maanantai 5. toukokuuta 2014

Ani-täti esikatsoo euroviisuja 2014

Videospämmiä tiedossa jonkin verran. Jos euroviisut eivät kiinnosta, voi olla parempi että skippaat tämän jaarituksen.

(Meinasin aluksi otsikoida jaarituksen "eurosiivuja". :´D)

Ani-täti katsoo euroviisuja. Hajanaisesti lapsuus- ja teinivuosina, säännöllisesti jostain 2000-luvun alkupäästä, mutta tarkkaa vuotta en nyt jaksanut ruveta kaivelemaan. En tiedä viitsinkö tässä omaa viisukatseluhistoriaani availla, joskus toiste ehkä.

En pidä itseäni minään "viisufriikkinä" enkä koskaan äänestä euroviisuissa (paitsi kerran olen kyllä tainnut! Mutta muutoin tyydyn narisemaan ja rankkaamaan viisubiisuja sohvan pohjalta). Olen kyllä tilannut euroviisujen YouTube-kanavan, mutten katso videoita sieltä muutoin kuin linkatakseni kappaleita viisujen lähestyessä tai niiden aikana. En ikinä katso harjoitusvideoita tai mitään vaikka tyrkyllä olisi. :D (Sieltä tubestahan kyllä näkisi etukäteen vähän miltä ne lavashowt näyttäisivät, mutta en jaksa spoilata itselleni.)

Viihdyn tai yritän viihtyä tämän musiikillisen hömppäspektaakkelishown parissa, ja tavallaan tuntuu aina siltä että kesä on jo tosi lähellä kun viisut tulee. Ja aikaisin keväällä jo aletaan odotella viisujen esikatseluja. En kyllä tykkää kauheasti tästä TV2:n maratonitouhusta. Ei vanha tai ei-enää-niin-nuori ihminen jaksa istua tuijottelemassa viisuvideoita neljää tuntia yhtä soittoa putkeen ja vaikka jaksaisikin niin ei siinä meinaa pysyä järjissään. Ei niitä itse viisujakaan vedetä semifinaaleja putkeen ja finaalia päälle (olen kyllä joskus nähnyt unta moisesta), niin esikatselunkin voisi jakaa edes kahteen osaan. Itseni oli pakko keskeyttää kun en jaksanut valvoa viime lauantai-iltaa niin katsoin loput sitten digiboksilta seuraavana aamuna. Lisäksi tätiä ei ikävä kyllä kauheasti kiinnosta panelisti- vai mitkä lienee kommentaattorien kommentit ja sosiaalisen median ujuttaminen, joskin viisubiisien ja esiintyjien taustoitukset ja "kohut" ovat toki hauskoja ja mielenkiintoisia, niistä saisi olla enemmän juttua.

Tässä esikatseluhommassa on myöskin vähän hankalaa tehdä tasapuolista tarkastelua ihan vain siksi että esikatselujen viisuvideoissa on hyvinkin suurta vaihtelua kun joissakin maissa tehdään biisille ihan kunnon musiikkivideo ja sitten joissakin vain laitetaan se maan paikallisen karsinnan voittajan esitysvideo. Eli jos olisi tarkoitus tarkastella ja rankata ne itse viisut tasapuolisesti, se pitäisi tehdä pelkän laulun perusteella, kun esikatselussa video voi vaikuttaa turhan paljon ja viedä huomiota itse kappaleelta (tosin olen sitä mieltä että tämän hömpän nimeksi voisi vaihtaa Eurovision laulunäytöskilpailu tai jotain :D). Myöskään en pidä siitä, että esikatseluissa ei ole laulujen käännöstekstityksiä enää, yritäpä siinä sitten arvailla että mistähän tässä ja tuossa laulussa on edes kyse [tämä käytäntö oli jo viime vuonna, ja oikein hupaisaa olikin että kun esikatseluissa ei ollut tekstityksiä niin itse viisuissa tekstit olivatkin sitten poltettuna niin ettei niitä saanut pois vaikka jos olisi haluttanut, minä ainakaan en saanut kun yritin kokeilla :D]). Olkoonkin että varmaan valtaosa viisulauluista on englanninkielisiä tai ne sovitetaan sellaisiksi, joka tapauksessa tekstitysten puuttuminen (etenkin niiden harvojen oikeasti sanomallisten laulujen kohdalla) harmittaa ja ärsyttää.

Mutta eiköhän tuossa ollut tarpeeksi urputusta, joten voisin listata epämääräisesti omat lempparini (ja muut huomioni saaneet kuriositeettitapaukset) tämän vuoden euroviisuista esikatselun perusteella (mielipiteeni saattavat muuttua suuntaan ja toiseen varsinaisten viisulähetysten aikana ja jälkeen). En harrasta mitään kovaa biisien rankkausta tai muutakaan ja minäkään en tasapuoliseen vertailuun kykene, johonkin järjestykseen nämä kai kuitenkin menee.

1. semifinaali

Unkarin viisu on varmaan oma suosikkini ja sen esikatseluvideo on voimakas, mutta mietityttää miltä lavashow mahtaa näyttää. Itse voisin ajatella siihen jotain strobo-välkkyvaloja tai jotain sentapaisia jossain kohtaa kertosäettä? Oli miten oli, vaikka tykkään biisistä, niin luulen ettei se varmaan itse viisuissa kuitenkaan pärjää.

Armenia kuulostaa hyvältä, kun vaisu meno hiljalleen voimistuu, mutta silti vähän tuntuu, että lavalla ei välttämättä loista...

Islannin biisissä ja videossakin on menoa, mutta ihan toisella tavalla (ja videossa näkyy olevan stop-motion-animaatiota hitusen [ei kuitenkaan sen vertaa että viitsisi jaarituksen yhdeksi avainsanaksi merkitä "animaatio" ;D], ei sillä että animaatio itse viisuissa vaikuttaisi mitenkään). Esiintyjänimenä Pollapönk kuulostaa hauskalta, ja toivottavasti lavalla on vähintään yhtä hyvä meininki kuin videossa.

Montenegro saa tädiltä pisteitä siitä että lauletaan omalla kielellään (oikeastaan voisin aina antaa vähintään pisteen jokaiselle biisille mikä ei ole enkuksi :DP). Äijäesittäjä-biiseistä paremmasta päästä, sanoisin, vaikka en sanaakaan tajua. Video on kaunis, vaan miltähän näyttää lavaesitys sitten taas...

Portugalin biisi ja video tuntuu menneen jonnekin menneisyyteen... tulee ihan mieleen lapsuus jotenkin, justiinsa joku kasarinloppu-ysärinalku...?

2. semifinaali

Hämmennyin kun Itävallan video tuli. Onko siinä nainen jolla on parta, vai naiseksi pukeutunut mies? Samantekevää oikeastaan, kun upealla tavalla mahtipontinen on biisi.

Jotenkin tuntuu ettei viisuissa ole nyt muutamana viime vuonna enää kauheasti näkynyt niitä varsinaisia pyllynketkuttajia, mutta tänä vuonna Puolan videossa näkynee senkin edestä tisulirakoja. Ei siinä mitään sinänsä, mutta ehkä kuitenkin vähän liikaa tungetaan naamalle. Miltähän se lavashow sitten mahtaa näyttää? :D Sitä odotan uteliaana, vaikka itse viisu ei ole kovin kaksinen.


Romania pääsee listalle vain siksi, että näiden tyyppien biisi silloin aiemmin kun olivat... 2010, oli tädin ykkössuosikki silloin. Ei tämäkään mikään ihan surkea ole, mutta ei kyllä paraskaan, eikä nyt nii-iin ihmeellinen (hehheh, biisin nimeen viitaten). Mutta rupesin miettimään, että onkos tänä vuonna edes muita varsinaisia duettoja tämän lisäksi? En muista enää.

Varmasti finaalissa

Rahoittajamaiden viisukappaleet eivät oikein innosta tätiä koskaan esikatseluissa, ehkä siksi kun ne ovat viisufinaalissa automaattisesti eivätkä karsiutumisuhan alla niin "ei tarvitse jännätä niitä, ne nähdään siellä kuitenkin". Tänä vuonna vain Ranskan biisi vaikuttaa kiinnostavalta, mutta sen tajuamiseen kaipaisin käännöstä. Mitä ne siinä esikatselumaratonissa sanoivatkaan, oliko tämä jotenkin kulutusyhteiskuntakriittinen kipale? No, finaalilähetystä ja tekstityksiä odotellessa.

Odotan kyllä Kalle Niemen käännöstekstityksiä, etenkin namihenkisten biisien osalta (Latvian viisussa leivotaan kakkua ja Valko-Venäjän poitsu laulaa juustokakusta... :D)... kauheasti on balladeja ja voimallisia naislaulajia että sekaisin menee siitä että mikä on mikäkin eikä oikein kunnolla tätiin iskevää poppisjytää (tai jotain) ole. Vähän tuntuu että Suomen edustajakin suorastaan erottuu olemalla ainoa puhdas rokkipoikabändi. :D Mikä Suomen menestys viisuissa on... ihan sama tänä(kin) vuonna, en ymmärrä miksi kotimaata pitäisi aina ylitsevuotavasti hypettää ja viisuvoittoa hamuta ja odottaa. :D Täti nauttii vain showsta, siinä se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti