perjantai 15. lokakuuta 2021

Lokakuista televisio- ja julkaisujaarittelua

En olekaan hetkeen yleisjaaritellut... mutta nyt on aihetta, vaikkakin taas hieman jälkijunassa ollaan. Aiheena otsikon mukaisesti (menneitä) televisioesityksiä ja (sekä menneitä että tulevia) DVD-julkaisuja!

Viime viikolla tarkistelin television silloisia tulevia (nyt siis jo menneitä) ohjelmatietoja, koska välillä olen muutamia päiviä (tai pidempään) poissa kotoa ja koen tarvetta tutkia ennakoivasti, onko töllössä tulossa mitään kiinnostavaa poissaoloni aikana, sellaista mikä pitäisi ajastaa digiboksiin talteen. 

Kuva digiboksitallenteesta [tarkempi ajankohta siis 11.10.2021 klo 6.30]
telkkariruudullani (koska minulla ei ole välineistöä digiboksitallenteiden
siirtoon ja käsittelyyn tietokoneella).

Ohessa huomasin sattumalta, että tämän viikon maanantaiaamulle (11.10) oli Subin lastenohjelmiin laitettu poikkeuksellisesti kolme jaksoa Muumilaakson tarinoita kahden jakson sijasta ja Muumien maailma (eli siis nykyiseltä kansannimeltään 'huopamuumit') puolestaan jätetty pois. (Sub siis esittää arkiaamuisin sekä huopamuumeja että niitä uusiodubattuja anime-ysärimuumeja, tiedoksenne jos ette ole huomanneet. Ysärimuumit kiertävät jatkuvalla syötöllä, huopamuumeissa on ollut välillä taukoa; ne esitettiin kanavalla aiemmin kesällä tänä vuonna ja jokin aika sitten lähti pyörimään uusintakierros. Olen huopamuumeja ajastanut tässä, koska tuo aiempi esityskierros meni minulta alusta ohi, ja myöskään en ole ostanut DVD:itä enkä käytä suoratoistopalveluja joista niitä näkisi. Huopamuumeja on toki voinut katsoa aiemmin YLEn Areenasta ruotsinkielisenä; nyt kun Sub viimein näyttää sarjan suomidubbia niin se kiinnostaa enemmän.)

Kiinnostuin että onko tuohon kolmen jakson ysärimuumipötköön jokin erityinen syy, joten katsoin ohjelmatietoja tarkemmin ja huomasinkin että nuo maanantain "poikkeukselliset" kolme jaksoa ysärimuumeja olivatkin ne vouhotetut, hehkutetut, sensuroidut muumijaksot. Ne ovat nyt siis viralllisesti salonkikelpoisia eivätkä enää vähän piilossa Maikkarin suoratoistopalvelun kätköissä (ja luultavasti myös maksukanava Juniorilla). 

Tulipahan ajastettua nuo huvikseen talteen (koska en ole sitä Muumien metkut-DVD:tä kauppojen alelaareista viitsinyt etsiä, kuitenkaan ;D). Erityisen huomattavaa on, että kanavan lähetykseen oli pistetty "Ensiesitys"-plakaatti ruudun oikeaan ylänurkkaan! (Eli hyvä tietää etten aiemmin ole missannut mitään!)

Aiemmin sensuroitujen muumijaksojen ensiesitys töllössä! Se päivä todella koitti 2020-luvulla!

Mutta onkos missään etukäteen uutisoitu että nämä "sensuurijaksot" viimein nähdään myös televisioruuduilla? Tuskin. Minullakin kävi vain tällainen tuuri että satuin huomaamaan, ja pahoittelen että kerron tämän nyt vasta jälkikäteen. Tosin; kiinnostavatko nuo muutenkaan enää ketään?

Seuraava kysymys kuuluu, että esitetäänkö näitä aiemmin sensuroituja ysärimuumijaksoja nyt jatkossa sitten enemmänkin ja siinä missä muitakin ysärimuumijaksoja? :D

...... 

Sitten muuta - menneen kesän ja tämän syksyn ilahduttavia julkaisu-uutisia vanhojen animaatiosarjojen ystäville ja kaipailijoille. Tosin taitavat nämä julkaisu-uutiset olla jo kaikkien kiinnostuneiden tiedossa, minä olen jälkijunassa taas (vaikka eihän blogini ole uutisblogi, mutta kuitenkin). 

Täyte-gif, koska muuten tässä on liikaa pelkkää tekstiä :D
(Tänäänkin taas sattui satamaan, joten ajankohtaan sopiva gif!)
Osan näistä (siis jo tulleista ja piakkoin ilmestyvistä) julkaisuista huomasin itse, osasta sain tietää jokin aika sitten Animaatioblogin Samin uudelleentwiittaamasta Suomikassu.fi:n twiitistä (en siis itse ole Twitterissä mutta tutkailen sieltä joskus itseäni kiinnostavien tahojen twiittejä). Kiitos siis sekä Samille että Suomikassu.fi:lle jaetusta tiedosta! :>

Tuossa jokin aika sitten, loppukesällä, kolusin huvikseni nettikauppojen animaatiotarjontaa (viime vuosina olen harvemmin ostellut netistä, koska mieluummin pläräilen ja hypistelen videoita kaupoissa fyysisesti käydessäni. [Tosin olen huomannut sellaisen ikävähkön piirteen että ainakin oman lähiseutuni marketit ovat kutistaneet videohyllyjään, joten pläräily ja hypistely pitänee hoitaa virtuaalisesti netissä yhä useammin...]). Siinä tuli vähäsen shoppailtua ja sivussa huomattua, että VLMedia on julkaissut (tai tulossa julkaisemaan) Albert Barillén legendaariset Olipa kerran...-animaatiosarjat. Pitkästä aikaa nuo ovat saaneet uusintajulkaisun, nytten vieläpä remasteroituna. 

Olipa kerran Ihminen- ja Elämä-sarjat on julkaistu siis jo kesäkuussa (lisäksi nuo sarjat ovat saatavana Blu-ray:na), loput sarjat (eli Avaruus, Amerikka, Keksijät, Löytöretkeilijät ja Planeetta Maa) ovat ilmestyneet nyt melko hiljattain, syyskuun lopussa. Tässä lokakuun lopulla myyntiin tulee lisäksi DVD-paketti joka sisältää kaikki seitsemän sarjaa. Sarjat on siis remasteroitu ja sovitettu laajakuvaformaattiin (ja se on ilmeisesti hyvin onnistunut, mitä muistan joskus ranskalaiselta Il était une fois... (Hello Maestro)-tubekanavalta katsoneeni videopätkän jossa remasterointiprosessia esiteltiin [tähän hätään en kyseistä videota löytänyt, joten voi olla ettei se ole enää katsottavissa]).

Huomioni muuten erityisesti kiinnittyi VLMedian sivuilla tuotetiedoissa olevaan seuraavaan tekstikappaleeseen:


Sarjoissaan Albert Barillé halusi aina korostaa tietämättömyyden vaaroja. Hän näyttää ihmisyyden parhaimmillaan, unohtamatta sen usein tietämättömyydestä johtuvaa mielettömyyttä. Tästä johtuen, joissain kohtauksissa nähdään tilanteita joissa henkilöt toimivat pahantahtoisesti, mutta kohtauksissa on pyritty säilyttämään vahva opetuksellinen pohjavire, jotta sarja säilyy lapsille soveltuvana.

...

Eli sarjat voivat järkyttää tämän vuosituhannen lapsia? Ikärajaksi sarjoille on laitettu K7, sekä mahdollisesti ahdistusta aiheuttavasta ja väkivaltaisesta sisällöstä kertovat huomiosymbolit. Ettäs tiedämme ja osaamme varautua. Asianmukaista ja ehkä hyvä niin, eipä siinä. (Näistä sarjoista minulta löytyvät omasta hyllystä ennestään Ihminen, Avaruus ja Planeetta Maa. Elämä ja Keksijät ovat sellaiset jotka mielisi saada jatkoksi, ja ehkäpä ne tulee hankittua jossakin vaiheessa vähän myöhemmin, tällä hetkellä suurempi kiinnostus on muissa aiheissa...)

......

Lisäksi tässä lokakuun lopulla uusintajulkaistaan myös Peukaloisen retket ja Taotao, pieni pandakarhu-sarjat. 

...eipä voi muuta sanoa kuin että VIHDOIN JA VIIMEINKIN Taotao saadaan koko sarjan sisältävänä boksina! (Sarjan ensimmäisen puoliskon 26 jaksoa julkaistiin kyllä boksina aikanaan, mutta loput jaksot jostain syystä ainoastaan yksittäisinä levyinä, enkä siitä syystä ole sarjaa tätä ennen vaivautunut hankkimaan vaan jäänyt haaveilemaan kokonaisesta [tai edes kahdesta puolikas]boksista... mutta nyt tämä vuosia kestänyt pitkä epämääräinen ja epävarma, jopa mahdollisesti turhana pidetty odotus päättyy!) Peukaloisen retket on julkaistu ensin puolikasbokseina ja myöhemmin kokosarjaboksina, mutta itselleni sarja puolestaan ei henkilökohtaisesti ole ollut ihan niin rakas että olisin sitä hankkinut... nyt toki mietityttää että olisi sillekin ehkä kuitenkin tilaa hyllyssä, hyvä sarja se silti on.

Matka maailman ympäri 80 päivässä on saanut kai jo toisen uusintajulkaisun (kyseisen sarjan ostin sentään jo silloin kun se ensimmäisen kerran julkaistiin [reippaasti yli kymmenen~ vuotta sitten]), ja nyt sen jatko-osat Matka maailman keskipisteeseen ja Matka kapteeni Nemon kanssa ovat saamassa ensijulkaisun. Moni näitäkin sarjoja lienee kaipaillut, joten viitsin mainita ne.

*täpi täpi*

Tämähän melkein antaa toivoa siitä, että muitakin vanhoja animaatiosarjoja voitaisiin julkaista (ja myös uusintajulkaista). Olisiko liikaa haaveksittu, toivottu ja pyydetty? (Esimerkiksi yllämainitut huopamuumit olisi kiva saada yhtenä kokosarjaboksina myös, ja eräskin Pörri Orava kelpaisi... puhumattakaan muutamasta muusta tapauksesta...) Nyt alkaa nälkä ja kaipuu jo kasvaa vaikkei vielä ole edes näitä tämän hetken julkaisuja päässyt ahmimaan...! :´D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos jaaritus herättää mitään ajatuksia tai muuten haluat kommentoida, kysyä jotain tai antaa palautetta, ole hyvä. Vanhojakin tekstejä saa kommentoida, jos haluttaa - olen melkeinpä iloinen, jos ne vielä vuosia myöhemminkin jaksavat kiinnostaa (ja niiden alkuperäiset julkaisupäivämäärät ovat vain päivämääriä). Eriävät näkemykset ovat myös sallittuja (en pure eri mieltä kanssani olevia). Rikkinäisistä linkeistä/videoista yms. saa myös huomauttaa mikäli sellaisia löytyy. Luen kyllä kaikki kommentit, ja kysymyksiin pyrin vastaamaan, mutta aina en yksinkertaisesti ehdi tai jaksa (tai en vain ole sillä tuulella, tai minulla ei vain ole mitään erityistä vastakommentoitavaa - pahoittelut siinä tapauksessa. Joskus myös ihan vain puhtaasti häkellyn siitä että ylipäätään saan kommentteja...).