perjantai 6. maaliskuuta 2020

Lyhyttä muistelua: Teddy Ruxpin eli Eetu-nalle

Animaatioista ja lastenohjelmista kiinnostuneena tongin tietysti myös aika ajoin menneisyyttä, ja olen aika hyvin saanut selviteltyä joitakin huonosti muistamiani ja jopa unohdettuja tapauksia omasta lapsuudestani. Muistan erään piirretyn, jossa hahmoina olivat jokin nallemainen otus, iso keltainen toukka ja silmälasipäinen, viiksekäs, essuun pukeutunut ukkeli.


Hahmojen ulkomuodon lisäksi en sitten juuri muuta muistanutkaan, vain hyvin häilyviä yksittäisiä kohtauksia tai tilanteita joissa hahmot olivat. Sain joskus selviteltyä että nämä hahmot ovat peräisin animaatiosarjasta The Adventures of Teddy Ruxpin vuodelta 1988, ja suomeksi se lienee tullut telkkarissa nimellä Eetu-nallen seikkailut.Ei kuulu suomalaisten muistelemiin piirrettyihin tämä(kään) tapaus juuri lainkaan, vaikka otaksun, että 65-jaksoinen sarja on esitetty kokonaan (jälkikäteen tutkittuna omat häilyvät lapsuuden muistikuvani sarjasta sijoittuivat enimmäkseen suunnilleen puolivälin-loppupuolen jaksoihin), ja ollakseen noinkin pitkä luulisi että sitä olisi useampi muksu (ja miksei aikuinenkin) sattunut vilkaisemaan. Mutta jotenkin ja jostain syystä ei vain ole jäänyt kovin monelle mieleen. :D Vaikka mistäs minä tietäisin kuinka usein sarjaa esitettiin, kun en edes muista milloin, ehkä juurikin 1980-luvun lopulla tai vuosikymmenen vaihteessa. Sen muistan, että sarja oli tekstitetty, ja katsoin sitä vaikken osannutkaan vielä lukea. (Hahmojen mahdollisista suomennetuista nimistä minulla ei ole tietoa, joten käytän alkuperäisiä englanninkielisiä.)

Ja toki - jos sarjaa olisi esitetty uusintana myöhemmin 1990-luvulla, niin kyllä se silloin varmaan olisi yleisesti paremmin muistissa ihmisillä.

Selviteltyäni tarpeeksi pystyin kaivelemaan tämän kyseisen sarjan netin uumenista ja talvella 2012 minulla oli aikaa perehtyä siihen ja katselinkin sarjan mielenkiinnolla läpi, vaikka englannin puheen ymmärtämiseni on ajoittain vähän niin ja näin (itse asiassa tekisi vähän mieli kääntää ja fanitekstittää sarja suomeksi itse, mutta tähän tuskin riittää aikaa jo aiempien [ikuisuus]projektien lisäksi :-)).

Mitä muistan päällimmäisiä fiiliksiäni tuosta vuoden 2012 katselurupeamastani (sarjahan oli tuolloin "vain" reilu parisenkymmentä vuotta vanha, nyt se on tietysti vieläkin vanhempi :--)), sanoisin, että edelleenkin aika hyvä sarja on kyseessä, siinä on sopivan löyhästi jatkuva juoni ja seassa yksittäisiä arkikommellustarinoita, pääpainotuksena kuitenkin - tietenkin otsikon mukaisesti - seikkailut. Oikeastaan eipä ole sen kummallisempi kuin moni nykypäivänkään lastenohjelmasarja - jos tuntuu että nykyajan lastenohjelmissa on kaikkia kummallisia otuksia, niin kyllä semmoisia oli 1980-luvullakin, ainakin kun tätä sarjaa katsoo. Myös nimet ovat outoja; suomennosnimestään huolimatta Teddy "Eetu-nalle" Ruxpin itse ei ole varsinaisesti tavallinen nalle tai karhu, vaan illiopiksi kutsuttu nallemainen otus (tämä on vasta alkua; sarja on muutenkin täynnä kaikenlaisia erikoisen nimisiä olioita, henkilöitä ja paikkoja :D). Teddyn parhaat kaverit ovat tosiaan vähän hömelö toukkamainen Grubby ja Gimmick-ukkeli, joka rakentelee kaikenlaisia vehkeitä. 

Vaikka lapsuuden muistikuvat ymmärrettävästi olivat melko utuisia, niin sittenkinpä katsoessani sarjaa tuolloin vuonna 2012 oli hauskaa huomata itse asiassa tunnistavansa asioita ja tapahtumia joita ei edes tiennyt muistavansa - jonkin verran semmoisia pärinöitä nostattivat erityisesti jotkin sarjan laulut. Upotan ne videoina tähän jaaritukseen täysin ja puhtaasti itseni iloksi, en tiedä enkä oikeastaan välitäkään onko niillä mitään merkitystä kenellekään muulle kuin minulle (sarjassa on yllättävän paljon hyviä ja/tai yksinkertaisen tarttuvia biisejä). Toki on aina mukavaa, jos joku muukin kuin minä muistaa tai tunnistaa näistä jotakin. :-)

Lähdetäänpä ensimmäiseksi purjehtimaan ilmalaivalla. Tätä laulua kuullaan sarjassa muutamaankin otteeseen ja oikeastaan se on aika tyypillinen sarjan "perus" biisi.Sarjassa keskeisinä elementteinä ovat salaperäiset kristallit joihin kätkeytyy taikavoimia, joita Teddy kavereineen miettii ja pohdiskelee. (Edelleenkin minusta tuntuu samalta kuin lapsena - että nuo kristallit ovat muodoltaan jotenkin hassun litteitä. XD)Sarjan 31. jakso alkaa heti laululla: Teddy ja Grubby laulavat autiomaan kuumuudesta. (Ja tämähän onkin se laulu jota käytin It's so hot in Moominvalley-videossani reilu puolitoista vuotta sitten.)Sukellusvehkeet löydettyään Teddy lähtee tutkimaan maailmaa vedenalaista. (Minäkin haluan~)Kuten en muistanut sarjasta montaakaan asiaa, niin en myöskään muistanut, että siinä oli myös "pahis" nimeltä Jack W. Tweeg (lyhennetysti usein vain pelkkä Tweeg). Tottakai pitää laittaa jaarituksen loppuun laulu myös Tweegiltä, samalla pikkuisen pahoitellen, että olin unohtanut hahmon lapsuudestani kokonaan (en varmaan vain osannut arvostaa silloin - näin aikuisiällä katsottuna hahmo on aika sympaattinen). "I feel a song coming on!" Signaali kaikille niille, jotka inhoavat tv-sarjojen ja elokuvien laulukohtauksia: paetkaa kun vielä voitte. ;-)Voisi sinänsä olla hauskaa kirjoittaa tästä sarjasta pidempi teksti ja kunnollinen esittely, mutta tuntuu, että sitä varten minun pitäisi oikeastaan katsoa koko sarja uudestaan, sillä tuosta vuoden 2012 katselurupeamasta on mennyt jo tovi ja auttamattomasti olen päässyt jo unohtamaan asioita. Tällä hetkellä aikani ei riitä siihen - huomioni on tällä hetkellä kiinnittynyt enemmän mm. tietysti Muumilaakson kakkoskauden ja kevään merkkien seuraamiseen. Mutta toivottavasti vielä joskus löydän aikaa tämän sarjan läpikäymiseen kertaalleen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti