sellaista tarjottiin, enkä kauaa epäröinytkään; Tampere on kohtuullisen matkan päässä ja samalla tulisi käytyä uudistetussa Muumimuseossa (viimeksi olen käynyt 2011, jolloin se oli vielä Metso-kirjaston alakerrassa). (En tapaa huudella menemisiäni hirveästi etukäteen täällä blogissani. Jos joku tätä tekstiä lukeva sattui myös olemaan paikalla tuolloin, niin heippa vaan. :D)

Vähän ennen maailmanensi-iltaa uutisoitiin 23. tammikuuta järjestetystä ennakkonäytöksestä suomalaislapsiyleisölle, ja siellä oltiin tykätty.

Täpinöissä tuli oltua ja suunnattua Tampere-talolle. Tapahtumaan ei kauheata tunkua ollut, joten ainakin kaikki halukkaat pääsivät sisään. Pääsylippujen hinta tuntui ehkä vähän suolaiselta (29 euroa/hlö), mutta toisaalta melkein puolet summasta oli muumimuseon sisäänpääsymaksua, ja kun tapahtuma järjestettiin iltasella niin menopelin pysäköinti parkkialueelle ei siihen kellonaikaan enää maksanut ja myöskin narikkasäilytys oli yllätykseksi ilmaista. Muumimuseo on upea (jos joku ei tiedä; siellä siis on esillä Tove Janssonin kirjojen kuvituspiirroksia, mutta niitä ehkä vielä kiinnostavampia ovat muumikirjojen tapahtumiin perustuvat kolmiulotteiset kuvaelmat. Muutakin hauskaa löytyy). (Voipi olla että tulee mentyä vielä uudestaan, koska huhtikuun lopulla museon vaihtuvan näyttelyn osastolla avataan muumianimaatioiden historiaa...)

Varsinaisessa tapahtumassa oli mehu- ja karkkitarjoilua, ja katsottiin valkokankaalta YLEn livelähetystä Helsingin kutsuvierastilaisuudesta. Lopuksi sitten päästiin kohokohtaan, eli katsottiin jakso tästä uudesta animaatiosarjasta. En spoilaa jakson juonta, enkä edes sen nimeä, mutta kerron kuitenkin ihan pikkuisen havaintoja ja omia fiiliksiäni.

Pientä kummastuksen aihetta on. Tuossa aiemmin mainitussa lasten näytöksessä nimittäin tiettävästi esitettiin sarjan ensimmäinen jakso (sekä suomeksi että ruotsiksi), ja siinä ei ole mitään kummallista, mutta maailmanensi-illassa, eli sanotaan nyt sitten vähän leikillisesti "aikuisten näytöksessä", esitettiin aivan eri jakso - en nyt muista ilmoitettiinko livelähetyksessä peräti että monesko jakso on kyseessä, mutta kuitenkin. Jakso oli englanninkielinen ja tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi, siitä toki ilmoitettiin tapahtuman tiedoissa. Eikä siinäkään mitään valittamista.

Kyllä minä ainakin mieluusti olisin katsonut sarjan ensimmäisen jakson, mutta kaipa tälle järjestelylle joku perustelu lienee olemassa. Tapahtumalle ei ollut ikärajaa, mutta esitetyn jakson ikärajasuositukseksi oli merkitty K7, ja pikkuisen jännittävä se olikin. Ja mahdollinen syy:


Mörkö. Ehkä maailmanensi-iltayleisölle haluttiin näyttää kyseinen jakso, koska siinä on Mörkö..? Tiedä häntä. Joka tapauksessa, voin omasta puolestani sanoa, että Mörkö on hyvin tehty. Jos kirjoittaisin blogitekstiäni englanniksi, luonnehtisin hahmoa ehkä sanaparilla "thrillingly gorgeous". Luin jostain jonkin kommentin, että sarjaan olisi haettu inspiraatiota paitsi Tove Janssonin alkuperäisteoksista myös aiemmista muumiproduktioista. En tiedä väitteen totuudellisuudesta, mutta tuolla näytöksessä minulle tuli tästä Möröstä mielleyhtymä puolalaisten huopamuumien versioon. Kenties siitä onkin osittain saatu inspiraatiota!
Puolamuumien Mörkö on huurteen verhoama, mutta minulle tulee silti
tahattomasti mieleen sokerikuorrutettu salmiakki- tai lakritsikarkki... :´-)
Minä siis tykkäsin tästä uuden animaation Möröstä, joka on arvoituksellinen ja jänskättävä mutta ei kuitenkaan liian pelottava (minulla nyt ei muutenkaan ole minkäänlaisia "traumoja" hahmoon liittyen, niin minun mielestäni sen ei ole tarkoituskaan olla pelottava, vaan vain vähän kuumottava). Mörön ääntely oli myös sellaista kuin minä sen muumikirjojen pohjalta käsitän - mutta koska jakso oli englanninkielinen niin saa nähdä onko Mörön ääntely erilaista suomenkielisessä versiossa. ;-)

Jakson tarina oli ihan mielenkiintoinen alusta loppuun; se oli periaatteessa uusi stoori, mutta tunnistin siitä vahvoja yhtymäkohtia alkuperäisiin muumikirjoihin ja sarjiksiin. Jaksossa ei nähty kaikkia keskeisiä hahmoja, mutta esiintyneiden hahmojen välinen dynamiikka oli mieleeni (erityisesti tykkäsin Muumipapasta ja Muumimammasta), ja luulen että myös muidenkin hahmojen osalta homma toimii. Tunnelma on sopivasti satumaisen taianomainen ja minun makuuni oikeanlainen, ja huumori on muumimaisen hyvää. Vaikka kohellusta on jonkin verran, sarja ei tule olemaan tyhjänpäiväistä komediaa eikä jatkuvaa äksöntykitystä.

Jaksossa kuultu musiikki on syystä taikka toisesta pyyhkiytynyt mielestäni kokonaan. En ehkä kiinnittänyt siihen niin paljon huomiota kun silmin havainnoitavaa oli niin paljon. (Toisaalta näytöksessä oli volyymi vähän turhan kovalla joten siitä syystä saatoin keskittää huomioni enemmän kuvaan kuin ääneen... :-P) Joka tapauksessa minulle ja seuralaiselleni jäi fiilis ettei musiikki ainakaan ollut huonoa, ja toivon että se saatetaan aikanaan yleisön saataville.

Tapahtuman jälkeen seuralaiseni totesi, että luonnehdintani britti-slapstick-kohelluksesta osui oikeaan, ja häntä se ei suuremmin viehättänyt. Minun mielestäni se kuitenkin edelleen sopii. Seuralaiseni ihmetteli myös, miten en jakson näkemisen jälkeen vaikuttanut niin innostuneelta, mutta mieleni oli jo vaipunut enemmän analyysiprosessoimaan. ;-) (Lisäksi saattoi olla myös iltaväsy.) Olen kuitenkin intoillut jo sieltä marraskuun lopusta asti kroonisesti vähän kerrallaan!
Tuossa vasemmalla minä paasaan muumeista kaverilleni oikealla...? :-D

YLEn livelähetyksessä näkyi myös, että maailmanensi-illassa julkistettiin sarjan virallinen traileri (se näytettiin englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi), ja se on julkaistu myös YouTubessa. (Tuo YLEn  livelähetyksen taltiointi on muuten edelleen katsottavissa Areenassa, jos kiinnostaa.)

Kommenttipalstat (ja omaa nillitystäni)

Olen tietenkin myös lukenut YouTuben kommenttipalstoja mielenkiinnolla. Paskamyrskyä ei ole ollut niin paljon kuin ehkä olisin olettanut, mikä on tietenkin hyvä juttu. Ihmiset ovat enemmän myönteisellä kuin negatiivisella mielellä. Ja ehdottomasti on hyvä, että ihmiset kommentoivat. Se tarkoittaa että asia kiinnostaa.

Monenmoista purnausta piisaa ihan odotetusti; osa kommentoijista ilmeisesti kipuilee edelleen Muumilaakson tarinoiden maikkari-uusiodubin takia, ja subjektiivisessa kuplassa (erityisesti sellaisessa, jossa ysärijapanipiirretty on se "aito ja alkuperäinen", faktoista viis ja hälläväliä) lillujia ärsyttää (ja ehkä tuo ärsytys omalta osaltaan osoittaa, että tälle uudelle sarjalle on tarvetta). Osaa vaivaa animaation tekniikka (ja se että muumeilla näkyy suut), osaa risovat suomalaiset ääninäyttelijävalinnat (hauska ristiriita: ihmiset tuppaavat valittamaan että "samat ääninäyttelijät ovat aina kaikkialla" mutta muumien ollessa kyseessä ihmiset haluaisivat EHDOTTOMASTI saada ne tismalleen samat äänet kuin Muumilaakson tarinoiden yleversiossa oli, muuten on kaikki pilalla??). No jaa, kun sarjan alkuperäiskieli on joka tapauksessa englanti, niin eiköhän sitäkin versiota jostakin pääse kuulostelemaan, jos suomidubbaus harmittaa jo ennakkoon. Tai sitten katsoo ruotsiksi.

Yli maarajojen pientä närää on herättänyt uutisointi (jo viime syyskuulta), että jokaisessa sarjan jaksossa kuullaan kappale joltakin kansainväliseltä musiikkiartistilta. Itse uskon, ettei sinne ihan-mitä-sattuu-tuubaa olla laitettu, mutta se kuullaan sitten. Artistit ja kappaleiden nimet julkistettiin myös tovi sitten. Monenlaista muumien nimellä tehtyä kaupallista musiikkia on ollut aiemminkin, miksei siis nytkin? (Ja btw, joka tapauksessa vain Erna Tauron sävellykset ovat sitä ainoaa "oikeaa" muumimusiikkia.)

Trailerivideon kommenttipalstan valloittivat nepalilaiset, ja sekin yllättää ja ihmetyttää. :D Nepalilaiset vaikuttavat olevan kovia somettajia ja - jos mahdollista - melkein enemmän innoissaan uudesta muumisarjasta kuin synkeämieliset ja negatiiviset suomalaiset, ainakin kommenttien määrästä ja sisällöstä päätellen. Kuten aiemmin olen maininnut, muumeissa täytyy olla jotakin todella universaalia ja maailman kansoja puhuttelevaa, kun lähes kaikissa maissa, minne muumeja on yleensäkään viety, tarinat ja hahmot on otettu lämpimästi vastaan, ja jotkut haluaisivat melkein omia ne itselleen. :-)

Hei, luulen että olen itsekin syönyt tuollaista joskus!
Vaikka olen varsin positiivisin mielin, täytyy minunkin toki jostain nillittää. Näytepätkässä Muumipeikko tarjoaa lohikäärmeelle ruoaksi jotakin, mikä muistuttaa suuresti meikäläistä lettua. Suomenruotsiksi peikko puhuukin ohukaisesta/letusta/lätystä ("plätt"), mutta suomeksi se onkin "pannukakku". Eih!! (Muumithan muistaakseni alunperin syövät ohukaisia/lettuja/räiskäleitä. Syystä taikka toisesta Muumilaakson tarinoissa puhuttiin kuitenkin enimmäkseen pannukakuista, eivätkä ne kyllä ihan täkäläisiltä letuilta näyttäneetkään, että tjooh. Sitä voisi pitää vähäisenä virheenä, mutta asia on sittenkin aika lailla toissijainen. [Siltikin minulle "pannukakku" on nimenomaan sellainen uunissa paistettu iso läystäke, muut ovat sitten lättyjä tai lätyn variaatioita. :-D])

Ei enää kauaa... mutta vielä malttaa jaksaa!

Pitkä odotus on viimeinkin päättymässä. Muumilaakson ensimmäinen jakso esitetään vähän reilun viikon päästä televisiossa Yle TV2:lla 25. päivä tätä kuuta maanantaina klo 20.00 (Areenassa jakso tosin julkaistaan jo heti keskiyön kellonlyöntien jälkeen, sekä suomeksi että ruotsiksi). Jakso myös pikauusitaan televisiossa (tiistaina klo 8.50 ja 19.30 ja sunnuntaina 10.00), mutta luulen että on näppärämpää vain katsoa Areenasta (Ruotsinkielisenä jakso tulee televisiosta päivää myöhemmin, Yle Teema Femiltä 26.2. klo 17.25.)

https://areena.yle.fi/1-4265502

Tuon ensimmäisen jakson aion silti luultavasti katsoa telkkarista ihan vain perinteisen televisioelämyksen vuoksi. Kun tätä on jo parisen vuotta odoteltu, niin kyllä sen verran vielä jaksaa. (Ja mietin, että valittaakohan joku vielä siitäkin, että tuo klo 20.00-lähetysaika on aivan liian myöhäinen lapsille...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).