perjantai 8. marraskuuta 2019

Pientä Pokémon-nostalgiaa


6. marraskuuta tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun MTV3 esitti Pokémonin ensimmäisen jakson televisiossa. Sen kunniaksi pikkuruinen muistelujaaritus, ja tarjoan taas skannattuja juttuja. :-)

Törmäsin Pokémoniin eli "taskuhirviöihin" aikoinaan itse asiassa jo vähän ennen sarjan alkamista missäs muualla kuin internetissä. En muista ihan tarkalleen ajankohtaa, mutta joskus loppukesästä/alkusyksystä 1999 se suurin piirtein lienee tapahtunut. Silmieni eteen pompsahti jollakin nettisivulla animoituja gif-kuvia joissa temppuili jokin keltainen otus jollakin pallolla. (En myöskään tarkalleen muista enää, mikä se näistä oli, jonka näin ekana, joten laitoin ne kaikki. ;-D)

Olipa muuten homma yrittää kaivella nämä kyseiset kuvat internetin uumenista nykypäivänä, mutta löysin sentään lopulta jotain jotenkin! :P (Animoidut gif-kuvat olivat kova juttu 1990-luvun internetissä, silloin oli hemmetin siistiä löytää ja katsella ihan vain näinkin yksinkertaisia kuvia.)

No niin, törmäsin siis netissä animoituihin kuviin jostakin keltaisesta oliosta, ja sain selville, että kyseessä on joku Pikachu-niminen öttiäinen. Hakemalla löysin siitä lisääkin kuvia ja niin poispäin. Ja kun marraskuussa 1999 Pokémon-animaatiosarja alkoi pyöriä telkussa niin tiesin jo vähän etukäteen mimmoisia muita otuksia siinä Pikachun lisäksi on.

Hauska juttu on se, että noihin samoihin aikoihin olin hiljalleen alkanut havahtua siihen, että japanilainen animaatio on melkein ihan oma juttunsa ja käsitteensä ja sitä sanotaan animeksi. Pokémon (ja muutama muukin juttu ja sattumus) sitten siivitti jonkinnäköiseen animeharrastukseen.

Nyt sitten niitä skannauksia kehiin! (Muistakaa avata kuvat uuteen välilehteen niin näkyvät isompana.)

Hesburgerissa oli Pokémon-aiheinen kampanja alkuvuodesta 2000 (ellei peräti ollut jo edellisvuoden puolella?), tässä tarjottimen aluspaperi jonka jollain ihmeellä olen onnistunut säilyttämään yllättävän siistinä.



Ilta-Sanomien Vapaalla + TV-liitteen artikkeli 29.1.2000.
 

Lehti oli sen verran iso ettei kerralla mahtunut skanneriin, mutta kaipa jotenkin sain askarreltua palaset kasaan.

Pokémon-huuma oli kyllä kova, animea katsottiin kaverin ja nuorempien perheenjäsenten kanssa, Game Boy Color ja Pokémon Blue-peli tuli hommattua ihan varta vasten (kai sen voi tunnustaa, että ensin peliä oltiin kokeiltu emulaattorilla... :-D), ja keräilykortteja ja muutakin krääsää kerättyä. Ja itsekin olin teinityttösenä tehnyt vuosituhannen alkupuolella nettiin tietysti fanisivut (jos joku vielä muistaa 'Anifin Pokémon Nurkkauksen'  niin onneksi olkoon? ;D ["Anifi" oli lyhennetty muoto nimimerkistäni, kuten ehkä arvata saattaa]).

Ikävä kyllä en saanut tongittua esiin ensimmäistä näkemääni ja muistamaani kuvaa tästä kisuliinista,
joten joudumme tyytymään tähän. Vanha kuva tämäkin on, eipä siinä.

Pokémon Blue oli pelivalintani oikeastaan yksinomaan siksi, että siinä sai pyydystettyä tuon ylläolevan kuvan pokemonin (enemmän-kissaihmisen valinta on tietysti kissaa muistuttava pokemon ;P), joka on varmaan edelleen lempparini periaatteesta. (Vaikea sanoa, kivoja poksuja oli monta ja toisaalta en ole niihin uusimpiin niin hyvin tutustunut vaikka niidenkin joukossa saattaisi olla sellaisia joista tykkäisin, en tiedä.)

"Pokeilu" on sittemmin teinivuosien jälkeen jäänyt vähemmälle, kiinnostuksen kohteiden luonnollisesta muutoksesta ja yleisestä elämänmenosta johtuen. Tällä vuosikymmenellä olen muutaman MTV3:n esittämän pokeleffan katsonut (en niinkään sarjaa enää tiiviisti, mutta elokuvat ovat olleet omia kokonaisuuksiaan niin niitä on juuri ja juuri viitsinyt). Kotisohvallani köllöttelee edelleen iso Meowth-pehmo, vähäsen nuhjuuntuneena, mutta kuitenkin. Kortitkin ovat hyvässä jemmassa komeron kätkössä. Muutamaa vuotta sitten ilmestynyttä Pokémon Go:ta taasen en ole pelaillut - siitä yksinkertaisesta syystä, etten satu omistamaan aparaattia jolla pelata. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).