lauantai 7. lokakuuta 2017

Vielä muutama lisäkommentti Muumilaakson tarinoiden uusiodubbauksesta

En oikeastaan ollut ajatellut jatkaa aiheesta enää enempää, mutta teen sen silti, tosin eipä minulla ole kovin paljoa lisää sanottavana, saati sitten mitään erikoisempaa, lähinnä muutama huomio ja kommentti. Lisäksi tämä jaaritus sisältää tuotekuvan!

Mutta niin, se itse juttu, eli Muumilaakson tarinoiden maikkarilainen uusiodubbi. Mitä sitä nyt on viime kuukausina ajankulukseen tullut telkkarista kuunneltua viikonloppuisin (tai jälkikäteen digiboksin tallenteilta), niin ihan kuunneltava se on, kun lakkaa vertailemasta jatkuvasti YLEn vanhaan dubbiin ja alkaa kuunnella ihan vain sellaisenaan. Minä ainakin pystyn siihen (siitä huolimatta että yledubbi on iskostunut päähäni vuosien kuluessa), mutta mietin, pystyykö kovin moni muu. :-) No mutta joka tapauksessa. En jaksa eikä minua tällä hetkellä kiinnosta ruveta ruotimaan jokaikistä ääninäyttelysuoritusta erikseen, mutta kerron silti, että henkilökohtaisesti tässä uusiodubissa Nipsu ja Haisuli kuulostavat mielestäni oikeasti aika hyviltä, ja yllätyin (ja ehkä hitusen hämmennyinkin) siitä, miten paljon aloin tykätä Hosulin äänestä Muumipapan muistelujaksoissa... :´> Muumipapan itsensä ääni sen sijaan on aika jäätävä ja täysin vailla arvokkuuden tai karisman kaltaista, jos rehellisiä ollaan (oikeastaan se puolalaisten huopamuumien Muumipapan ääni on paras ja hahmoon kaikista sopivin kuulemani [siis jos saa ottaa vertailuun muidenkin muumianimaatioiden dubbauksia]). Mutta suurin piirtein osapuilleen keskeisimpien hahmojen äänet ovat sopivia tai ihan OK, kun taas tähän asti nähdyissä ja kuulluissa sivuhahmoissa on vähäsen heittoa.

Myös Primadonnan hevosen uusi ääni on tosi lutuinen ja juuri niin kepeä ja hento kuin
hahmokin on tässä Tove Janssonin sarjakuvaruudussa! (Valitettavasti en tällä kertaa tarjoa
ääninäytteitä blogissa. En myöskään halunnut ottaa ruutukaappausta jaksosta.)

Kuten kirjoitin aiemmin, minua on kiinnostanut, muuttuuko dialogi ja sitä kautta myös konteksti. Eipä se juuri merkittävästi muuttunut kuin ihan vähän paikoin, ja ehkä vähän selkokielisemmäksi. Tosin muistelen, että joissakin yksittäisten jaksojen kohtauksissa olen ihan oikeasti naurahtanut joillekin ihan osuville jutuille. Valitettavasti en vain muista niistä tällä hetkellä ainuttakaan enkä viitsi tätä jaaritusta varten erikseen yrittää kaivella kaikkia jaksoja, koska haluan saada tämän tekstin valmiiksi ja uloskin joskus. :-) Ja tokihan jotkin jutut lienevät ihan tahattomia, otetaan nyt vaikka edellisviikonloppuna televisiosta tulleesta Muumipeikon talonrakennusjaksosta peikon ja Myyn dialogi, koska se on vielä jotenkin muistissa ja tuona hetkenä sattui huvittamaan minua:
"Mitä...? Nurkkakivet ovat poissa. Ethän sinä siirtänyt niitä?"
"En tietenkään!"
"Sitten panit ne väärään paikkaan!"
"Enkä pannut!"
"Panitpa!"

Anteeksi huono huumorintajuni tässä kohtaa. Toivottavasti joku viitsii joskus ruveta tekemään sinätuubapaskaa myös uusiodubatuista muumeista, heh heh... heh.

