lauantai 17. toukokuuta 2014

Ani-tädin euroviisujälkipyykki 2014

Viisujaaritusta jälleen. Viisut olivat ja menivät jo ajat sitten, mutta haluan silti jälkipyykkäröidä viiveellä. Jossei kiinnosta, voit skipata. :>

Eli mitä sanottavaa minulla on tämän vuoden euroviisujen jälkeen? Noh, ensinnäkin tänä vuonna lähes kaikki omat "suosikkini" pääsivät jatkoon semifinaaleista (Portugalia lukuunottamatta, mutta se ei ollut mikään ylläri), näin montaa omaa suosikkia en muista aiemmissa katsomissani viisufinaaleissa olleen. Tosin tänä vuonna taisikin olla jotenkin vähän tai vähemmän maita mukana? Se selittäisi asian; ei ole ollut niin paljon maita joista valita suosikkeja eikä niin paljoa semifinaaleissa karsiutujia.

Koska biisit on kuunneltu jo esikatselussa, itse viisuissa huomio kiinnittyy siihen esitykseen ja lavashowhun. Niistä silmiä miellyttävistä (ja pistävistä) voisin kirjoittaa sanasen tai pari. Laitan nämä esiintymisjärjestykseen koska en jaksa rankata parasta showta; mitään itseäni tositosi säväyttävää ei tänä vuonna ollut.

1. Ukraina


Ukrainan lavaesitystä kohtaan on melko ristiriitaiset fiilikset, en tiedä mitä mieltä olla, visuaalisesti jotenkin epätasainen esitys. Katseeni ja huomioni kiinnittyy esityksen alusta väkisinkin enemmän tuohon isoon "hamsteripyörään" ja siinä temppuilevaan ja juoksevaan miestanssijaan (vai akrobaattiin, mikä liekään), joita laulajatar kuitenkin yrittää peittää. Valtaosan ajasta tuntuu, että joku tai jokin on nyt tiellä. (Itse viisu oli perusrenkutus, joka itsessään kyllä on jäänyt ikävän tehokkaasti korvamadoksi päähän soimaan. :P)

4. Islanti


Islanti kuulosti ja näytti justiinsa niin kivalta lavalla kuin odotinkin. Ehdottomasti kevyin ja hyväntuulisin biisi ja iloisin ja värikkäin show tänä vuonna.

6. Romania


Romanian esitys taisi koreografialtaan olla melko sama kuin esikatselun esitysvideossakin, paitsi että nyt viisuissa piano lavalla oli ympyränmallinen. OVI-herra ei ihan ehdi juoksemaan ajoissa pianolle (videossa kohdassa 2:34) silloin kun sitä "pitäisi" pimputtaa, tämä ehtii hitusen pistää silmään. :\ Muutenkin tuntuu vähän hölmöltä tuollaisen livesoittamisen illuusion luominen,  ja vielä vain osittain eikä vaikka niin että äijä olisi pianolla koko biisin ajan. Ihan samantekevää kyllä kaikki; kun eihän siellä viisulavalla oikeasti edes soita kukaan! :D

7. Armenia


Armenian viisu oli finaalissa ensimmäinen esitys, joka nosti karvat pystyyn. Tykkäsin biisistä esikatselussa, tykkäsin live-esityksestä.

8. Montenegro


Montenegron esitys oli mielestäni viisujen kaunein, sinisävyisistä valotaustoista paras ja luistelijatyttö hyödyntää lavatilaa laajasti eikä siltikään dominoi esitystä epämiellyttävästi (tai sitten kamerakohteet ja -kulmat on valittu oikein).

11. Itävalta


Itävallan esitys on ehkä staattisin, mutta hyvä osoitus siitä että ei siellä viisulavalla välttämättä tarvita ylimääräisiä ja turhia tilpehöörejä, kummia härveleitä tai sirkusakrobatiaa (toisaalta ehkä esiintyjää itsessään voitaneen pitää friikkisirkuksen vetonaulana? ;D). Savua oli vähän, ja pyroefektejä vasta ihan lopussa, jos tästä jotain voi sanoa puuttuneen, niin tuulikone ehkä? :D No ehkä se olisi sentään ollut jo liikaa.

15. Venäjä


En erityisemmin diggaillut Venäjän viisusta, mutta lavaesitys säteili ihan kivasti.

19. Espanja


Espanjan viisussa tanssitaan sateessa, mutta viisulavalla ei sentään oikeasti satanut vaikka melkein uskottavalta näyttikin ja tunnelma on kohdillaan.

21. Unkari


Usein on käynyt niin, että biisi, josta olen tykännyt viisujen esikatselussa, ei kuulosta hyvältä livenä (ja/tai sitten lavaesitys on karmea). Unkarin viisulle kävi vähän näin tällä kertaa, mielestäni se ei lavalla kuulostanut niin hyvältä. Biisin tarina ja tunnelma muuten oli kuitenkin sovitettu lavaesitykseksi niin hyvin kuin sen nyt ylipäätään olisi voinut tehdä, luulisin...

Sitten yleisiä kommentteja; Puolan viisun esityskieli olikin ilahduttavasti puoliksi puolaa kun esikatseluissa biisi oli kokonaan englanninkielinen (itse viisua se ei tosin sisällöllisesti paljoa parantanut), ja lavalla nähtiin vielä yksi tisulirako sentään, piste. Suomen viisu, ehkä esityskin (tai no en nyt tiedä) taisi ihan konkreettisesti olla something better, koska Suomen loppusijoitus viisuissa oli 11., ja ilmeisesti kaikkiaan paras sitten sen Lordin viisuvoiton. Jee Suomi. Ja Itävallan voitto... noh, kyseisen viisuesityksen jälkeen halli kuului raikuvan siihen malliin että ajattelin että todennäköisyys voittoon on kasvava. Ranska olisi minun puolestani saanut pärjätä vähän paremmin, mutta ilmeisesti viikset ja ironia (ja kielttämättä jumppamainen musa) eivät kansainvälistä viisukansaa miellyttäneet. :\ (Ranskahan oli viisufinaalin jumbo, ja hassua kyllä ne ainoat 1 + 1- pisteet tulivat juuri Ruotsista ja Suomesta. :D)

Kuten sanottu, en viitsi ja jaksa rankata viisuja armottomasti. Jotenkin paljon sinisävyisiä lavaesityksiä tuntui olevan. Ja vihellystäkin riitti! Ukrainan, Sveitsin ja Tanskan viisuissa tätä oli, muistaakseni. :D

Viisutekstitysten ajoitukset tökkivät paikoin ikävästi, mutta tämä oli odotettavissa, muutoinhan tekstit olivat täyttä asiaviihdettä, esim. Valko-Venäjän juustokakusta jäi käännökseen vain murusia. ;> (Ja mitä hittoa, ihmettelin kun ko. biisin tekstityksissä puhutaan Googlen kartoista, ajattelin että kääntäjä on ollut luova, mutta nyt kun yritin selvittää mitä biisissä ihan oikeasti lauletaan ja lisäksi kuuntelin vanhempaa videota, niin kyllähän siinä tosiaan alunperinkin on että "I look over Google maps trying to escape", tuotenimikiellon takia biisin sanoja on siis muutettu simppeliin muotoon, "I look over all the maps trying to escape". Nyt ihmettelen vain miten väärin itse taas kuulen, sillä (varmaan juuri tuon käännöstekstityksen johdattelemana) olin kuulevinani biisissä laulettavan jotain sellaista kuin "I look over maps app to escape" eli vähän niinkuin "karttasovellus" mikä olisi asiayhteyteen kyllä sopinut täydellisesti tänä mobiililaitteiden ja -sovellusten aikakautena! :´D Tosin, kuulo ei ole vahvimpia aistejani joten ei ole itselleni ylläri että kuulen mitä sattuu. :´))

Jepulis, eiköhän tämä riitä tämän vuoden euroviisuista. XP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti