keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Autenttisin muumitulkinta koskaan?*

Näköjään jatkan taas muumeista jaarittelua. Tällä kertaa paneudun erääseen vähemmän tunnettuun ja muisteltuun muumiaiheiseen televisiosarjaan. Myönnän, että oikeastaan olin itsekin kokonaan unohtanut sen!

...ainakin siihen asti, kunnes vuonna 2014 juhlittiin Tove Janssonin syntymän 100-vuotispäivää, ja Yleisradio osallistui siihen esittämällä tuon ko. vuoden elokuussa televisiossa ja ehkä enemmänkin julkaisemalla YLE Areenassa useita Tove Janssonia ja muumeja käsitteleviä ohjelmia, enimmäkseen dokumentteja, mutta lisäksi myöskin kolme jaksoa Mumindalen-sarjasta 1980-luvun lopulta.


Minulla ei suoraan sanoen ollut hajuakaan mitä oikeastaan aloin katsoa Areenan tarjontaa tuolloin plärätessäni ja klikatessani Mumindalen-jakson päälle, paitsi että ohjelman intron alkaessa pyöriä tuli sittenkin, ehkä pieni, mutta hyvinkin todellinen blast from the past - kyllä vain, sittenkin, todellakin, tämähän näyttää tutulta, ei hemmetti, muistan katsoneeni tätä lapsuudessani! Joskus kauuuan sitten, 1990-luvulla, ajalla jolloin ei vielä ollut YLE Teemaa eikä Femiä, vaan ruotsinkieliset ohjelmat oli siroteltu TV1:n ohjelmistoon! YLEn ruotsinkielisiä lastenohjelmia tuli sunnuntaiaamuisin tovi ennen kantakielisten ohjelmia, joten niitä tuli katseltua toisinaan vaikkei ruotsia juuri ymmärtänytkään. :-)  

"Muumilaakso", siis vuosimallia 1989 ja Pohjoismaiden yleisradioyhtiöiden yhteistyönä tuotettu televisiosarja ;-), on myös tullut nähtyä. Jotenkin se vain oli päässyt kokonaan unohtumaan. Toisaalta ihmekö tuo, kun Muumilaakson tarinoita armottomasti vei mielenkiinnon ja voiton seuraavalla vuosikymmenellä?


Millainen sarja tämä sitten oli? Ehkä omalla tavallaan "autenttisin" muumisarja siinä mielessä, että sen visuaalisessa toteutuksessa on käytetty ja hyödynnetty alkuperäistä materiaalia, nimittäin itsensä Tove Janssonin muumipiirroksia ja -akvarelleja. Lisäksi läsnä ovat vahvasti kolmiulotteiset kuvaelmat, dioraamat, jotka ovat enimmäkseen Tuulikki Pietilän käsialaa, mutta joihin Jansson itse sekä Pentti Eistola ovat myötävaikuttaneet. Ja kyseessä ovat siis ne tismalleen samat dioraamat, jotka ovat olleet ja oletettavasti ovat edelleenkin Muumimuseossa näytteillä! (Olen käynyt Muumimuseossa kahdesti, mutta en kaikkea sisältöä tietenkään muista.)

Voi pojat, nämä lapset ovat olleet onnekkaita aikoinaan. *_* (Tämä muumitalo on esillä Tampereen
Muumimuseossa nykypäivänäkin, mutta se on vitriinissä eikä yleisö saa tietenkään koskea siihen.)

Noh, kun yllätyksellisestä nostalgiaryöpystä tuli selvittyä vuonna 2014, niin nuo kolme Areenassa julkaistua Mumindalenin jaksoa tuli katsottua mukavissa fiiliksissä, vaikka ruotsin ymmärtämiseni on edelleenkin ruosteessa. (Mutta miksi vain kolme jaksoa julkaistiin? Koko sarja olisi kyllä kelvannut! Ja onko sarjaa esitetty suomeksi koskaan, ää-ääh...?? [Luultavasti ei, sillä kyllä siitä jotain parempia muistikuvia siinä tapauksessa varmaan olisi. Mutta enpä minäkään kaikkea aina tiedä tai muista. :D]) Ja hauskana pikku triviana; sarjan ruotsinkielisenä kertojana on Margit Lindeman, joka esitti Muumimammaa Muumilaakson tarinoiden ruotsinkielisessä versiossa.



Harvemmalla tv-sarjalla taitaa olla introa, joka kestää peräti kolme ja puoli minuuttia. :´D Eipä siinä, tämän Mumindalenin intro on jo itsessään oma elokuvataideteoksensa; se on esittelykierros muumitalossa ja vilkaisu siellä käyskenteleviin hahmoihin. Totisesti muistan kaakeliuunin päällä möllöttelevän esi-isän jonka kohdalla intron musiikissa torvi törähtää hauskasti. :-)



Sarjan lopputekstien kuvasto taas vaihtelee jaksokohtaisesti, tekstien taustalla näytetään jaksoon liittyvä dioraama tai muu kuvitus (tuossa upottamassani videossa esimerkkinä siis välkkyvä majakan valo). 

Sarjassa on kymmenen jaksoa, jotka kertovat lyhennetyt katkelma- tai tiivistelmäversiot Janssonin alkuperäisten muumiromaanien ja -kuvakirjojen tarinoista. Jos katsoitte ylläupotetun videon, niin ehkä huomasitte intron jälkeisen pikkuruutujen ryppään, joka paljastaa sarjassa käsitellyt tarinat ja niiden jaksojärjestyksen:

1. Muumipeikko ja pyrstötähti
2. Taikurin hattu
3. Muumipapan urotyöt
4. Vaarallinen juhannus
5. Taikatalvi
6. Kuka lohduttaisi nyytiä?
7. Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia
8. Muumipappa ja meri
9. Muumilaakson marraskuu
10. Vaarallinen matka


Kun teksti, piirros- ja maalauskuvitukset ovat yksi yhteen täydellisen alkuperäiset ja dioraamatkin melko tarkkaan mukailevat alkuperäisteoksia, sen lähemmäksi autenttisuutta ei voi päästä.

Animaatiosta ei tietenkään voi puhua, joskin piirroksia ja kuvaelmia on elävöitetty efekteillä, niistä pari esimerkkiä.

Rakkaus alkaa jo syttyä Nyytin sydämessä?
Tove Janssonin piirrokseen on lisätty valoefektiä ikkunaan...
... ja myrskylyhtykin todella valaisee.

Yhteenliittyvien kuvitusten ja dioraamojen soljuttamista:

Vaarallisen matkan kirjakuvitusta...
...ja sama kohtaus dioraama-näkymänä.
Kyseessä on tosiaankin lyhennelmät muumiromaaneista, kuvakirjojen tarinat ovat mahtuneet kokonaisina mukaan. Jaksojen kesto ilman alku- ja lopputunnaria lienee about 13-15 minuuttia (ainakin niiden Areenassa julkaistujen jaksojen osalta [jos jotakuta asia kiinnostaa, niin tuolloin 2014 Areenassa julkaistut kolme jaksoa olivat kuudes, kahdeksas ja kymmenes {jos ei tämän jaarituksen kuvituksista muuten ilmennyt ;)}]).

Olisi kivaa jos YLE tai kykenevä taho julkaisisi sarjan kokonaisuudessaan yleisön katsottavaksi. En usko, että olisin täysin ainoana maailmassa aiheesta kiinnostunut.

 
Aiheeseen ja etenkin dioraama-kuvituksiin liittyen, YLE Areenassa on katsottavissa arkistomateriaalia: Näin tehtiin ensimmäiset kolmiulotteiset muumit ja muumitalo-pätkä (ohjelmasta Itse asiassa kuultuna: Tove Jansson, 1991). Puolituntisessa Elävän arkiston julkaisemassa Tove ja meri-dokumentissa vuodelta 1984 niin ikään sivutaan myös muumitalon rakennusvaiheita (dokumentti oli katsottavissa tuolloin 2014 myös, ja oli ilo huomata jokin aika sitten että se on jälleen katsottavissa, peräti toistaiseksi, joten sen ehtii katsoa myöhemminkin jos ei juuri nyt kerkiä. Suosittelen lämpimästi).

* Vaikka satunkin julkaisemaan tämän jaarituksen aprillipäivänä, niin muuten tässä ei ole minkäänlaista vitsiä, paitsi ehkä hitusen otsikon ajatuksessa... ;D jos joku nimittäin sen perusteella oletti minun jaarittelevan jostain muusta muumitulkinnasta kuin tästä kyseisestä, niin se olkoon riittävä "aprillipila".

Lisäys 4.4.2020: Lievästi ajankohtainen Muumimuseo-extra!

Koska koronavirus on ikävästi peruuttanut monet tapahtumat ja sulkenut paikkoja, niin Muumimuseoonkaan ei tällä hetkellä pääse. YLEn Tampereen uutisosasto on kuitenkin järkännyt "virtuaalisen" opastetun kierroksen kyseiseen museoon. 35-minuuttisella videolla (joka on toistaiseksi katsottavissa) esitellään kuusi museon muumiteosta, joista yksi on tämä Mumindalenissakin näytetty huikea muumitalo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).