Sitten on vielä se sarjan jaksojärjestyksen sotkemisjuttu. Aika nopeasti tuli huomattua että jaahas, eivät taida olla kaikki jaksot oikeassa esitysjärjestyksessä nyt. Ihan vihoviimeisintä sanonko-mitä-kakkaahan se on. Toisaalta; onko sillä nyt niin väliä? Muumeissa on jatkuvajuonisia teemoja, ihan totta, mutta niissä on myös lukuisia sellaisia episodimaisia juttuja jotka periaatteessa voisi sijoittaa mihin kohtaan sarjaa tahansa, sitä vain meinaan. :-) Omassa lapsuudessani muumit oli toki nauhoitettu kaseteille siinä oikeassa järjestyksessä jossa ne alunperin televisiossa esitettiin, mutta on niitä silti katseltu ja kelailtu ihan epäjärjestyksessäkin, etenkin jos on halunnut katsella joitain tiettyjä nimenomaisia jaksoja. Toisaalta on myös niitä muutamia kertoja ollut kun haluaa läpikatsoa sarjan orjallisesti alusta loppuun jaksojärjestyksessä. Olen jättänyt kaikki mahdolliset videojulkaisut väliin siksi koska omat nauhoitteet (ja internetin kätköissä piileksivät videoripit) ovat kelvanneet hyvin, ja koska lähtökohtaisesti jonkun neropatin toimesta jaksojärjestys sotkettiin jo YLEn dubbauksen VHS-julkaisujen aikana! Se on ollut jo tuolloin ikävä juttu niille, jotka ovat välttämättä halunneet katsoa sarjaa orjallisesti kronologisessa järjestyksessä eivätkä ole nauhoittaneet (tai digiaikana tallentaneet) jaksoja televisiosta itse. Uusiodubbauksesta vastuussa olevia ei voida syyttää jaksojärjestyksen sotkemisesta, sen sijaan jotakin tahoa voisi syyttää jaksojärjestyksen sotkemisen korjaamatta jättämisestä. :-D (Tosin nyt kun vilkuilen C Morea, niin näyttäisi siltä että jaksojärjestystä on yritetty korjata, tosin jotkin jaksot ovat edelleen sekaisin.)

Ja sitten ne sensuurijaksot...

Muumilaakson tarinoista on tiettävästi aikoinaan sensuroitu, eli tässä tapauksessa jätetty kokonaan esittämättä kolme jaksoa Suomessa. En kerro niistä sen enempää, eivätkä ne esittelyjä kaipaakaan kun ne ovat tässä edellisen n. kymmenen vuoden aikana tulleet hyvinkin tunnetuiksi. Meille suomalaisille ne ovat kuriositeetteja, ja kiinnostavia juuri ja vain siksi, että täällä ne joutuivat sensuurin alle. Koko sarjan kontekstia katsoen ko. jaksoissa ei kuitenkaan ole mitään oikeasti kovin erikoista saati merkittävää, eli emme ole missanneet mitään oleellista.

Uuden dubbauksen tulemisen yhteydessä oli puhetta myös näistä sensuurijaksoista ja siitä että myös ne tultaneen mahdollisesti dubbaamaan ja julkaisemaan. Näin kävikin viimein tuossa elokuun lopulla, ja minäkin sain tekosyyn kokeilla C Morea (koska ilmeisesti näitä sensuurijaksoja ei kuitenkaan televisiossa tulla näkemään, vaikka mistä sen tietää... Hurja merirosvo-jaksosta tehtiin leikattu versio, joka saattaisi kestääkin televisioesityksen). Kiva että jaksot saatiin viimein suomeksi, mutta edelleen, eipä niissä mitään sen ihmeempää ole. Tuo äskenmainittu merirosvojakso on niistä ehkä se kiinnostavin.

Nyt sitten nämä sensuurijaksot on saatu myös jo DVD:llekin, siinä uusiodubin yleisen julkaisun ohessa! Tämän viikkoisesta Lidlin tarjouslehdestä vain huomasin, muuten olisinkin kai ihan tietopimennossa.
Tämäkin nähtiin nyt :-)  Ihan ovelaa vielä nimetä paketti "Muumien metkuiksi"...! :--D
Voisin ihan huvikseni ostaakin tuon DVD-lätyn - siis sitten kun se löytyy alelaarista. :-)

Päätän jaarittelun aiheesta tällä kertaa tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti