perjantai 16. kesäkuuta 2023

HHY ja Ani-täti totaalisen myöhässä

Olin pantannut aivan liian pitkään kotimaisen animaatiosarjan Hullu - hullumpi - yläaste (lyhennettynä HHY) katsomista. Viime lopputalvesta ryhdistyin ja korjasin asian.

Esittelyä sarja tuskin kaipaa, koska luulen, että kaikki sen ovat kuitenkin jo ehtineet katsoa ennen minua. Syy, miksi sarjaa olin lykännyt, oli yksinkertaisesti oma asennevamma, ja jälkikäteen ehkä hitusen nolottaa. Luin jonkin pienen maininnan sarjasta jostakin tv-lehdestä aikoinaan vuonna 2015, ja luulin että kyseessä on ainoastaan YLE Areenassa julkaistu sarja; ei siis televisiossa esitetty ollenkaan, ja suhtauduin tuolloin nuivalla asenteella "Jaa, jossei sitä televisiossa näytetä niin tuskinpa on kovin kiinnostavaa".

No, enpä ollut viitsinyt ottaa selvää. Sarja esitettiin televisiossakin, joskin ensin se oli julkaistu Areenassa. Silti jatkoin nuivailuani ja katsoin sarjan ensimmäisen kaudenkin vasta kun joku oli sen joskus YouTubeen yhtenä pötkönä ladannut. En tiedä enkä muista miksi olin noin nuivalla asenteella että en viitsinyt Areenasta katsoa, vaikka kynnys on äärimmäisen matala. Lisäksi, Areenassa on julkaistu viime vuosina muitakin hillitttömiä animaatiosarjoja, jotka olen viimein ehtinyt ja viitsinyt katsoa. Asennevammastakin voi parantua.

Mutta niin, kommentteja itse sarjasta!

Vaikka omista yläasteajoistani on 20+ vuotta (hrrh, alan olla jo melkein vanhus), niin silti sarja on hykerryttävää katsottavaa ja vaikka ajat ovat muuttuneet omista ajoistani, niin näyttää sitä silti olevan joitain ikuisuusjuttuja jotka eivät kai koskaan muutu ja ovat tunnistettavissa ja samaistuttavissa yli sukupolvien.

Pipon tai lakin päässä pitäminen sisällä on aina ajankohtainen käsittelyn aihe.

Koululaispiirretylle tyypillisesti aikuiset ovat enimmäkseen kujalla ja auktoriteetit (opettajat) tyhmiä ja ajastaan jäljessä. Sarjassa on myöskin niin runsaasti hahmoja, että yhtä suosikkia on todella vaikeaa valita. Onks pakko jos ei haluu?

Vaikka sarja on nykyajassa niin kyllä sieltä vanha jääräkin löytää helmiä. Itse asiassa mietityttää että tuntevatko 2010/2020-luvun teinit todella nämä jutut, ainakin sarjan tekijät tietävät. Animaatiosta yleisesti kiinnostuneet hörhöt toki tietävät genren sisällä.

En arvannut näkeväni esim. Nikke Knatterton-viittauksen. :D

Muistan, että sarjan joulujaksoa satuin silmäilemään töllöstä silloin kun se tuli (jouluna 2019) ja minulla sattui olemaan toosa auki muiden puuhien taustalla. Hykerrytti silloin ja ehkä tuolloin tulin miettineeksi, että voisihan sitä ja kyllä pitäisi ihan kunnolla katsoa tämä sarja sitä ekaa kautta pidemmällekin. Ja silti siinä kesti niin kauan. Mutta parempi myöhään kuin ei koskaan, kun sarja on ja pysynee Areenassa.

Kun näin tämän töllössä, taisin hörähtää ääneen. :D

Aina kun joku Suomessa tekee animaatiota, tekisi mieli soittaa fanfaari - ja niin myös erityisesti tässä tapauksessa. Animaation tekeminen kun on kuitenkin aikaa ja vaivaa vievää - ja myös hieman hullun hommaa. 

Sarjan tunnusanimaatiossa vessanoven töhryt vaihtelevat jaksoittain 2. kaudesta alkaen.
Kantaa otetaan mm. Muumilaakson tarinoiden remasterointiin. :D

Vaikka sarjan tekijät lienevät inspiroituneet muista (animoiduista) komediasarjoista, niin niitä ei kuitenkaan apinoida vaan HHY:ssä on runsaasti omia juttuja ja vitsejä, jotka vain suomalaiset voivat tajuta. Kiitos.

Tämä(kin) on vain niin hieno! :D Laitoin sen tietokoneen työpöydän taustakuvaksi joksikin aikaa. :)

Mitäpä muuta vielä? Olisi mukavaa, jos sarja jatkuisi vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).