perjantai 23. elokuuta 2013

Arkistoituja Agapion äänipätkiä


En tiedä kuinka hyvin tämän hetken tuoreet netinkäyttäjät tietävät, että viime vuosituhannella yksityiset ihmiset, suht tavalliset tallaajatkin, saattoivat tehdä ja tekivätkin vapaa-ajallaan www-sivustoja itse alusta pitäen, siis koodaamalla. Noh, kyllä niitä kai nykyäänkin tehdään vielä niin, siitä huolimatta että eletään blogien ja muiden enemmän tai vähemmän helppokäyttöisten verkkoyhteisöpalvelujen (siis sellaisten, joiden käyttö ei edellytä välttämättä minkäänlaisia koodaustaitoja) kulta-aikaa. (Tunnustan että aika vähän kyllä itsekin loppujen lopuksi osaan HTML-koodausta. Tein aikoinani nettisivujani pääasiassa erillisellä editoriohjelmalla ja muokkailin koodia "manuaalisesti" vain joskus.)

Ei nyt tällä kertaa kuitenkaan mietiskellä sitä miten internet on kehittynyt ja muuttunut noista ajoista, vaan muistellaan, yksinkertaisesti.

Eräällä nettikaverillani oli aikoinaan Geocitiesissä pieni sivu, jolle kokosi äänipätkiä Agapion dubbaamista piirretyistä. Sivua ei enää ole, koska Geocities on lopetettu, mutta tästäkin huolimatta sivua pystyy edelleen tarkastelemaan, sen on mahdollistanut Internet Archiven Wayback Machine.

Saanen siis esitellä nettisivun yli kymmenen vuoden takaa: Agapio Racing Team Oy:n dubbauksia!

Sivu on todella pieni ja yksinkertainen, mutta kyllä sen anti on edelleen kirjava kattaus omassa lajissaan. Pätkiä on tarjolla mp3-muodossa niin Digimonista, Calimerosta ja ystävistä, Pikku poneista, Flipperistä ja Lopakasta kuin Alvinista ja pikkuoravista. Sivun tekijän kommentit tuovat oman hauskan lisänsä.

(On kai muitakin nykyään "kadonneita", vanhoja nettisivuja jotka sinänsä olisi mukava "saada takaisin"; tämä vanhan kaverini sivu on yksi niistä harvoista joita olen kaipaillut kipeimmin. Ehkä Wayback Machinella löytyisi lisääkin, mutta kun niitä vanhoja osoitteita eli URLeja ei ole muistissa millään kovalevyllä, omassa päässä tai lihaksissa eikä välttämättä millään paperillakaan että osaisi syöttää hakuun ja toivoa parasta...)

2 kommenttia:

  1. Tämä Agapion "ääniarkisto" on kyllä mahtava löytö! Kiitos linkistä :) Mitä olisikaan suomalainen dubbausskene ilman Agapiota :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä mietin, että Agapion pitäisi edelleen olla mukana dubbauskuvioissa, tai ainakin lafkan dubbaamia piirrettyjä voisi näyttää uusintana, ihan vaan siksi että ihmiset osaisivat laittaa asiat oikeaan perspektiiviin eivätkä haukkuisi kaikkia nykypäivän television lastenohjelmadubbauksia. Esimerkiksi nykypäivän pikkuponit ovat oikeasti todella sulosointuisia 1990-lukuun ja Agapioon verrattuna...

      Asian voisi kääntää myös toisin päin; jos kaikki nykypäivän animaatiodubbaukset todella olisivat niin surkeita kuin ihmiset valittavat, niin yksi Agapio muiden dubbaustiimien joukossa ei pahentaisi asiaa enempää... ;D

      Poista

Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).