tiistai 11. maaliskuuta 2014

Muumit opastivat tietoiskuissa hyvään yhteispeliin

En muista ihan tarkkaa ajankohtaa, mutta joskus viime vuosikymmenen loppupuoliskolla TV2:lla pyöri ainakin lastenohjelmien väleissä tietoiskuja, jotka oli tehty soveltamalla Muumilaakson tarinoita-sarjaa: jaksoista oli otettu pätkiä ja niihin oli äänitetty uusi dialogi, joissa oli pieni opettavainen ja valistava tarina.

Olin ehtinyt jo melkein unohtaa näiden muumi-tietoiskujen olemassaolon (joku oli kyllä niitä YouTubeen joskus lataillut, mutta vähemmän yllättäen videot katosivat sieltä). Vasta viime kesänä älysin huvikseni kokeilla mitä tapahtuu, jos kirjoitan nettihakuun niinkin yksinkertaisen sanayhdistelmän kuin "mannerheim" ja "muumit". :-D Ja mitä löytyikään, peräti heti ensimmäisenä juuri se mitä etsinkin - tai oikeastaan jotakin mikä ylitti toiveeni, sivu otsikolla Muumivideoiden avulla harjoitellaan sosiaalisia taitoja, jolta nämä Mannerheimin Lastensuojeluliiton muumiaiheiset tietoiskuvideot löytyvät ladattavina tiedostoina. Mukavaa päästä pällistelemään ja vilkuilemaan taas, en ole varma, näinkö edes kaikkia tietoiskuja silloin kun niitä telkkarissa esitettiin, tai katsoinko niitä tubesta.

Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen keskustelevat
luontevasti erilaisuudesta.


Näitä pätkiähän voisi näyttää edelleenkin tv-ohjelmien välitäytteenä, sillä tuskin niiden sisällöllinen anti ja opetukset ovat ehtineet vanhentua; kahdessatoista vajaan tai reilun minuutin lyhyessä pätkässä muumihahmot näyttävät hyvää yhteishenkeä ja opettavat niin toisten huomioon ottamista ja erilaisuuden hyväksymistä kuin muistuttavat hyvistä käytöstavoista ja pienistä mutta tärkeistä sanoista. Sopivasti ollaan toisista välittämisen, ympäristöstä huolehtimisen, rauhan ja tasa-arvon kannalla. Tietoiskut on suunnattu kouluikäisille, mutta hyvinä pikku muistutuksina nämä toimisivat kaikenikäisille vieläkin.

Pätkissä saattaa esiintyä tahatonta komiikkaa ja ne ehkä herättävätkin tietynlaista hilpeyttä niissä muumikatsojissa jotka ovat katsoneet sarjan jaksoja sen miljoona kertaa ja tietävät täsmälleen mistä jaksosta/jaksoista mikäkin pätkä on otettu ja miten alkuperäinen dialogi menee. Uudet repliikit ja äänimaailma ovat asia erikseen. Mutta asiansa nämä pikku pätkät silti kelvollisesti ajanevat, sehän se tärkeintä on.


Parhaiten muistan pätkän, jossa pappa ihmettelee mammalle lasten väsymystä ja mamman tekemän yksinkertaisen diagnoosin jälkeen huudahtaa lopuksi "Oi mamma, sinä olet loistava lääkäri!" :D

1 kommentti:

  1. Hienoa ,että teit tästä jutun, sillä itsekin muistan, kun näitä tietoiskuja näytettiin YLE TV2:lla.
    Erityisen nautittavaa näissä pätkissä on se, että monet Muumilaakson tarinoita-sarjasta tutut ääninäyttelijät olivat päässeet pitkän tauon jälkeen vanhoihin rooleihinsa
    .
    Rabbe Smedlund, Aila Svedberg, Timo Torikka ja Ulla Tapaninen eivät äänen perusteella tuntuneet vanhenneen yhtään, mutta Matti Ruohola (rauha hänen sielulleen, 1940-2014) kuulosti Papan ja Haisulin roolissa jo selvästi vanhahkolta.

    VastaaPoista