perjantai 16. lokakuuta 2015

Dibitassut ja kadonnut prinsessa-kirja

Tämä juttu on jo vähän "vanha", mutta kirjoitan siitä silti. >:)


Dibitassujen pohjalta on tuotettu kuvitettu kirja Dibitassut ja kadonnut prinsessa. Sen on kirjoittanut animaatiosarjan käsikirjoituksenkin laatinut, suomalainen lasten- ja nuortenkirjoista tunnettu kirjailija Tuija Lehtinen, kuvituksen ovat tehneet Mio Mäkijärvi ja Emiel Inkeri. Kirjan on kustantanut Paasilinna ja se on painettu 2010, samana vuonna kun animaatiosarjan ensimmäinen kausi on valmistunut ja pyörinyt televisiossa.

Kirja on ollut erikoinen siitä, että se on sisältänyt teknologiaa nimeltä "lisätty todellisuus" (englanniksi augmented reality). Sitä on ollut ennen tätä kirjaakin, vieläkin toimii tämä Telviksen aiheeseen liittyvä linkki. :D Itse en ollut kuullutkaan moisesta teknologiasta ennen tätä, ainakaan en muista. Näin pohdiskelijan mielessä termi "lisätty todellisuus" kuulostaa jotenkin epäilyttävältä, vai eikö teistä kuulosta kummalliselta että tähän olemassaolevaan todellisuuteen "lisätään" jotain? ;D

Noh, mutta joka tapauksessa. Tässä teknologiassa on yleisesti ottaen kyse siis siitä, että tietokoneeseen asennettu sovellus tai ohjelma näyttää ruudulla todellisuuden "päälle" lisättyjä elementtejä. Tässä tapauksessa kirjaan on siis lisätty ääniä sisältäviä animaatiokohtauksia, jotka saadaan esiin ja näkymään tietokoneen näytöllä, ikään kuin "todellisina". Animaatiosisällöt ovat neliönmuotoisissa kuvioissa, jotka tietokoneeseen asennettu ohjelmisto lukee, kun kuvioihin osoitetaan koneeseen liitetyllä web-kameralla.

Hommasin tämän kirjan kesällä 2011 samaan aikaan, kun itselläni oli dibitassufanitus (tai melkein -mania) käynnistymässä. Olin into piukeana halukas kokeilemaan tätä "lisättyä todellisuutta". Mutta ei se ollutkaan ihan niin helppoa ja yksinkertaista. Kirjassa on kyllä selkeät ohjeet tarvittavan ohjelmistoon lataamiseen ja käyttämiseen, mutta valitettavasti ohjeissa annettu linkki Paasilinnan sivuille oli jo tuolloin ehtinyt vanhentumaan, eikä korvaavaa linkkiä ja muualle siirrettyä sivua löytynyt. Olin vähäisesti pettynyt, kun en päässytkään käsiksi tähän lievästi kummalliselta kuulostavaan, jännittävään ja kiehtovaan teknologiaan ja näkemään kirjaan lisättyjä animaatioita. Kirja itsessäänhän toimii kuten kirjan nyt kuuluukin toimia, toki, mutta olisi ollut hauskaa päästä kokemaan tämä jännä "lisämauste" tai extrasisältö, jos sitä nyt sellaiseksi kutsuttaisiin.

Vasta reilu pari vuotta myöhemmin keksin yrittää kokeilla turvautua ennenkin auttaneeseen ja tutuksi tulleeseen Wayback Machineen. Voi luojan lykky, sen avulla pääsin arkistoituun, aiemmin olemassaolleelle Paasilinnan dibitassusivulle, ja onnistuin jopa saamaan käsiini tämän lisätyn todellisuuden ohjelmiston!

Joten; jos siis olette hommanneet dibitassukirjan vasta joskus vuoden 2010 jälkeen ja ette minun tavoin ole päässeet päässeet käsiksi kirjan 3D-animaatioihin, minulla on ilouutinen - Dibitassujen lisätty todellisuus löytyy täältä! (Jälleen suuri kiittäminen Web Archivea. <3 Ja pahoitteluni etten ole aiemmin ehtinyt tätä juttua julkaisemaan vaikka se on ollut melko pitkään tekeillä. :D;)

Tämä lisätty todellisuus toimii ohjelmistolla, joka hyödyntää web-kameraa. Ohjelma avataan tietokoneella, ja kirjassa olevat neliön muotoiset kuviot eli markerit viedään web-kameran eteen, ja näin ruudulla alkaa tapahtua.

Tältä se lisätty todellisuus sitten näyttää tietokoneen ruudulla. Viki tulla tupsahtaa esiin. :>
(Animaatio sisältää myös puheääntä, mutta laitoin videon sijasta vain kökön gifin niin ei ääntä. ;>)
Itse en omista erillistä web-kameraa, joten en ihan täysillä ehkä saa kaikkea hauskaa tästä irti, kannettavan tietokoneen web-kameraa kun ei oikein voi pyöritellä, joten joudun pyörittelemään kirjaa kameran edessä. ;D XP;

Olisin mielelläni kuvittanut tätä jaaritusta paljon, mutta ruutukaappauksien ottaminen oli vähän haasteellista kikkailua välillä web-kameran, välillä koko tietokoneen jumahdellessa. Videon kuvaamisesta puhumattakaan. :´D Joten suokaa anteeksi perunalta näyttävä laatu.


Ihan hauska juttuhan tämä on, ja varmaan teknologia on kehittynyt taas roimasti lisää tuosta vuodesta 2010... :D;

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti