lauantai 17. elokuuta 2013

Jälleen yksi blogi aloittaa

Heips. Otsikon mukaisesti jälleen yksi blogi on syntynyt, ja lienee hyvien käytöstapojen mukaista että sen kirjoittaja esittäytyy ihan alkajaisiksi. Olen anifriend, tuttavallisemmin voidaan puhutella Ani-tädiksi. Olen pyöriskellyt internetissä pitkän aikaa, mutta tämä on ensimmäinen blogi, jota lähtökohtaisesti kirjoitan äidinkielelläni.

Mikäs blogi tämä sitten on? Noh, minulla ei ole internetin tarjontaan muuta lisättävää kuin omat tuotokseni. Haluan antaa tänne ajatuksiani, en kaikkia, mutta joitakin niistä. Lisäksi haluan jakaa joitakin pääni ulkopuolelta tekemiäni löydöksiä. Omat tuotokseni eivät välttämättä ole huikaisevan älykkäitä tai hienosti muotoiltuja oivalluksia sen enempää kuin ne jutut, joita poimin fiktiosta, tosielämästä ja internetistä.

Tarkasti rajattua "aihepiiriä" tällä blogilla ei luultavasti tule olemaan, sillä oikeastaan olen kiinnostunut vähän kaikesta. Kun puhutaan joistakin tietyistä aihepiireistä, silloin voisi yhtä hyvin etsiä niihin keskittyviä nettiyhteisöjä ja keskustelufoorumeja. Mutta koska olen kiinnostunut monenlaisista asioista, se tarkoittaisi että pitäisi liittyä jokaiselle keskustelufoorumille erikseen, ja tätä taas en koe kovin mielekkääksi, nykyaikana on muutenkin melkoisen haastavaa olla ajantasalla ja perillä "kaikesta", ja aktiivinen toiminta kaikissa yhteisöissä yhtä aikaa on mahdotonta pienelle rajalliselle ihmiselle (erikseen voi mainita että aina ei jaksa tai ihan muuten vaan huvita pyöriä sosiaalisissa ympyröissä). Siksi tuntuu yksinkertaisesti helpommalta vetäytyä ja paneutua miettimään asioita kerrallaan ja koota omia juttuja yhteen paikkaan josta muut ihmiset voivat halutessaan käydä tutkimassa niitä. Ja todellakin halutessaan; jos kiireiltään ehtivät ja ajankulukseen viitsivät. Lähtökohtaisesti en kuitenkaan odota blogini saavan kovin laajaa yleisön suosiota: tämä on siis yksinkertaisesti yksittäisen henkilön pohdinta- ja kommenttipalsta, jossa kirjoittaja yrittää ilmaista itseään omaksi ajankuluksi ja viihdykkeeksi, eikä juuri muuta. Niin yksinkertaista - itsekästä, mutta rehellistä.

Blogin sisältö on siis mahdollisesti täysin yhdentekevää ja/tai tylsää, se joko kiinnostaa tai sitten ei. Kuitenkin ja siitä huolimatta tätä saavat halutessaan muutkin seurata, ja yhtä lailla voivat sen sivuuttaa, onhan se vain yksi blogi kaoottisessa internetissä. (Olen kyllä iloinen jos joku muu kuin minä saa tästä irti jotakin.) Ja koska blogi on julkinen, yleisölle annetaan mahdollisuus kommentoida.

Kun olen kiinnostunut monista asioista, niin en ole pätevä asiantuntija millään alalla. Siksi tämä blogi ei voi kertoa ehdotonta totuutta: täällä ei tulla latelemaan tiukkoja faktoja tai vastaamaan kysymyksiin (paitsi jos satun tietämään ja olemaan kiinnostunut aiheesta josta syystä tai toisesta ei ole laajasti tietoa saatavilla). Blogissa ei myöskään tulla käsittelemään valtavirran kuumimpia uutisia tai muuten ajankohtaisia aiheita kuin siinä tapauksessa että minulla pohdiskelevana kirjoittajana on sillä hetkellä jotain sanottavaa niistä/niihin. Blogin lähtökohtana ovat omakohtaiset kokemukset, muistelut ja pohdinnat, ja siitä tämä blogi on saanut (itseironiseksikin miellettävän) nimensä. Jaarituksen seassa voi toisinaan olla kuvitusta ja upotettuja videoita ja linkkejä muille nettisivustoille.

Jotta blogiani ei nyt kuitenkaan luultaisi ihan kaiken sekametelisopaksi, kerrottakoon, että olen kiinnostunut animaatioista. Blogi tulee sivuamaan ainakin niitä jossakin määrin (erikseen voisin mainita animena tunnetun japanilaisen animaation). Olen ajatellut kirjoittaa ajatuksiani teoksista, jotka olen nähnyt, mutta en aio varsinaisesti arvostella niitä antamalla arvosanoja tähtien tai numeroiden muodossa. Sen sijaan voin kirjoittaa esim. siitä miten joku animaatiosarja tai -elokuva on vaikuttanut ja omalta osaltaan avartanut elämänkatsomustani (jotkin teokset vaikuttavat edelleenkin). Joistakin teoksista minulla on ajatuksia jopa niin paljon, että saatan kirjoittaa niistä useammankin tekstin!

Pelkästään animaatioista en kuitenkaan välttämättä jaarittele. Jossakin määrin olen kiinnostunut myös esim. muusta silmin tapitettavasta (mahd. passivoivasta) ajankuluviihteestä (tämä pitää sisällään niin telkkarin kuin tietokoneen ruudun tarjonnan kuin paperille rustatun tai painetun kuvan ja/tai tekstin). Tykkään toki kuluttaa aikaani toisinaan myös "aktiivisemmin" harrastamalla eli tekemällä itse; mm. sekalaisen käsin askartelemisen, kuvankäsittelyn, videoeditoinnin, sekä tietysti kirjoittamisen muodossa, mistä tämä blogi tuleekin olemaan esimerkkinä.

Olipa kyseessä animaatio tai jokin muu juttu, pyrin painottamaan myönteisiä kokemuksia; jos olen löytänyt jotain todella surkeaa ja/tai turhanpäiväistä missä en näe kertakaikkiaan mitään myönteistä tai edes jollain tasolla kiinnostavaa, niin en viitsi nähdä vaivaa pelkän dissaustekstin laatimiseen tai nettip*skan jakamiseen. (Tiedoksi kuitenkin että täysin turhia juttuja on mielestäni loppujen lopuksi aika vähän tässä maailmankaikkeudessa.)
Muumejakin tullaan hyvin todennäköisesti sivuamaan tässä blogissa sillä pidän niistä.
Blogin juttujen taso saattaa vaihdella, koska olen vain ihminen, jonka mieliala ja tunnetilat vaihtelevat. Pyrin kuitenkin aina suht asiallisesti muotoiltuun ja neutraaliin sisältöön ja tarkistan juttuni useamman kerran ennen kuin julkaisen ne, sillä en juurikaan saa kiksejä tahallisesta muiden ärsyttämisestä. Teksteissäni pyrin yksinkertaisuuteen ja selkeyteen, ja käytän vain sellaisia hankalia sanoja, monimutkaisia termejä ja muoti-ilmaisuja, jotka satun tuntemaan. En lupaa päivittää blogia säännöllisesti, vaan silloin kun jotain valmista julkaistavaa on (todennäköisesti kirjoitan ja julkaisen juttuja "jälkijunassa" sillä tykkään paneutua pohdiskelemaan asioita itsekseni ja tässä puuhassa ei katsella kelloa niin että aikaa saattaa vierähtää jutunteossa pidemmältikin).

Ai niin, sitten on vielä yksi asia blogin sisältöön liittyen. Lähtökohtaisesti pyrin kirjoittamaan tekstini niin, ja sellaisista aiheista, että kaikenikäiset ja -tasoiset voivat lukea niitä. Kuitenkin on joitakin teemoja jotka oletetusti ovat vaikeiksi miellettäviä, joten jos itse arvelen juttuni sivuavan tällaisia aiheita, teen siitä selkeän merkinnän kirjoituksen alkuun:

Tässä tekstissä käsitellään materiaalia, joka saattaa olla vaikeaa tai muuten epämiellyttävää. Jos et ole varma että haluat lukea, voi olla parempi että suljet tämän sivun nettiselaimestasi. Jotenkin näin ikään? En usko, että blogiani tulee juuri kukaan lukemaan, varsinkaan kovin pienet lapset (tai kapeakatseiset aikuiset), mutta kaikki on mahdollista. Tuskin tämän merkinnän käyttöön muutenkaan tulee paljoa aihetta, mutta kuitenkin, tehdään se näin alussa selväksi, että en aio jättää pohdiskelematta juttuja ja olla kirjoittamatta jostakin aiheesta tyystin vain siksi että se mahdollisesti sivuaa jotenkin "vaikeita" asioita (esim. animaatioissa [ja kaikessa muussakin viihteessä] esiintyvä raaka väkivalta tai seksuaaliasiat) ja jollakin tasolla saattaa herättää ahdistusta. En halua sensuroida juttua itseäni kiinnostavasta tai koskettavasta aiheesta, joten jos käsittelen jotenkin "poikkeuksellista" asiaa, tulen merkitsemään sen harkintakykyni mukaan. (Onpahan testattu tekstin taustaväriä jossei muuta nyt.)

Blogin kirjoittaminen on ajatuksena ollut mielessäni aina silloin tällöin (hyvin pitkällä aikavälillä), mutta aloitan "vasta" nyt. Luulen, että sillä ei ole väliä milloin aloittaa, kunhan aloittaa. Aloittamisen "viivästyksen" on aiheuttanut paitsi henkilökohtainen puntarointi, myös osaksi se, etten ole tiennyt minne blogini sijoittaisin, erilaisia julkaisualustoja on niin paljon. Voisihan sitä kokeilla useampaa, niitähän pystyy myös linkittämään toisiinsa ja kaikkea, mutta haluaisin keskittyä vain yhteen julkaisukanavaan. Päädyin Bloggeriin siksi, että se oli helposti tarjolla; itse asiassa näyttää siltä, että olen reilu pari vuotta sitten (ilmeisesti puolivahingossa) klikkaillut itselleni jonkinlaisen Blogger-profiilin. Voisin siis (laiskuuttani) tyytyä hyödyntämään sitä, vaikken tiedä vielä paljoa palvelun toimivuudesta (ja Google omistaa sen [niin kuin paljon muutakin], mistä voidaan olla montaa mieltä, mutta juuri nyt en välitä pohdiskella sitä). Tällä hetkellä vaikuttaisi ihan sopivalta tarpeeseeni, joten tällä  aloitetaan.

Nyt tuntuu jotenkin vähän viralliselta, vaan eiköhän tässä ole tullut ihan tarpeeksi pohjustusta blogiin. Lisää jaaritusta seuraa. (Minulla on muuten tapana laittaa asioita sulkumerkkien sisään juuri näin, jos ette vielä ole huomanneet.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti